Dėl antikorupcinio vertinimo į STT kreipėsi „darbiečio“ Dainiaus Pavalkio vadovaujama Švietimo ir mokslo ministerija, neseniai konfliktavusi su finansų ministru Rimantu Šadžiumi dėl ESFA kontrolės.

Vertinimą atlikę STT specialistai užsimena, jog ESFA struktūros pakeitimais gali būti siekiama pakeisti ne tik P. Česonį, bet ir daugelį kitų ESFA darbuotojų.

„Analizuojant ESFA organizacinę struktūrą, (...) pastebėta, kad vietoj direktoriaus pareigybės įrašyta „Gen. Direktorius“, vietoj Viešųjų ryšių ir tarptautinio bendradarbiavimo grupės – „Komunikacijos skyrius“, Teisės ir viešųjų pirkimų skyrius vadinamas „Viešųjų pirkimų ir teisės skyriumi“. Kadangi Švietimo ir mokslo ministerijos atsiųstame rašte pareigybių ir (ar) skyrių pavadinimų pakeitimo motyvai nenurodyti, kyla abejonių, ar tai tik techninio pobūdžio klaidos, ar šie pakeitimai padaryti tikslingai. Pažymėtina, jog pareigybės ir (ar) padalinio pavadinimo keitimas yra susijęs ir su papildomais veiksmais, pvz., darbo sutarčių, darbuotojų pažymėjimų keitimu ir pan. Todėl minėtų pakeitimų motyvai yra būtini“, - teigiama STT išvadoje.

Sykiu STT pastebi, kad ESFA valdybos pirmininkas, švietimo ir mokslo ministro patarėjas, „darbietis“ Andrius Stankevičius šias pareigas užėmė pažeidžiant reikalavimus. Mat ESFA valdybai turėjo vadovauti kitos ministerijos atstovas.

„Atkreipiame dėmesį į tai, jog priimant sprendimus dėl valdybos pirmininkavimo, nesilaikyta ESFA įstatų 32 punkto. Pirma, naujasis valdybos pirmininkas A. Stankevičius, švietimo ir mokslo ministro patarėjas, išrinktas, visuotiniam dalininkų susirinkimui nepatvirtinus praėjusių metų finansinės atskaitomybės ir veiklos ataskaitos. Antra, iki naujojo pirmininko išrinkimo valdybos pirmininkavimo teisė priklausė Švietimo ir mokslo ministerijai, todėl pagal įstatuose nustatytą rotacijos pareigą valdybos pirmininkavimo teisė turėjo atitekti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovui“, - konstatuojama dokumente.

STT taip pat pasigenda daugelio planuojamų ESFA pakeitimų pagrindimo. Tokios žinios nustebino ESFA valdybos pirmininką A. Stankevičių. „Darbietis“ DELFI teigė, jog STT turėjo matyti kiekvieno planuojamo pakeitimo motyvus.

„Motyvai buvo išdėstyti valdybos protokoluose. Yra visi motyvai. Nežinau, ar STT skaitė. Aš negalėčiau komentuoti jų to rašto. Žinote, yra kompetentingi pareigūnai – jie rašo. Ir yra valdybos protokolai, kur buvo išsakyta visa motyvacija“, - kalbėjo ministro patarėjas.

Paklaustas, ar STT pastebėtas direktoriaus pareigybės keitimas į generalinio direktoriaus nereiškia, kad ketinama atleisti ESFA vadovą P. Česonį, pašnekovas patikino, kad tokios permainos neplanuojamos.

„Negirdėjau tokių intencijų“, - reziumavo A. Stankevičius.

DELFI primena, jog dėl ESFA kontrolės „darbiečiai“ buvo ne juokais susikirtę su socialdemokratais. Kelias kardinalioms permainoms didžiules europines lėšas žarstančioje įstaigoje užkirstas Vyriausybės sprendimu, įtvirtinus, kad tokio pobūdžio sprendimai gali būti priimami tik su socdemų kontroliuojamos Finansų ministerijos palaiminimu.