Pasak krašto apsaugos ministro, vienam sraigtasparniui lėšos bus skiriamos iš 2007-2013 metų ES finansinės perspektyvos, o likusiems finansavimo šaltiniai dar ieškomi.

Ministerija pranešė, kad sutartį su bendrove pasirašys penktadienį. Sutartį pasirašys KAM Pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius brigados generolas Gintautas Zenkevičius ir bendrovės „Eurocopter“ pardavimų Šiaurės Vakarų ir Vakarų regione vadovas Didieras Parasme (Didjier Parasmė).

Pasak ministerijos, sutartis pasirašoma dėl visos reikalingos įrangos, pilotų ir šiuos sraigtasparnius aptarnaujančio personalo mokymo bei 3 metų garantinio aptarnavimo.

„Lietuvos kariuomenei be jai pavestų gynybinių funkcijų taip pat pavesta vykdyti valstybinę paieškos ir gelbėjimo funkciją visoje Lietuvos teritorijoje. Būtent šiai funkcijai bei aplinkos monitoringui ir kontrolei vykdyti bus skirti nauji vakarietiški sraigtasparniai, kurie pakeis šiuo metu gelbėjimo ir paieškos funkcijai naudojamus rusiškos gamybos sraigtasparnius Mi-8, kurių skraidymo resursai baigiasi artimiausiais metais“, – pranešime teigė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pirmo sraigtasparnio įsigijimas finansuojamas iš 2007–2013 metų Europos Sąjungos finansinio laikotarpio struktūrinės paramos.

„Vyriausybė dar pavasarį peržiūrėjo Europos Sąjungos finansavimą ir ten, kur įmanoma, paspartino projektų vykdymą, o ten, kur projektai buvo užstrigę ar nepateikti, lėšas skubos tvarka perskirstė. Dalis tokių lėšų buvo skirta Aplinkos ministerijos programai „Aplinkos monitoringas ir prevencijos stiprinimas“, kuri numato ir sraigtasparnių įsigijimą“, - teigė ministras.

Konkretaus sprendimo, kokiomis lėšomis bus mokama už kitų dviejų sraigtasparnių pirkimą, kol kas nėra.

Kaip BNS ketvirtadienį sakė J.Olekas, galutinio sprendimo dėl likusių sraigtasparnių pirkimo galutinio sprendimo dar nėra.

"Jos gali būti arba iš kito Europos Sąjungos laikotarpio perspektyvos, arba iš krašto apsaugos biudžeto. (...) Biudžete turim pinigų, tik kam juos paskiriam - o ar mes galėsim išnaudoti Europos Sąjungos lėšas, pamatysim, kai jau turėsim 2014-2020 metų biudžeto pasiskirstymą", - BNS sakė J.Olekas.

Anot jo, už likusius du sraigtasparnius bus mokama tik nuo 2014 metų.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis šių metų pavasarį yra sakęs, kad jo vadovaujama ministerija šiuo metu neturi lėšų, kurias būtų galima panaudoti paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių įsigijimui finansuoti.

"Mūsų požiūris yra labai paprastas - aplinkosauginių pinigų, pinigų, skirtų renovacijos projektams, atiduoti sraigtasparnių pirkimui negalima, ir mes to nedarysime. Mes sieksime išnaudoti tuos pinigus, nors aplaidumą radome didelį. Ypatingai atliekų srityje tuos pinigus ne taip lengva įsisavinti, bet mes darysime viską, kad jie būtų įsisavinti pagal paskirtį“, - kovą teigė V.Mazuronis.

Buvusi centro-dešinės Vyriausybė sraigtasparniams pirkti planavo panaudoti apie 140 mln. litų iš stringančios daugiabučių renovavimo programos. Tai yra Europos Sąjungos lėšos, kurių skirstymą administruoja Aplinkos ministerija. Tačiau kilus nepasitenkinimui planų sraigtasparnių pirkimui panaudoti renovacijos lėšas atsisakyta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)