Su tokiu pasiūlymu į parlamento vadovybę kreipėsi Signatarų klubo nariai.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Algirdo Syso, minėtas siūlymas paliestų tik keletą žmonių, į Aukščiausiąją Tarybą, išrinktų 1990 metų balandį.

Tuomet Aukščiausiosios Tarybos deputatais tapo Rūta Gajauskaitė, Klemas Inta, Vytautas Kvietkauskas, Petras Popovas, Sergejus Pirožkovas, Alfonsas Svarinskas, Zita Šličytė ir Mečislovas Treinys.

"Kalbama tik apie socialinių garantijų suteikimą, o ne signatarų statuso", - BNS pabrėžė A.Sysas.

Pagrindinė signatarų turima išskirtinė socialinė garantija - teisė netekus draudžiamųjų pajamų gauti rentą. Pagal įstatymą, valstybinės signataro rentos dydis yra 50 proc. Seimo nario pareiginės algos per mėnesį. Per krizę šis dydis buvo sumažintas ir dar neatstatytas.

Pagal įstatymą, valstybinę signataro rentą taip pat turi teisę gauti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatai, 1990 metų kovo 11–14 dienomis vykdę svarbią valstybinę užduotį Maskvoje.

Pasak A.Syso, kol kas neatsakytas klausimas lieka, kaip elgtis su šešiais deputatais, kurie balsuojant dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo susilaikė. Tai vietos lenkų atstovai Valentina Suboč, Stanislavas Akanovičius, Leonas Jankelevičius, Ryšardas Maceikianecas, Stanislavas Peško ir Edvardas Tomaševičius.

"Tas klausimas dar pakibęs", - BNS sakė ir kitas parlamento vicepirmininkas liberalas Petras Auštrevičius.

A.Syso tvirtinimu, signatarai taip pat prašo išspręsti klausimą dėl draudžiamųjų pajamų. Mat dabar jie negali gauti rentos, jeigu per metus turi net mažiausių draudžiamųjų pajamų.

"Kovo 11-ąją kas nors atlieka Rolando Paulausko sukurtą dainą, jam priskaičiuojama 100 litų honoraro, ir pretenduoti į rentą jis nebegali", - kalbėjo parlamento vicepirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Seimo nariams leidžiama gauti pajamas už kūrybinę veiklą, rentą gaunantys sportininkai taip pat gali turėti pajamų.

Seimo valdyba nutarė signatarų siūlymus atiduoti svarstyti Seimo frakcijos ir sulaukus jų pozicijų, toliau spręsti, ar registruoti atitinkamus įstatymų pakeitimus.

1990 metų kovo 11 dieną Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriame rašoma, kad atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė. Už tai balsavo 124 deputatai, nė vienas nebuvo prieš, šeši susilaikė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)