Lyg tyčia, būrys parlamentarų, priklausančių už P. Gražulio imuniteto atėmimą pasisakiusioms frakcijoms, antradienį Seime buvo, bet balsavimą dėl „tvarkiečio“ nutarė praleisti.

Dalis parlamentarų pripažįsta balsavimą dėl P. Gražulio praleidę tyčia.

Būrys konservatorių ir socdemų tyliai dingo

Čia labiausiai pasižymėjo konservatoriai ir socialdemokratai. Šių partijų frakcijose 7 parlamentarai dalyvavo balsavime, vykusiame prieš pat „tvarkiečio“ likimo svarstymą, tačiau nedalyvavo sprendžiant P. Gražulio likimą.

Konservatoriai aktyviai reiškėsi Seimo salėje, kai P. Gražulis rėžė savo gynybinę kalbą, sykiu pareikšdamas, kad pats balsuos už savo neliečiamybės panaikinimą. Ir nors konservatoriai aiškiai demonstravo ryžtą balsuoti taip pačiai, būtent jų frakcija smarkiai aptrupėjo balsavimo metu.

Prieš P. Gražulio klausimą Seimas svarstė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus. Trys konservatoriai – Vilija Aleknaitė Abramikienė, Arimantas Dumčius ir Rytas Kupčinskas – balsavime dėl alkoholio dalyvavo, o balsuoti dėl P. Gražulio laiko nerado. A. Dumčius į posėdžių salę sugrįžo iškart po to, kai P. Gražulis išsaugojo imunitetą. Dar trys konservatoriai – Naglis Puteikis, Kazys Starkevičius ir Arvydas Vidžiūnas – antradienį dalyvavo Seimo posėdyje, bet dėl P. Gražulio nebalsavo.

Socialdemokratų partijos frakcija taip pat deklaravo ketinanti balsuoti už „tvarkiečio“ imuniteto panaikinimą: tokiai nuomonei nepritarė tik Eduardas Šablinskas ir Rimantė Šalaševičiūtė.

Tačiau keturi socdemai – Edmundas Jonyla, Gintautas Mikolaitis, Aleksandras Zeltinis ir Edvardas Žakaris – balsavime nedalyvavo, nors, kaip ir būrelis konservatorių, dalyvavo anksčiau vykusiame balsavime dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų. Antradienio Seimo posėdyje, bet ne balsavime dėl P. Gražulio, taip pat dalyvavo Bronius Bradauskas, Juozas Olekas, Valerijus Simulikas, Rimantas Sinkevičius bei Artūras Skardžius.

Prieš balsavimą dėl P. Gražulio iš Seimo salės taip pat išėjo Mišriai Seimo narių grupei priklausanti parlamentarė Rima Baškienė.

Prisipažino nenorėję P. Gražulio imuniteto panaikinimo

Konservatorius A. Dumčius DELFI prisipažino sąmoningai praleidęs balsavimą dėl P. Gražulio. Jis tikino nusprendęs nebalsuoti po to, kai peržiūrėjo policijos pateiktą filmuotą medžiagą iš „tvarkiečio“ tramdymo.

„Nebalsavau dėl to, kad aš negyniau P. Gražulio asmeniškai, bet gyniau Seimo nario mandatą. Todėl, kad teko matyti filmą. Ir aš matau, kad pradžia nebuvo kaltė Seimo nario. O pabaiga, kai jį neša ir t.t., buvo jau galutinis rezultatas. Seimo nario teisės, manyčiau, buvo suvaržytos“, - kalbėjo A. Dumčius. Savo sprendimą jis įvardijo kaip poelgį, nukreiptą „prieš Seimo nario mandato menkinimą“.

Tuo tarpu socdemas G. Mikolaitis buvo dar atviresnis – jis DELFI patvirtino, kad su partijos kolegomis nebalsavo, nes turėjo „savo nuomonę“.

„Mes turim laisvą nuomonę. Frakcijoje taip priimta – jeigu turi savo nuomonę, gali nebalsuoti nei taip, nei taip. Mes neapsisprendę tuo klausimu – taip reikėtų sakyti“, - teigė socialdemokratas.

P. Gražulis jau antrą kartą išsaugojo teisinę neliečiamybę. Analogišką procedūrą jis sėkmingai atlaikė prieš trejus metus. Tada, kaip ir dabar, „tvarkiečio“ imunitetą prašyta naikinti dėl siautėjimo per homoseksualų eitynes.