Antradienį pas Seimo vadovę prisistatė STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Žydrūnas Bartkus, generalinis prokuroras Darius Valys ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė. Susitikimo metu aiškintasi, dėl ko STT krėtė BNS žurnalistės Jūratės Damulytės namus jos vaikų akivaizdoje.

Po susitikimo generalinis prokuroras D. Valys žurnalistams teigė, jog būtina keisti pareigūnų darbo tvarką, mat šiuo metu per menkai atsižvelgiama į vaiko teises.

„Nenorėčiau į detales leistis. Bet Seimo pirmininkė pateikė problemą ir klausė mūsų, kaip pareigūnų, kokios iniciatyvos ir siūlomi sprendimai. Nekalbėsiu apie šią konkrečią situaciją, nes ji yra vertinama aukštesniojo prokuroro. Ir susilaikysiu nuo savo vertinimų. O kalbant apie problemas, nepakankamą reglamentavimą, tai iš tiesų yra problema. Baudžiamojo proceso kodekse yra tik vienu atveju pasakyta, kaip turi būti pasirūpinta nepilnamečiais vaikais, kada yra suimamas jo tėvas, mama, ir nėra kam jais pasirūpinti. Daugiau apie vaikų teisių apsaugą, susijusią su baudžiamuoju procesu, mūsų įstatyme nėra nė žodžio“, - kalbėjo generalinis prokuroras.

Pasak jo, šiuo metu rengiamos rekomendacijos prokurorams dėl elgesio tokiose situacijose. Šio dokumento nuostatos prokurorams bus privalomos.

STT veiksmų aiškinantis galimą Valstybės saugumo departamento informacijos nuotėkį D. Valys nelinkęs vertinti. Vis dėlto jis užsiminė, kad į viešumą patekusios žinios apie apklausas ir kratas – tik dalis informacijos.

„Jūs žinote tik nedidelę dalį, kas yra atlikta. Ir, kaip jau esu minėjęs, ikiteisminis tyrimas atliekamas visapusiškai, tiriant visas galimas versijas“, - teigė D. Valys.

Tuo tarpu vaiko teisių kontrolierė E. Žiobienė žurnalistams teigė, kad teisės aktų pakeitimai – antraeilis dalykas. Pasak jos, įstatymų ir Vaiko teisių konvencijos visiškai pakanka. Paklausta, ko trūksta, kontrolierė nurodė vieną esminį dalyką – pareigūnų požiūrį.

„Svarbu, kad tas vaikas nepatirtų sukrėtimo ir neperimtų tų emocijų, kurios vyksta. Aš įsivaizduoju, ką reiškia atidarius duris pamatyti išverstus namus. Čia, atsiprašau, suaugusiam yra didelis stresas. O vaikui? Požiūrį visais atvejais reikia keisti“, - teigė E. Žiobienė.

STT atsitveria tylos siena

Tuo tarpu STT direktoriaus pavaduotojas Ž. Bartkus į žurnalistų klausimus atsakyti atsisakė. Būtent skambant jo viešam atsiprašymui, STT agentai pirmadienį vėl krėtė J. Damulytės valdas: agentus kažkodėl sudomino žurnalistės garažas.

DELFI primena, kad L. Graužinienė jau užsimena reikalaujanti STT vadovo galvos. Skandalo įkarštyje atostogaujantis STT direktorius Saulius Urbanavičius už tokį savo elgesį pavadintas bailiu.

„Vertinu kaip vadovo bailumo atvejį. Bailus vadovas tokioje vietoje negali užimti pareigų. (…) Aš manau, kad vadovas turėjo ne pasiimti atostogas, o jei buvo atostogose, turėjo grįžti į darbą ir išsiaiškinti, kas čia vyksta“, - S. Urbanavičių kritikavo Seimo pirmininkė.