Ketvirtadienį Seime tyrimą pristatęs Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktorius profesorius Saulius Čaplinskas reziumavo, kad Lietuvos gėjų bendruomenė nėra ištvirkusi.

„Žmogus yra ne vien Žemės planetos valdovas ar kosmoso tyrėjas, žmogus yra žemės skruzdė, gyvenanti kasdienį lytinį gyvenimą, kurio apsimetėliai moralistai nenori matyti”, – teigė spaudos konferenciją organizavusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė. Jos tvirtinimu, žmogaus lytinis gyvenimas vis dar gaubiamas mitų, romantizuojamas ar demonizuojamas. Seimo narė priminė keletą mitų, esą homoseksualai gyvena trumpiau už heteroseksualus, kad dėl didelės lytinių partnerių kaitos serga įvairiomis ligomis, dažniau miršta nuo AIDS.

Kenčia neturėdami nuolatinio lytinio partnerio

S. Čaplinskas pastebėjo, kad ne visi Lietuvos vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, save laiko gėjais. 65,7 proc. tyrimo respondentų Lietuvoje save laiko homoseksualiais, likusieji – biseksualiais. Maždaug pusė Lietuvos respondentų atsakė esą patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, pusė – ne. Europos šalių nepatenkintų savo lytiniu gyvenimu respondentų vidurkis – 43,9 proc. Daugiausia patenkintų lytiniu gyvenimu gyvena Prancūzijoje.

Pagrindinė nepasitenkinimo savo lytiniu gyvenimu priežastis – nuolatinio lytinio partnerio neturėjimas. „Tyrimas aiškiai parodė, kad didžiausia priežastis, kodėl vyrai jaučiasi nelaimingi – vienatvė – pastovaus draugo, pastovaus partnerio neturėjimas“, – sakė S. Čaplinskas.

Ypač dideli Lietuvos ir kitų Europos šalių skirtumai atsiskleidė kalbant apie atvirumą dėl seksualinės orientacijos. Lietuva – viena šalių, kur homoseksualų, atvirai pripažįstančių savo seksualinę orientaciją, procentas mažiausias. Lietuvoje tik 24 proc. respondentų atsakė, kad apie jų potraukį vyrams žino artimiausi žmonės. Žemesnis rodiklis tik Makedonijoje, Moldovoje, Serbijoje, Rumunijoje, Kroatijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje. Geriausia situacija Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje, Norvegijoje.

Lietuvoje kas antras vyras turėjo smurtinės patirties dėl to, kad kažkas žinojo ar įtarė, kad jam patinka vyrai. Jaunesni vyrai nurodė smurtą patyrę dažniau.

Neigia mitus apie ištvirkimą, tačiau perspėja dėl infekcijų

Kiek daugiau nei kas trečias vyras (36,3 proc.) apklausos metu turėjo vieną nuolatinį partnerį vyrą. 49,7 proc. respondentų nurodė, kad neturi nuolatinio lytinio partnerio ir yra vieniši. 10 proc. Lietuvos respondentų nurodė per pastaruosius 12 mėnesių turėję daugiau nei 10 lytinių partnerių. Europos vidurkis dvigubai aukštesnis – 20 proc.

„Vaizdžiai tariant, jeigu kam atrodo, kad mūsų, Lietuvos, gėjų bendruomenė labai ištvirkusi, kaip matote, šitas tyrimas parodo, kad taip nėra“, – pastebėjo S. Čaplinskas.

Beje, 16,4 proc. respondentų nurodė, kad per pastaruosius metus turėjo lytinių santykių su moterimi. Nuolatinę partnerę moterį turėjo 7,4 proc. apklaustųjų. Niekada lytinių santykių su moterimi neturėjo 52,4 proc. apklaustųjų.

„Lieka pavojus, kad jei lytiškai plintančios ligos, tarp jų ŽIV infekcija ir kitos, plis gėjų bendruomenėje, negalvokime, kad jos liks vien tik ten. Tyrimas aiškiai parodė, kad kas antras yra turėjęs ir lytinių santykių su moterimis“, – perspėja S. Čaplinskas.

Apklausa parodė, kad homoseksualai partnerių dažniausiai ieško diskotekose (63,1 proc.), gėjų kavinėse bei baruose (43,2 proc.). Rečiausiai tai daroma gėjų saunose (10,8 proc.). Net 94,6 proc. apklaustųjų lankosi homoseksualams ir biseksualams skirtuose tinklapiuose internete.

43 proc. respondentų Lietuvoje pažymėjo, kad pirmuosius lytinius santykius su vyru turėjo būdami jaunesni nei 18 metų. Europos vidurkis – 48,7 proc.

Per mažai naudoja apsaugos priemones

Maždaug kas trečias vyras (36,5 proc.) turėjo lytinių santykių užsienyje. Dažniausiai partneriai randami per homoseksualams ir biseksualams skirtus tinklalapius. Pasak tyrimo, 54,2 proc. užsienyje santykiavo analiniu būdu ir 82,7 proc. jų nenaudojo prezervatyvų.

Apklausa parodė, kad saugesni lytiniai santykiai nėra apklaustų vyrų prioritetas. 40,5 proc. vyrų, turėjusių analinių lytinių santykių per pastaruosius metus, nenaudojo prezervatyvų. Prezervatyvus, galinčius apsaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų, dažnai ar visada naudojo 67 proc. respondentų.

Kad buvo susirgę lytiškai plintančia liga per pastaruosius 12 mėnesių, nurodė 3,6 proc. respodentų. Tiek sifiliu, tiek gonorėja , tiek pūsleline Lietuvoje sirgo mažiau apklaustųjų nei Europos vidurkis.

Medikus liūdina, kad beveik pusė Lietuvos respondentų nėra pasiskiepiję nuo virusinio hepatito B, kuris plinta lytiškai. Visų skiepų nuo virusinio hepatito B kursą baigė tik 20,7 proc. respondentų ir tai yra mažiausias procentas lyginant su kitomis Europos valstybėmis.

Internetinį tyrimą, kuriame dalyvavo apie 180 tūkst. vyrų iš 38 Europos šalių, finansavo Europos Komisija. Lietuvoje tyrimą koordinavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. Tai didžiausias kada nors vykdytas tokio pobūdžio tyrimas Europoje. Europiniame tyrime gauti 595 atsakymai iš Lietuvos.