Į teismą atvyko Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, nuo partijos pirmininko posto nusišalinęs Vytautas Gapšys, parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, buvusi partijos iždininkė Marina Liutkevičienė, advokatai, prokurorai Saulius Verseckas ir Nijolė Frolova. Kaip tapo įprasta pirmos instancijos teisme, V. Uspaskichą atlydėjo būrys bendražygių, tarp jų – Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Teisėjams dar neatėjus, V. Uspaskichas surengė nedidelį šou. Jis pasiruošė išmanųjį telefoną ir fotografavo gausiai susirinkusius fotografus. „Kaip jūs ten darot?“ - geros nuotaikos neslėpė „darbiečių“ patriarchas.

Tačiau teisme negalėjo dalyvauti advokatė Violeta Bazienė. Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, atstovaujanti advokatė pranešė susirgusi. Teismui pateikus šią informaciją, teisėjų kolegija pirmiausiai paklausė, ar kas nors nori pareikšti nušalinimą. Prokurorai tokių pageidavimų neturėjo, nuteistieji ir jų advokatai – taip pat.

Vis dėlto dėl advokatės V. Bazienės ligos iškilo klausimas, ar galima pradėti bylos nagrinėjimą. Teismas informavo, jog advokatė gydoma infekcinių ligų stacionare.

Prokuroras S. Verseckas teismą informavo, kad be advokatės bylos nagrinėjimas būtų neįmanomas. Tokią nuomonę palaikė ir V. Uspaskichas, kiti nuteistieji bei jų gynėjai.

Teisėjų kolegija konstatavo negalinti nagrinėti bylos be Darbo partijos gynėjos.

Diskusijos dėl kito teismo posėdžio datos užsitęsė – keli advokatai pranešė negalintys dalyvauti nei spalio 21, nei spalio 28 dienomis, kurias siūlė teisėjų kolegija. Galiausiai teismas pasiūlė vėl susirinkti po daugiau nei mėnesio – lapkričio 19 d. Bet ir ši data netiko dviem advokatams.

Galutinis teismo pasiūlymas – kitą posėdį rengti po pusantro mėnesio, lapkričio 26 d. Ši data pagaliau tiko nustačius, kad kiekvienas nuteistasis tądien turės bent po vieną gynėją.

Pasiūlius dar vieną posėdį surengti gruodžio 17 d., paprieštaravo V. Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis. Esą artimiausiame posėdyje numatomas prašymų pateikimas, o planuoti dar vieną posėdį nereikėtų.

Tačiau teisėjų kolegijos pirmininkė Violeta Ražinskaitė nesutiko su V. Sviderskio argumentais. Čia ji užsiminė, jog advokatų užimtumas gali būti naudojamas kaip būdas užtęsti procesą.

„Per tą laiką jūs visi pasiskirstysit kitas bylas ir ką? Pavasarį nagrinėsime? Ne, gerbiamieji“, - atsakė teisėja.

V. Uspaskichas įvertino dvi teisėjas

Po teismo posėdžio V. Uspaskichas žurnalistams teigė besidžiaugiantis, kad susirgo ne „darbiečių“ samdyti advokatai, o valstybės paskirta Darbo partijos gynėja – esą priešingu atveju būtų kilęs ažiotažas.

„Ačiū Dievui, kad čia ne mūsų advokatė. Čia paskirtas teismo valstybės advokatas. (...) Ačiū Dievui, kad pirmas teismas nutrūko dėl to, kad nėra valstybinio advokato. Jeigu būtų, neduok Dieve, mūsų koks, ir rimta priežastis – vis tiek apkaltintų, kad mes tempiame bylą“, - sakė politikas.

Paklaustas, ar pasitiki LApT teisėjų kolegija, jis pirmiausiai palygino kolegijų vadoves. LApT kolegijai vadovaujanti V. Ražinskaitė „darbiečių“ patriarchui kol kas palieka kur kas geresnį įspūdį nei pirmos instancijos teismo posėdžiams vadovavusi Daiva Pranytė-Zalieckienė.

„Šita moteriškė maloni. Šypsena tokia patikima. Matosi, kompetencijos turi. Ta (D. Pranytė-Zalieckienė – DELFI) tai tokia buvo“, - rodydamas ne itin gražią veido miną teisėjas lygino V. Uspaskichas.

