Seimo pirmininkės atstovė kol kas teigia negalinti pasakyti, kada į posėdžio darbotvarkę bus įtrauktas kitas generalinio prokuroro prašymas - dėl V.Uspasckicho neliečiamybės panaikinimo. Šis prašymas Seimo vadovybei pateiktas beveik prieš mėnesį.

"Aš informavau prokurorą, kad tikrai Seimui neteiksiu jo prašymo artimiausiu metu, įvertinusi Seimo nario sveikatos būklę, tas aplinkybes, kuriomis jis atliko galbūt ne visiškai tinkamą veiksmą. Aš turiu moralinę teisę įvertinti, ar jis tą savaitės neliečiamybės panaikinimo procesą Seime išgyvens. Neturiu moralinės teisės kaip Seimo pirmininkė teikti procesą Seime, visą savaitės maratoną, nes vertė yra 10 litų 28 centai", - trečiadienį po susitikimo su D.Valiu žurnalistams sakė L.Graužinienė.

"Aš manau, kad Seimo narys A.Patackas, įvertinant jo indėlį į nepriklausomos valstybės raidą, nepriklausomybės iškovojimą, aš kaip Seimo pirmininkė neturiu moralinės teisės prašyti Seimo nuimti neliečiamybę dėl 10 litų 28 centų", - pažymėjo parlamento vadovė.

Žiniasklaidoje skelbta, kad žymus sovietmečio disidentas ir Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signataras A.Patackas sunkiai serga.

Generalinis prokuroras Darius Valys spalio 3 dieną Seimui yra pateikęs prašymą ir dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo. Generalinis prokuroras dėl V.Uspaskicho imuniteto kreipėsi Vilniaus apylinkės prokuratūros prašymu. Sostinės prokurorai atlieka tyrimą dėl V. Uspaskicho viešų pasisakymų Darbo partijos bylą nagrinėjusių teisėjų ir teismo atžvilgiu. Seimas jau yra panaikinęs V. Uspaskicho neliečiamybę kitoje - vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos - byloje.

Seimo pirmininkės atstovė spaudai Dalia Valentienė BNS trečiadienį sakė, jog "reglamentas nenumato, per kiek laiko toks klausimas gali būti įtrauktas į Seimo posėdžio darbotvarkę".

"Šiuo metu svarstomi labai svarbūs biudžeto klausimai. Artimiausio posėdžio darbotvarkėje nėra numatyta įtraukti", - sakė Seimo pirmininkės atstovė.

A. Kubilius: L. Graužinienė nevykdo savo pareigų

Seimo pirmininkė L. Graužinienė neturi teisės neteikti Seimui svarstyti Generalinio prokuroro prašymų dėl neliečiamybės panaikinimo, teigė opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Jo vertinimu, toks parlamento vadovės elgesys yra vertintinas kaip pareigų nevykdymas ir turėtų būti svarstomas Seime.

Tokią nuomonę opozicijos lyderis išsakė po to, kai Seimo Pirmininkė pareiškė neteiksianti Seimui generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymo svarstyti "Drąsos kelio" frakcijos nario Algirdo Patacko teisinę neliečiamybę, nes jis sunkiai serga.

"Man atrodytų gana keista, nes tai nėra Seimo Pirmininkės prerogatyva (priimti tokius sprendimus). Ji turi labai aiškiai Statute aprašytas funkcijas, tai nėra jos diskretinė teisė pačiai spręsti, ar ji tą gali, ar negali, kad ir kiek būtų gaila kurio nors žmogaus dėl tam tikrų aplinkybių", - sakė A. Kubilius.

Į parlamento darbotvarkę dar neįtrauktas ir generalinio prokuroro prašymas dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės. Opozicijos lyderio įsitikinimu, tokiais pareiškimais, kaip buvo paskelbti A. Patacko atveju, Seimo Pirmininkė bando sukurti naują precedentą, o pagrindinė priežastis tam yra ta, kad "guli kreipimasis dėl V. Uspaskicho".

