Kol kas vyksta biurokratiniai susirašinėjimai. Lietuvos atstovai Briuseliui mėgina įrodyti, kad vadinamoji galvų kapoklė jokių tarptautinių įsipareigojimų nepažeidžia.

Kaip DELFI teigė Europos teisės departamento generalinis direktorius Deividas Kriaučiūnas, Europos Komisijai kilo abejonių, ar naujoji tvarka nepažeidžia europinėse direktyvos įtvirtino energetikos priežiūros įstaigų nepriklausomumo principo. Konkrečiai kalba esą ėjo apie Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK), patenkančią tarp institucijų, kurių vadovų atleidimas dabar gali būti inicijuojamas Seimo sprendimu.

„Patį faktą patvirtinu – klausimas yra keliamas, ar statutas atitinka direktyvą, kuri reikalauja, kad reguliuotojas būtų nepriklausomas“, - sakė D. Kriaučiūnas.

DELFI žiniomis, Briuseliui jau paruoštas atsakymas. Jame teigiama, kad interpretuojant Seimo statutą kartu su VKEKK veiklą reglamentuojančiais įstatymais, jokių nusižiengimų direktyvai Lietuva neįžvelgia.

Seimo statuto pakeitimai vertinami prieštaringai.

Remiantis praplėstomis Seimo galimybėmis, posto jau gali netekti generalinis prokuroras Darius Valys. Seimas praėjusią savaitę nepritarė Generalinės prokuratūros ataskaitai, o Teisės ir teisėtvarkos komitetas inicijuoja kreipimąsį į prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl D. Valio atleidimo.

Tiesa, premjeras Algirdas Butkevičius užsimena, kad generalinis prokuroras gali tęsti darbą – jei padarys „labai rimtas išvadas“.