„Ji ryte atėjo į darbą ir išvyko, procesas toliau vyksta, nežinau, ten vyksta krata ar patikra“, - DELFI sakė BNS direktorė Jurga Eivaitė.

DELFI žiniomis, krata buvo vykdoma netoli namų Kalvarijų gatvėje esančiame žurnalistės garaže.

Pasibaigus kratai J. Eivaitė patikslino, kad pirmadienio krata garaže – ketvirtadienį J. Damulytės namuose atliktos kratos tęsinys. Pasirodo, tąsyk garažo nepavyko iškrėsti dėl techninių kliūčių – spynos gedimo. J. Eivaitės tvirtinimu, krata garaže vyko trumpai.

„Nelabai supratome, už ką atsiprašo. Kad kažkam sukėlė kažkokias reakcijas savo teisiniais veiksmais? Skaičiau keliskart, bet iki galo nesupratau, už ką atsiprašo“, - STT atsiprašymą komentavo J. Eivaitė.

BNS vadovė sakė apie susiklosčiusią situaciją informuojanti tarptautines organizacijas. Naujienų agentūra taip pat sulaukia vieningo palaikymo ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio valstybių žiniasklaidos. Paramą lietuviams išreiškė ir Rusijos žiniasklaida.

Apklaustųjų gretose: Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės darbuotojai bei garsus politologas

BNS žurnalistės ne vienintelės sulaukė STT dėmesio. Aiškinantis galimą VSD medžiagos nuotekį, apklaustos Prezidentūros darbuotojos, taip pat – Vyriausybės kanceliarijos specialistė. Seimo kanceliarijos darbuotoją, atsakingą už darbą su slapta informacija, STT agentai aplankė tą pačią dieną, kai pasirodė BNS publikacija. Beje, pas Seimo darbuotoją agentai atsibeldė vidury nakties – tai oficialiai patvirtino Seimo kancleris Jonas Milerius.

STT sudomino ir kitos žiniasklaidos priemonės. Praėjusį penktadienį apklausai į STT iškviesta DELFI vyriausiosios redaktorės pavaduotoja politikai Loreta Laučiuvienė. Į klausimus žurnalistė atsakinėjo maždaug valandą.

STT apklaustųjų sąraše atsidūrė ir žinomas politologas Tomas Janeliūnas. Žurnale „IQ“ dirbantis apžvalgininkas atskleidė, kad agentai domėjosi, kodėl jis lankėsi Prezidentūroje. To priežastis, pasirodo, visiškai paprasta. Politologas tarėsi dėl interviu su prezidente.

Prie STT būstinės – plojimai „už gerą darbą“

Pirmadienį prie STT būstinės sostinės A. Jakšto gatvėje žurnalistai susirinko į piketą. Akcijos metu po STT langais skambėjo plojimai.

Taip žurnalistų bendruomenė ironiškai dėkoja STT „už gerą darbą“ krečiant žurnalistų namus, konfiskuojant įrangą ir kviečiant žiniasklaidos priemonių darbuotojus į apklausas.

DELFI primena, jog STT veiksmus prieš žiniasklaidą pasmerkė tiek Lietuvos žurnalistų sąjunga, tiek įtakingiausios šalies politinės partijos. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareikalavo STT atlikti tarnybinį patikrinimą dėl veiksmų prieš žiniasklaidą.

Akcijoje dalyvavo kelios dešimtys žurnalistų. Solidarumą išreiškė daugybė žinomų Lietuvos žiniasklaidos atstovų: LRT.lt vyriausiasis redaktorius Vladimiras Laučius, DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, LRT laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis, „Verslo žinių“ žurnalistas Rytas Staselis ir daugelis kitų.

Akcijoje dalyvavo radijo, televizijos, internetinės žiniasklaidos ir spaudos žurnalistai. Garsūs plojimai po STT langais aidėjo kelias minutes.