Apie kintančias laidojimo tradicijas rašo „Lietuvos rytas“.

Pateikiamas pavyzdys, kaip nejaukiai nustebinta buvo viena Vilniuje butą nuomojanti studentė panevėžietė, kai nuolatinį dėmesį spintai rodantis katinas ją atvedė iki lentynos, kurioje mergina aptiko urną su mirusiojo pelenais. Pasirodo, nemažai lietuvių urnas su artimųjų pelenais saugo namuose. Tai leidžiama.

Tačiau dauguma renkasi urnos laidojimą kapinėse užkasant į kapą. Rečiau atiduodama saugoti į kolombariumą. Pastarųjų Lietuvoje yra 8. Pelenus taip pat galima tiesiog išbarstyti kapinėse specialiai įrengtoje vietoje. Pasirodo, nedraudžiama barstyti pelenų ir kitur gamtoje, tačiau tai nėra laikoma laidojimu.

„Lietuvos rytas“ surinko žymių žmonių pavyzdžius, kurie buvo ne palaidoti karstuose, o sudeginti krematoriumuose ir atsisveikinti buvo galima tik su urna: Kino režisierius Arūnas Žebriūnas, aktoriai Eugenija Pleškytė, Vytautas Šapranauskas, Vytautas Kernagis, verslininkė Irena Matijošaitienė, Seimo narys Juozas Karosas ir dar daug kitų.

Prieš metus savo jaunėlę dukrą Anapilin išlydėjusi kaunietė architektė Audronė Kaušpėdienė sako, kad atsisveikinimą su kūnu karste jai būtų buvę ištverti sunkiau, o ir mirusi dukra vargu ar būtų norėjusi „gulėti karste išpuošta kaip lėlė”.