„Šita jau tokia maloni. Ta tiesiogiai klausė nurodymų iš Daukanto aikštės, o šita dažnai svarsto, savo nuomonę, matosi, turi. Ta teisėja – taip, iš vaizdo graži. Bet jinai taip gadino savo grožį kalbomis“, - pridūrė V. Uspaskichas.

Džiaugiasi pasiekimais Maskvoje

Į teismą V. Uspaskichas atvyko po komandiruotės į Maskvą, kur žadėjo siekti geresnių santykių su Rusija. Kelione „darbietis“ liko labai patenkintas.

„Nutraukiau tokią rimtą kelionę. Nuvažiavau vienai dienai – iš karto Vladimiras Putinas atšaukė vilkikų stabdymą. Tuoj pieną sutvarkysim, mėsą paleisim. Viskas bus tvarkoj. Būčiau dvi dienas pabuvęs, būtų daugiau darbų padaryta“, - džiaugėsi V. Uspaskichas.

S. Verseckas neprognozuoja, kiek truks procesas

Prokuroras S. Verseckas žurnalistams teigė negalįs prognozuoti, kiek truks bylos nagrinėjimas LApT.

„Bus sprendžiamas klausimas, ar reikalingas įrodymų tyrimas. Jeigu reikalingas – tai kokia apimtimi. Ir nuo to, atitinkamai, priklausys poreikis tų teismo posėdžių. Ar kvies papildomai liudytojus, ar skirs tyrimus“, - aiškino prokuroras.

Jis atskleidė pats ketinantis pateikti prašymą dėl papildomos medžiagos įtraukimo į bylą. Siekdamas, kad būtų panaikinta nuosprendžio dalis dėl Darbo partijos, kaip juridinio asmens, jis teismo prašys prie bylos prijungti dokumentus apie partijos reorganizavimą, kuris Darbo partiją ir išgelbėjo nuo baudžiamosios atsakomybės.

Paklaustas, ar mėgins užkirsti kelią dar vienam reorganizavimui – planuojamoms „darbiečių“ jungtuvėms su Krikščionių partija, prokuroras teigė neturintis tam teisinių galimybių. Mat teismai yra nusprendę, kad to neleidžia Lietuvos įstatymai.

„Tokių priemonių mes imtis negalime. (...) Tai teisės spraga, kuri iki šios dienos nėra ištaisyta. Tai nebuvo prašymas neleisti jungtis konkrečiai, sakykim, su partija „Tvarka ir teisingumas“. Tai buvo prašymas neleisti reorganizuotis bet kokiu būdu baudžiamojo proceso metu“, - aiškino S. Verseckas.

LApT nagrinėja tiek pirmos instancijos teisme nuteistų „darbiečių“, tiek prokuroro apeliacinius skundus.

Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjų kolegija nusprendė, kad Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas turi kalėti ketverius metus, parlamentarė V. Vonžutaitė – trejus, o buvusi partijos iždininkė M. Liutkevičienė – vienerius. Savo, kaip partijos pirmininko, įgaliojimus sustabdęs V. Gapšys nuteistas švelniausia bausme – jam skirta piniginė bauda.

V. Uspaskichas su bendražygiais nesutinka su VAT verdiktu. Tiesa, šios situacijos komentavimas „darbiečių“ patriarchui pridarė naujų nemalonumų. Iš Rusijos parskridęs V. Uspaskichas oro uoste žurnalistams pareiškė, esą jį nuteisę VAT teisėjai yra nusikaltėliai. Dėl šių politiko žodžių pradėtas ikiteisminis tyrimas, jau prašoma antrąsyk per šią Seimo kadenciją naikinti jo teisinę neliečiamybę.

Skolingas neliko ir prokuroras S. Verseckas. Jis LApT prašo V. Uspaskichui laiką belangėje prailginti iki šešerių metų, V. Vonžutaitei – iki penkerių, o pinigine bauda nuteistą V. Gapšį prokuroras siekia metams ir šešiems mėnesiams pasiųsti už grotų. Be to, prokuroras prašo panaikinti VAT nuosprendžio dalį, kurioje Darbo partija, kaip juridinis asmuo, iš balos išlipo sausa. Mat VAT teisėjų kolegija nusprendė, kad po jungtuvių su leiboristais pasikeitęs juridinis asmuo nebėra tas pats juridinis asmuo, kuris buvo teisiamas.

S. Verseckas prašo Darbo partijai skirti 1,25 mln. Lt baudą bei išieškoti konfiskuotino turto vertę atitinkančią sumą – beveik 25,84 mln. Lt.