Kartu su M. A. Pavilioniene COSAC moterų forumo koordinatore paskirta Prancūzijos Senato Pirmininko pavaduotoja, Prancūzijos socialistų partijos narė Bariza Khiari, kuri buvo viena iš šio forumo įkūrimo iniciatorių.

Koordinatorių užduotis - siekti, kad moterų forumo veikla būtų tęsiama Graikijos pirmininkavimo ES Tarybai, kuris prasideda 2014 m. sausio 1 d., metu ir vėlesnėje COSAC veikloje.

"COSAC moterų forumo įsteigimą laikau ir Europos socialistų bei socialdemokratų nuopelnu, kadangi lyčių lygybė ir lygios galimybės istoriškai yra kertinė jų politinės darbotvarkės dalis. Lietuvos socialdemokratų partija yra vienintelė partija Lietuvoje, kurioje įteisintas ir praktiškai įgyvendinamas lyčių kvotos principas rinkimuose. Tai sektinas pavyzdys visoms Lietuvos politinėms partijoms. Tuo tarpu COSAC moterų forumas turėtų padidinti moterų vaidmenį, sprendžiant ES reikalus", - tvirtina Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Moterų forumo dalyviai priėmė deklaraciją dėl COSAC moterų forumo steigimo, kurioje pabrėžė būtinybę atkreipti Europos politinių partijų dėmesį ir paraginti jas daugiau dėmesio skirti lyčių lygybei, lygių galimybių politikai, lyčių pusiausvyrai visuomenėje, moterų platesniam dalyvavimui politikoje.

Be to, Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės siūlymu COSAC moterų forumas kreipėsi į L COSAC, siūlydamas priimti kreipimąsi, kuriuo reiškiamas solidarumas su Ukrainoje kalinama buvusia šalies premjere Julija Tymošenko, pabrėžiama būtinybė užtikrinti reikiamą pagarbą žmogaus teisėms, demokratijai bei teisinės valstybės principams Ukrainoje. Ukrainos valdžia raginama nedelsiant užtikrinti teisinę ir realią galimybę J. Tymošenko gydytis užsienyje, išvengiant selektyvaus teisingumo kaltinimų.

COSAC moterų forumas išreiškė viltį, kad ateityje ES Tarybai pirmininkausiančių valstybių parlamentai perims ir toliau plėtos iniciatyvą skatinti moterų parlamentarių įsitraukimą į COSAC veiklą.

Idėja suburti parlamentinį moterų forumą ir paskatinti aktyviau dalyvauti COSAC veikloje, diskutuoti aktualiausiais ES darbotvarkės klausimais (nepamirštant ypač svarbių klausimų dėl moterų ir vyrų lygybės, lygių galimybių politikos, lyčių pusiausvyros kūrimo visuomenėje, moterų platesnės įtraukties į politiką) gimė Seimo Europos reikalų komiteto narių susitikime su Prancūzijos Respublikos Senato Pirmininko pavaduotoja B. Khiari šių metų liepos mėnesį Paryžiuje. Tada Komiteto nariai, kaip pirmininkaujančios ES Tarybai valstybės parlamento atstovai, viešėjo Prancūzijos parlamente ir pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinį matmenį.

Steigiamajame moterų forume dalyvavusi B. Khiari pasidžiaugė, kad jos kabinete gimusi idėja lengvai ir greitai realizuojama, nes, jos nuomone, bendradarbiavimas tarp moterų parlamentarių prisidėtų prie demokratijos skatinimo ir stiprinimo.

"Reikia turėti drąsos ne tik dalyvauti rinkimuose, bet ir drąsiau dalyvauti parlamentinėse diskusijose. Pradėjusi dirbti Senate, pasiteiravau kolegos vyro dėl žodžio suteikimo procedūrinių dalykų. Man buvo atsakyta, kad kokius trejus metus turėčiau patylėti. Kodėl man reikia tylėti? Nenoriu tik stebėti, noriu ir pasisakyti", - savo patirtimi dalijosi Prancūzijos Senato Pirmininko pavaduotoja.

Nors, tyrimų duomenimis, šiuo metu ES valstybių narių parlamentuose moterys sudaro 26 proc., kitose pasaulio valstybėse - 21 proc., Senato narė kėlė klausimą, kodėl nepriartėjus prie 50 procentų moterų dalyvavimo parlamentų veikloje. Be to, B. Khiari nuomone, svarbu ne tik moterų dalyvavimas parlamentuose, bet ir vadovaujančių pozicijų užimtumo procentas.

Tyrimų rezultatus, įrodančius, kad politiniame gyvenime egzistuoja lyčių nelygybė, pateikė Europos lyčių lygybės instituto direktorė Virginija Langbakk. "Pagal tyrimus ES valstybėse narėse ministrių moterų mažėja nuo 88 proc. (2005 metais) iki 75 proc. (2012 metais). Dabar didesnis dėmesys skiriamas žmogaus teisėms apskritai, o ne lyčių lygybės klausimams. Todėl šios dienos iniciatyva yra laiku ir labai naudinga", - sakė ji.

Seimo Pirmininkė L. Graužinienė sakė, kad moterų įsitraukimas į politinę veiklą veda prie didesnės darnos ne tik politikoje, bet ir apskritai visuomenės gyvenime. Parlamento vadovė pakvietė aktyviai diskutuoti dėl COSAC moterų forumo tikslų ir vizijos bei palinkėjo vaisingų diskusijų ateityje.