Abu viceministrai buvo deleguoti valdančiosios Darbo partijos.

"Taip, man pasiūlė išeiti. Buvo pasiūlyta išeiti savo noru. Mes esame politinio pasitikėjimo pareigūnai, tai jeigu prarandame politinį pasitikėjimą, ministrė gali atleisti iš karto arba man pasiūlė išeiti savo noru. Tiesiog buvo pasakyta, kad pirmadienį turėčiau išeiti iš darbo. (...) Mane yra delegavusi Darbo partija, tai jeigu Darbo partijai netinku, tai, matyt, teks atsisveikinti", - BNS ketvirtadienį patvirtino A.Bitinas.

Jis teigė siūlymo trauktis sulaukęs iš ministrės "darbietės" Algimantos Pabedinskienės.

Į viceministrus – buvęs aukštas „Snoro“ darbuotojas

A. Tušo vieta ilgai tuščia nebuvo. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklalapyje nurodoma, kad viceministro pareigas užima Laisvūnas Bartkevičius.

Jis anksčiau dirbo banke „Snoras“. L. Bartkevičius „Snore“ ėjo mažmeninio verslo tarnybos direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Kas užims A. Bitino vietą – kol kas nepaskelbta.

L.Graužinienė džiaugiasi pokyčiais SADM

Seimo pirmininkė, laikinoji Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė pokyčius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM), kur atsistatydino du viceministrai, vadina "normaliais pasikeitimais".

Pasak jos, šiuo metu į laisvas viceministrų vietas ieškoma kandidatų ir tikimasi, kad "pakitimai bus pozityvūs".

"Ministerijoj vyksta normalus pasikeitimas, bus formuojama nauja komanda viceministrų. Viceministrai yra politinio pasitikėjimo, ir ministrė sprendžia, su kokia komanda dirbti. Kadangi tai buvo deleguoti Darbo partijos viceministrai, taip, su partija (viceministrų atstatydinimas - red.) buvo derinta", - ketvirtadienį žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Klausiama, ar būtent šių viceministrų darbas lėmė problemas, dėl kurių ji pati kritikavo SADM veiklą, L.Graužinienė atsakė: "Laikas įvertins, kokios buvo kliūtys dėl geresnio ministerijos darbo".

"Bet manome, kad pakitimai bus pozityvūs", - sakė laikinoji DP vadovė.

A. Bitinas: motyvų dabar nenorėčiau įvardyti

"Tiesiog motyvų dabar nenorėčiau įvardyti, kadangi partija deleguoja, partija sprendžia ir, matyt, buvo nepatenkinti ir ministerijos veikla, (...) tiesiog buvo nutarta atšaukti mane ir viskas. O tai, kad yra kažkokių kitų argumentų - tai yra paprasčiausias spaudimas ir bet kokie kiti argumentai nesusiję su mano tiesioginiu darbu yra šmeižtas", - paklaustas apie siūlymo trauktis motyvus BNS sakė A.Bitinas.

Jis nekonkretizavo, ką turi omenyje kalbėdamas apie šmeižtą: "Yra vienintelis dalykas - tai vienintelis argumentas ir motyvas, nesigilinant, kas už to slypi".

A.Bitinas dirbo viceministru ir buvusioje centro dešinės Vyriausybėje. Po Vyriausybių kaitos jam buvo pasiūlyta likti pareigose.

"Aš esu dirbęs praeitoje kadencijoje, man buvo pasiūlyta tęsti darbus, kadangi pasikeitė labai daug ministerijos vadovų, o aš esu mokslininkas, akademinio pasaulio žmogus, ir visus darbus dariau taip, kaip patvirtinta Seimo gairėse, Vyriausybės priemonių plane. Priekaištų, kad dirbau blogai - nebuvo. Bet jei partija mane delegavusi mano kitaip, nematau problemos, jei siūloma pasitraukti - tai pasitrauksime", - sakė A.Bitinas.

Viceministras, nors formaliai deleguotas Darbo partijos, nėra šios partijos narys. A.Bitinas pripažino, kad jam netiesiogiai siūlyta įstoti į Darbo partiją, tačiau jis atsisakė.

"Aš niekada nebuvau, nesu ir nebūsiu (Darbo partijos nariu - BNS). Spaudimo nebuvo, bet netiesioginių siūlymų (įstoti į partiją - BNS) buvo kelis kartus. Ne iš ministrės", - sakė A.Bitinas.

Jis teigė kol kas pareiškimo neparašęs, tačiau ketinąs tai padaryti artimiausiu metu.

Viceministras patvirtino, kad ministeriją paliko A.Tušas.

"A.Tušas nuo užvakar nebedirba, o dėl kitų negalėčiau komentuoti", - sakė A.Bitinas.

Parlamento vadovė "darbietė" Loreta Graužinienė anksčiau yra teigusi, kad turi abejonių dėl švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio bei socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės darbo. Šie ministrai sulaukė kritikos pastarajame Darbo partijos tarybos posėdyje. Jiems turėta priekaištų dėl prasto Vyriausybės programos vykdymo. "Darbiečiai" tvirtina norintys, kad jų deleguoti ministrai aktyviau inicijuotų ir teiktų su Vyriausybės programos įgyvendinimu susijusius sprendimus.

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius savo ruožtu teigė "darbiečių" ministrams priekaištų neturįs.

Pagal valdančiųjų partijų susitarimą, Darbo partija į Vyriausybę yra delegavusi keturis ministrus: A.Pabedinskienę - į socialinės apsaugos ir darbo ministres, Vigilijų Jukną - į žemės ūkio ministrus, D.Pavalkį - į švietimo ir mokslo ministrus bei Šarūną Birutį - į kultūros ministrus.