Kauno rajonas pelnė 68,4 balo iš 100 galimų. Tai patvirtina kasmet Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) skelbiamas Lietuvos savivaldybių indeksas.

Geriausiųjų penketuką (iš ne miestų savivaldybių) sudaro Kauno r. (68,4), Plungės r. (62,6), Druskininkų r. (62,2), Mažeikių r. (61,7), Kėdainių r. (61,5) savivaldybės.

Tyrime vertinama, kiek savivaldybėse užtikrinama žmonių laisvė rinktis paslaugas ir jų tiekėją bei patiems imtis veiklos. Taip pat - kaip efektyviai panaudojami iš mokesčių surinkti pinigai, užtikrinamos sąlygos verslui, kaip pasitelkiamas privatus sektorius savivaldybės funkcijoms vykdyti.

Vertinta 10 gyventojams ir investuotojams aktualiausių savivaldybės veiklos sričių: komunalinio ūkio, transporto, švietimo, sveikatos, socialinės rūpybos, investicijų ir plėtros, mokesčių, savivaldybės administracijos, turto valdymo ir biudžeto. Pažymėtina, jog surinktų balų skaičiumi Kauno rajono savivaldybė aplenkė 7 didžiųjų miestų grupėje pirmąją vietą užėmusią Klaipėdą (67,3 balo).

„Savivaldybės savo sprendimais gali ir pagerinti, ir pabloginti gyventojų bei verslo sąlygas. Statistika rodo, kad tose Lietuvos savivaldybėse, kuriose daugiau investicijų, yra mažesnis nedarbas, gyventojai uždirba daugiau ir yra mažiau priklausomi nuo socialinių pašalpų", - pažymėjo LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Tarp rajonų savivaldybių pirmaujantis Kauno rajonas gerai įvertintas investicijų srityje. Kauno rajono savivaldybės taryba yra priėmusį nutarimą, kuriuo įmonės, įdarbinusios daugiau kaip 50 proc. savivaldybės teritorijoje registruotų darbuotojų, trejus metus atleidžiamos nuo žemės, žemės nuomos ir turto mokesčių. Verslo liudijimas Kauno rajone kainuoja 120 litų ir yra vienas pigiausių šalyje.

Teigiamai įvertinta savivaldybės administracijos veikla ir turto valdymas. Kauno rajono savivaldybė turi 1253 kv. m. nenaudojamų pastatų ploto, kai vidutiniškai savivaldybėse nenaudojamas plotas siekia 9057 kv. m.

„Spręsdami gyventojų problemas, stengiamės bendradarbiauti su verslu, mažinti biurokratinę naštą. Malonu, kad ekspertai pastebi mūsų pastangas. Žinoma, aukštas reitingas nereiškia, kad neturime problemų: kaip ir daugelis savivaldybių, turime skolų, vis dar tenka mokėti daug socialinių pašalpų", - kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Septynių miestų savivaldybių reitingą pradeda Klaipėdos miestas (67,3 balo iš 100 galimų). Toliau rikiuojasi Vilnius (62,8 balo), Panevėžys (59,7 balo), Kaunas (56,9), Šiauliai (52,9), Palanga (51,3) ir Alytus (48,8).

ELTA primena, jog Savivaldybių indekso lentelėse Kauno rajono savivaldybė ir ankstesniais metais užimdavo aukštas pozicijas: pernai ji buvo antra, o 2011 metais - pirma.