A. Kubilius pataria Seimo Pirmininkei atidžiau įsiskaityti į Seimo statytą ir padiskutuoti apie savo pareigas ir atsakomybes Seimo valdyboje. "Seimo Pirmininkė pagal Statutą atstovauja Seimui ir vadovauja Seimo darbui. Daugiau jos ypatingų galių nėra. Todėl man jos atsiprašymai už tai, kad Prezidentė nebuvo įtraukta ir neatėjo į COSAC posėdį, man irgi atrodo kaip visiškai nesupratimas Seimo Pirmininkės įgaliojimų ir funkcijų", - sakė A. Kubilius.

Opozicijos lyderio vertinimu, Seimo Pirmininkė nevykdo savo įgaliojimų ir pareigų, ir tai turės būti svarstoma Seime.

Dėl 10 Lt vertės vagystės

Generalinis prokuroras D.Valys į Seimą su prašymu panaikinti A.Patacko teisinę neliečiamybę kreipėsi antradienį, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašymu, dėl administracinio teisės pažeidimo bylos.

Bylos medžiagoje nurodyta, kad šių metų rugsėjo 2 dieną Seimo narys A.Patackas praėjo pro prekybos centro kasas, nesusimokėjęs už vieną elektros lemputę ir vieną saulėgrąžų pakelį, kurių bendra vertė - 10,28 litų, t.y. galimai padarė administracinį teisės pažeidimą, pranešė Generalinė prokuratūra.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatyta, kad už tokį smulkųjį svetimo turto pagrobimą teismas pažeidėją gali nubausti bauda arba administraciniu areštu. Kai pažeidimą galimai padaręs asmuo yra Seimo narys, dar iki bylos nagrinėjimo teisme būtina gauti išankstinį Seimo sutikimą suvaržyti šio asmens laisvę.

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo. Seimas turi panaikinti teisinį imunitetą ir tais atvejais, kai teisme sprendžiama byla dėl administracinio pažeidimo, už kurį kaip viršutinė baudos riba numatytas areštas.

"Drąsos kelio" partijos, kurios frakcijai priklauso V.Patackas, vadovas Jonas Varkala komentuodamas situaciją sakė, kad A. Patackas apsiriko ir todėl parduotuvėje buvo apvagintas. "Kad jis nieko nepavogė, jis paprasčiausiai apsiriko, nes jis tas saulėgrąžas turėjo, o tą lemputę, kaip supratau, vieną (sugedusią - red.) padėjo, o kitą pasiėmė, nes jis tą lemputę atsinešė", - sakė J.Varkala.

Pats A.Patackas ironizuodamas situaciją išplatino "nuoširdų prisipažinimą".

Generalinis prokuroras savo kreipimesi taip pat pažymėjo inicijuojantis diskusiją dėl parlamentarų imuniteto administracinėse bylose

"Privalomas šiuo metu kreipimasis į Seimą dėl išankstinio sutikimo suvaržyti mažareikšmį administracinį teisės pažeidimą padariusio Seimo nario laisvę kelia abejonių dėl tokios procedūros tikslingumo ir adekvatumo", - teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

D.Valys pavedė Generalinės prokuratūros prokurorams išanalizuoti teisės aktus ir pateikti pasiūlymus supaprastinti administracinių teisės pažeidimų tyrimo procedūras, sprendžiant Seimo narių ir kitų imunitetą turinčių asmenų teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimus.

Šis klausimas keliamas ir Seime. Parlamento vadovė Loreta Graužinienė antradienį pranešė, kad Seimui bus siūloma supaprastinti parlamentaro teisinės neliečiamybės panaikinimo tvarką, jei procedūra vyks dėl administracinių pažeidimų.

"Teisės departamentas išanalizuos situaciją, kokiais atvejais galbūt tikrai nereikia ilgos sudėtingos procedūros, ir tikimės, kad Seimo statutui bus pateikti siūlymai. Reikėtų taisyti Statutą kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, kelių eismo nelaimės atveju ar panašiai", - antradienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

Pasak parlamento vadovės, dabartinė tvarka, kai Seimo nario imuniteto klausimas sprendžiamas pagal Seimo statute numatytas procedūras ir administracinių pažeidimų atveju, pernelyg brangiai kainuoja, palyginti su valstybei sumokėta bauda.