Pirmadienį paskelbtu nutarimu L.Ulevičiui skirta 750 litų piniginė bauda, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė.

Nutarimas nėra galutinis - per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Administracinių teisės pažeidimų protokolą L.Ulevičiui surašė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Tuometinis VRK narys pernai spalio 16 dieną iš savo socialinio tinklo "Facebook" profilio išsiuntė asmeninę žinutę Seimo nariui Vytautui Gapšiui, siūlydamas susitikti ir aptarti asmeninius interesus, susijusius su Aplinkos ministerijos vykdomais viešaisiais pirkimais. Dėl šios žinutės V.Gapšys kreipėsi į VTEK, o ši konstatavo, kad eidamas Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigas L. Ulevičius aktyviais veiksmais siekė, jog Seimo narys V.Gapšys pasirūpintų jo su Aplinkos ministerija privačiai sudarytomis galiojančiomis civilinėmis sutartimis. Be to, L. Ulevičius nenusišalino ir sprendė su kandidatu į Seimo narius V.Gapšiu susijusius klausimus bei priėmė sprendimus.

Į protokolo nagrinėjimą Vilniaus miesto apylinkės teisme L.Ulevičius neatvyko, nors buvo tinkamai informuotas apie posėdį. Administracinę bylą teismas gali nagrinėti atsakomybėn traukiamam asmeniui nedalyvaujant.

Teismas byloje nenustatė nei sunkinčių, nei lengvinančių aplinkybių. Konstatuota, kad anksčiau L.Ulevičius už panašius pažeidimus atsakomybėn netrauktas, galiojančių nuobaudų neturi, todėl jam skiriama sankcijos vidurkiui artimas baudos dydis.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo draudžiančių, įpareigojančių ar apribojančių nuostatų, išskyrus drausminio pobūdžio nuostatas, pažeidimas užtraukia baudą nuo 500 iki 1 tūkstančio litų.

Šiemet balandį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė L.Ulevičiaus skundą, kuriuos šis prašė panaikinti jam nepalankų VTEK sprendimą.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad L. Ulevičius savo skunde teismui pripažino siuntęs žinutę V.Gapšiui, siekdamas išspręsti su Aplinkos ministerija sudarytos sutarties pagrindu atsiradusius asmeninio suinteresuotumo klausimus ir tikėjosi iš jo supratimo. O tam atvejui, jeigu reakcija būtų neadekvati, buvo numatęs "concern troll" (susirūpinusio trolio) taktiką.

Teismo vertinimu, paaiškinimas dėl "trolinimo" vertintinas tik kaip bandymas pateisinti savo neteisėtą elgesį, todėl jį atmetė kaip prieštaraujantį faktinėms aplinkybėms ir paties pareiškėjo teiginiams.

L.Ulevičius VRK šiuo metu nebedirba.