Taip antradienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, K. A. Kučinską ir S. Piestienę atleidęs nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą 2 metams be užstato.

Už J. Meko vizualiųjų menų centro direktorių, kurį teisme gynė Vilniaus mero Artūro Zuoko bendražygis advokatas Jovitas Elzbergas, laidavo advokatė Rita Elzbergienė, o už S. Piestienę – Finansų ministerijoje dirbanti jos sesuo Živilė Turevičienė.

Jeigu kaltinamieji per 2 metus padarys naują nusikaltimą, pareigūnai galės bylą jiems atnaujinti ir teisti iš naujo. Be to, teismas K. A. Kučinską įpareigojo į Nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą sumokėti 20 MGL dydžio (2,6 tūkst. Lt) įmoką.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Rasa Paužaitė paskelbė, kad K. A. Kučinskas padarė dvi nusikalstamas veikas – dotaciją panaudojo ne pagal paskirtį ir bei apgaulingai tvarkė buhalterijos apskaitą, o S. Piestienė – tik apgaulingai tvarkė apskaitą.

Kad kaltinamieji būtų atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, neprieštaravo byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Valerijus Sevostjanovas.

Bylą nutraukusi teisėja pažymėjo, kad kaltinamieji anksčiau nebuvo teisti, pripažino padarę jiems inkriminuojamas veikas, todėl „yra pagrindas tikėti, jog jie daugiau nenusikals“.

Išnagrinėjus bylą teisme buvo nustatyta, kad įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės projektą „Vilniaus tarptautinio konkurencingumo didinimas (kultūros infrastruktūros plėtra)“ Kultūros ir ugdymo departamentas J. Meko vizualiųjų menų centrui pervedė 228 tūkst. Lt, skirtų programai „Kultūros veiklos plėtra jos vaidmens bendruomenės gyvenime stiprinimas“, tačiau šie pinigai buvo panaudoti ne pagal paskirtį.

Paaiškėjo, kad iš savivaldybės gautos lėšos buvo panaudotos skoloms apmokėti – 199 tūkst. Lt buvo pervesti „Solomon R. Guggenheim” fondui, 12 tūkst. Lt – Ūkio bankui, 8,1 tūkst. Lt – Lietuvos architektų sąjungai, 5 tūkst. Lt – kelionių agentūrai „BPC Travel“ ir kt.

Be to, tam pačiam projektui įgyvendinti savivaldybė buvo skyrusi ir 560 tūkst. Lt – iš šios sumos 240 tūkst. Lt taip pat buvo panaudoti ne pagal paskirtį: lėšos išleistos skoloms ir patalpų remonto išlaidoms padengti.

Nustatyta, kad beveik 19 tūkst. Lt buvo sumokėta bendrovei „Online Media“, 53 tūkst. Lt – „Lukrecijos reklamai“, beveik 17 tūkst. Lt – D. Šidlovskiui už patalpų remontą, o „Solomon R. Guggenheim” fondui – 184 tūkst. Lt ir kt.

J. Meko vizualiųjų menų centro vadovas taip pat neužpajamavo meno kūrinių, kuriais disponavo centras nuo 2009-ųjų birželio iki 2010-ųjų sausio, todėl iš dalies nebuvo galima nustatyti, kokiu turtu centras disponuoja.

Teismas taip pat konstatavo, kad centro vadovas apgaulingai užfiksavo 5 mln. 30 tūkst. Lt skolą „Maya Stendhal Gallery”.

J. Meko vizualiųjų menų centro direktorius K. A. Kučinskas ir buhalterė S. Piestienė pripažino jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas ir teisinosi, kad nusikaltimus padarė dėl lėšų trūkumo.

K. A. Kučinskas sakė, kad negaudamas lėšų iš savivaldybės buvo priverstas dengti skolas kitais pinigais, nes taip būtų žlugę tarptautiniai projektai ir būtų tekę uždaryti centrą.

„Dotacijų tikslas buvo Lietuvos kultūros meno pristatymas ir pakėlimas į tarptautinį lygį – mes jį pasiekėme, apie mūsų parodas daug rašė tarptautinė spauda, jos buvo gerai įvertintos“, – sakė jis.