Iš judėjimo „Taip“, su kuriuo A. Zuokas laimėjo 2011 m. savivaldos rinkimus, išstojo bent trys Vilniaus tarybos nariai, priklausantys mero frakcijai. Ši trijulė: ilgamečiai A. Zuoko bendražygiai Kęstutis Nėnius bei Algimantas Vakarinas, o taip pat – mero pasitikėjimą pelniusi viena jauniausių „Taip“ narių Vilniaus taryboje Indrė Jakaitytė. Prieš pustrečių metų rinkimuose triumfavusį judėjimą palikę politikai nelinkę atvirauti apie savo apsisprendimo priežastis.

A. Vakarinas tyli

Šviežiausias nuostolis „Taip“ gretose – A. Vakarinas. Ilgametis A. Zuoko bendražygis iš „Taip“ išstojo rugsėjo pabaigoje. Jis DELFI teigė kol kas nenorįs komentuoti savo pasitraukimo priežasčių.

„Žinokit, aš dabar išvažiavęs, ne Lietuvoje. Kai grįšiu, tai galėsime pašnekėti. Aš atostogauju“, - teigė Vilniaus tarybos narys.

Paklaustas, ar, kaip ir A. Zuokienė, beldžiasi pas sociademokratus, pašnekovas to nei patvirtino, nei paneigė. „Ne, kol kas nenoriu komentuoti nieko“, - sakė A. Vakarinas.

K. Nėnius: tegul tai lieka asmeniniu reikalu

Kiek kalbesnis buvo kitas senas A. Zuoko bendražygis K. Nėnius. Bet ir jis nenorėjo paaiškinti, dėl ko paliko „Taip“ gretas. DELFI turimais duomenimis, jis iš „Taip“ išstojo šių metų balandžio 22 d., praėjus dvejiems metams ir trims dienoms po A. Zuoko sugrįžimo į mero kėdę.

„Tegul tai lieka mano asmeniniu reikalu“, - sakė K. Nėnius, DELFI paklaustas, dėl ko paliko „Taip“.

Pasiteiravus, ar neketina keisti partijos ar frakcijos Vilniaus taryboje, politikas tai atsargiai paneigė. „Kol kas nesiruošiu“, - sakė K. Nėnius.

Pas socialdemokratus jis taip pat tikino nesiruošiantis. „Nežadu kol kas. Net neturiu tokių rimtų ketinimų“, - tęsė K. Nėnius.

Paklaustas, ar neketina stoti į kokią nors kitą partiją, pašnekovas atsakymo išvengė. Vis dėlto jis neneigė sulaukęs pasiūlymų palikti A. Zuoko laivą Vilniaus taryboje.

„Na, tiek to. Gal nekalbėkim dabar. Nes čia, kaip sakant, provokavimas. Nieko nesiruošiu – esu ir esu, - sakė K. Nėnius. - Kalbų visokių yra, kaip visada politikoje. Bet nemanau, kad verta dabar komentuoti.“

I. Jakaitytė: liksiu A. Zuoko komandoje

Tuo tarpu I. Jakaitytė „Taip“ gretas paliko gegužės pabaigoje. Ji DELFI teigė „Taip“ gretas apleidusi dėl asmeninių motyvų.

„Tai laikinas sprendimas dėl asmeninių priežasčių – dėl didelio darbo krūvio nespėju dalyvauti aktyvioje partinėje veikloje“, - aiškino I. Jakaitytė.

Jaunoji politikė A. Zuoko neišsižada. „Ne, neketinu keisti nei partijos, nei frakcijos. Turiu dar daug įsipareigojimų vilniečiams kaip A. Zuoko komandos narė. Ja ir liksiu“, - užtikrino I. Jakaitytė.

Ne pirmi praradimai

Beje, yra ir ketvirtasis A. Zuoko judėjimą palikęs bendražygis – balandžio pabaigoje iš „Taip“ išstojo žinomas krepšinio treneris Darius Maskoliūnas. Tiesa, jis iš aktyviosios politikos pasitraukė – D. Maskoliūnas atsisakė Vilniaus tarybos nario mandato. Nuo rugsėjo vietoj jo „Taip“ frakcijoje dirba Algimantas Šventickas.

Pirmoji A. Zuoko laivą paliko Vilniaus tarybos narė Rūta Vanagaitė. Vilniaus tarybos narė iš mero frakcijos pasitraukė šių metų vasario mėnesį. Ji neslėpė neberandanti su A. Zuoku bendros kalbos.

olesni nuostoliai gerokai susilpnintų Vilniaus mero pozicijas. Šiuo metu, su A. Vakarinu, K. Nėniumi ir I. Jakaityte, „Taip“ frakcijai priklauso 11 Vilniaus tarybos narių. Lietuvos lenkų rinkimų akcija Vilniaus taryboje turi 9 vietas, Darbo partijos frakcija vienija 8 politikus, socdemai – 5. Tiesa, realios socialdemokratų pajėgos yra silpnesnės, mat tarybos darbe teismo sprendimu vis dar negali dalyvauti dėl kyšininkavimo teisiamas vicemeras Romas Adomavičius.

Jei A. Zuoko frakcija prarastų bent vieną narį, ji susilygintų su konservatoriais, sostinės taryboje turinčiais 10 narių. Kukliausią 4 narių frakciją Vilniaus taryboje turi partija „Tvarka ir teisingumas“. Dar 4 politikai, įskaitant A. Zuoko išsižadėjusią R. Vanagaitę, nepriklauso jokiai frakcijai.

Žada vieningą darbą

Vėliau išplatintame pareiškime A. Zuoko bendražygiai užtikrino liekantys frakcijoje, nepaisant trijų jos narių išstojimo iš "Taip".

"Galiu visus užtikrinti, kad dirbu "Taip" frakcijoje ir man didelė garbė dirbti su šia profesionalia žmonių komanda: A. Vakarinu, Juozu Antanaičiu, Žilvinu Šilgaliu, Algimantu Šventicku, I. Jakaityte, Jonu Juodka, Petru Nausėda, Žydrūnu Savicku, Edgaru Stanišausku ir A. Zuoku“, - pranešime cituojamas frakcijos seniūnas K. Nėnius.