Šalies vadovės vardu gėlių padėta prie Laisvės gynėjų memorialo Vilniaus Antakalnio kapinėse, ant Lietuvos Prezidentų Aleksandro Stulginskio, Kazio Griniaus ir Algirdo Brazausko bei ant nežinomų kareivių kapų. 

Taip pat pagerbti Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius, visuomenės veikėjas ir Lietuvos himno autorius Vincas Kudirka, kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, poetai Jonas Mačiulis - Maironis ir Justinas Marcinkevičius, lakūnai Darius ir Girėnas ir pirmasis už nepriklausomybę žuvęs karininkas Antanas Juozapaitis. 

Gėlių, pasak Prezidentūros pranešimo, padėta Vilniuje, Kaune, Alytuje ir kituose Lietuvos miestuose.

Prašo nepamiršti ir neprižiūrimų kapų


Tuo metu Kultūros paveldo departamentas gyventojus ragina per Vėlines nepamiršti ir apleistų kapų.

„Vėlinių laikotarpis - pats geriausias metas pasirūpinti ne tik savo artimųjų kapais, bet ir šalia esančiomis palaidojimo vietomis. Neretai galima stebėti, kad šalia gražiai sutvarkytų kapų stūkso ir vos žymus krūmais apaugęs kauburėlis. Nebūkime abejingi - skirkime, kad ir nedaug laiko, tačiau pagerbkime ir šį anapilin iškeliavusį žmogų. Nupjaukime žolę, neleiskime užželti krūmais ir uždekime nors vieną žvakutę", - ragina Kultūros paveldo departamento vyriausioji valstybinė inspektorė Audronė Vyšniauskienė.

Dažnai neprižiūrimos ir apleistos lieka senosios kaimo kapinaitės, karių ir pavieniai kapai. Gyventojai raginami neužmiršti šių vietų - nurinkti šiukšles, nukritusias šakas, nupjauti pradėjusius želti krūmus. Specialistai taip pat pataria nepjauti pūvančių kryžių tol, kol jie nekelia pavojaus žmonių gyvybei, o nuvirtusius - tiesiog sudėti šalia kapinių tvoros.

Departamentas taip pat atkreipia dėmesį į apleistus karių savanorių kapus. Kultūros paveldo departamento specialistų skaičiavimais, Lietuvoje yra išlikę tik kiek daugiau nei 2 tūkst. Lietuvos karių savanorių kapų.

Kultūros paveldo departamentas kviečia visus, lankančius artimųjų kapus, nelikti abejingiems amžino poilsio vietai tų, kurie iškovojo mūsų nepriklausomybę. Bet koks dėmesys - stabtelėjimas akimirkai, nubraukti lapai, uždegta žvakelė, sukalbėta malda - yra vertingas ir reikalingas. Jei kapų kryželiai sudužę ar nulūžę, ar gyventojai turi žinių apie nežinomus kapus, jie prašomi apie tai pranešti departamentui ar savivaldybei.