„Pozicija paaiškėja tada, kada atsiranda aiškumas ir labai gaila, kad buvo labai daug spekuliacijos. O šiandien labai džiaugiuosi, kad tie ekspertai, kurie dirbo, pagaliau pasakė, kad kai Lietuva pradėjo kalbėti su Latvijos ir Estijos įmonėmis, buvo išsireikšta: „Pagaliau, sveiki atvykę ir sveiki, kad pradedate kalbėtis su mumis“. Buvo toks išsireiškimas“, - po Politinės tarybos posėdžio sakė A. Butkevičius.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad baigta sinchronizavimo studija, kurią atliko Švedija. Ir atlikus sinchronizavimo studiją matosi tam tikro variantai, ką Lietuvai dar reikėtų padaryti norint sinchronizuotis į Vakarus, į elektros tinklus. Tai vienas dalykas. Taip pat, ką reiktų padaryti, jeigu būtų statoma VAE, ir ką papildomai reiktų įgyvendinti. Pavyzdžiui, dar reikėtų nutiesti vieną liniją į Lenkiją. Taip pat kokį rezervą reikėtų užsitikrinti. Toje studijoje yra keli modeliai, keli variantai atlikti ir padaryti paskaičiavimai“, - tęsė premjeras.

A. Butkevičius toliau aiškino labai besidžiaugiantis, kad „Lietuvos energija“ „kalbėjosi su Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis“, kaip kad buvo pavesta pagal Vyriausybės nutarimą. Pasak premjero, remiantis šiais „pokalbiais“ surašytas labai didelis klausimynas, o norint atsakyti į šiuos klausimus „užtruks laiko“.

„Nežiūrint to, tam tikri pirminiai darbai tarp trijų Baltijos valstybių kalbant apie bendrą energetikos rinką jau yra pasiekti, bet norint turėti galutinius sprendimus, dar reikės padirbti. Ir šiandien buvo pritarimas, kad „Lietuvos energija“ toliau dirbtų su Latvija ir Estija, atsakytų į keliamus klausimus. Tų klausimų labai daug iš mūsų partnerių, jie teisingi, reikalingi, nes tai didžiulė investicija“, - aiškino A. Butkevičius.

Jo teigimu, koalicijos partneriams taip pat buvo pateikta informacija, kaip atominė energetika vertinama kitose valstybėse.

„Manau, kad mes šitą studiją – tiek sinchronizacijos, tiek dėl VAE, kas yra padaryta ir kas bus daroma – pristatysime Seimui“ reziumavo politikas.

Švedijos bendrovės „Gothia Power“ ekspertai nagrinėjo dešimtis galimų Baltijos valstybių tinklų sujungimo su Europos elektros tinklais darbui sinchroniniu režimu scenarijų, tačiau anksčiau rašyta, kad studija galutinai turėjo būti baigta rugsėjo 30 dieną.

„Gothia Power“ pernai balandį su „Litgrid“ pasirašė 4,34 mln. litų vertės sutartį. 50 proc. darbų vertės finansuoja Europos, o likusią dalį lygiomis dalimis – Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatoriai.

Vyriausybė gegužę įpareigojo energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių iki liepos tartis su regioniniais partneriais – latviais ir estais bei Japonijos korporacija „Hitachi“, ar naujomis sąlygomis jiems yra priimtinas VAE projektas.

Premjero sudaryta darbo grupė šių metų pavasarį padarė išvadą, kad atominės elektrinės statyba Lietuvai yra per brangi, o jos gaminamos elektros kaina gali būti nekonkurencinga. Po to valdžia pareiškė, jog projektas būtų tęsiamas tik pagerinus sąlygas, dėl kurių būtų deramasi su Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis bei strategine investuotoja „Hitachi“.

„Litgrid" yra įpareigota įgyvendinti Lietuvos energetikos sistemos prisijungimo prie Europos tinklų projektą. Planuojama, kad Lietuva prie Europos elektros tinklų prisijungs 2020 metais.