Nepatenkinti mitinguotojai taip pat siūlė atleisti aplaidžiai ir abejingai savo pareigas atlikusius vidaus reikalų sistemos pareigūnus, tarp jų ir ministrą Dailį Alfonsą Barakauską.

Į Vinco Kudirkos aikštėje vykusią akciją susirinko Lietuvos medikų profesinės sąjungos ir VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medicinos darbuotojų profesinės sąjungos atstovai. Jie parengė Vyriausybei adresuotą rezoliuciją, kurioje prašė asmeninės pareigūnų atsakomybės ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) įstatymo pakeitimų.

Mitinguotojai laikė plakatus, kuriuose buvo matomi D. A. Barakausko, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus Remigijaus Baniulio ir BPC viršininko Artūro Kedavičiaus veidai.

Koliažuose buvo įrašytos ironiškos frazės, tarp jų „Susitariam: varna varnai akies nekerta", „Aš statutinis. Liepta gydyti - gydom, mes viską mokam".

Asmeninės kritikos sulaukė D. A. Barakauskas, prie kurio atvaizdo buvo užrašyta „Aš žinojau, bet nieko nepadariau". Medikai reikalavo, kad būtų įvesta „Skubi pagalba be tarpininkų 113" ir grąžinta „Iš žmonių atimta pasirinkimo teisė".

Lietuvos medikų profesinės sąjungos vadovės Albinos Kavaliauskaitės teigimu, medikai dvejus metus - lygiai tiek, kiek vėluoja BPC projekto įgyvendinimas, - bandė derėtis su atsakingomis institucijomis, kad greitajai medicinos pagalbai būtų suteiktas atskiras suvienodintas trumpasis pagalbos numeris 113.

Pasak A. Kavaliauskaitės, atskiras numeris medikams reikalingas siekiant sutaupyti nelaimės atveju brangų laiką, be to, žmonės ir patys žino, kada jiems reikalinga išimtinai medikų, o kada - kompleksinė gelbėjimo tarnybų pagalba.

„Būtinąją pagalbą labai svarbu suteikti per vadinamąją „auksinę" valandą, ir kiekviena minutė bei sekundė mums yra labai svarbios. Tol, kol nelaimės ištiktas žmogus pasakoja savo bėdas BPC dispečeriams, jau sugaištamas laikas. Manau, mes esame pakankamai sąmoningi suprasti, kada mums reikia mediko, o ne gaisrininko ar policininko pagalbos", - sakė A. Kavaliauskaitė.

GMPS medicinos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Violeta Seiliuvienė patikino, kad mitinguotojai nesiekia panaikinti bendrojo pagalbos numerio.

„Mes nesame prieš 112, 112 turi būti, nes tos tarnybos turi būti sujungtos, bet neturi būti bendro valdymo, kiekvienas turime dirbti savo darbą. 112 yra atvažiavusiems, turistams ir mūsų žmonėms, pavyzdžiui, jei pakliūname į avariją, reikalingos trys tarnybos", - aiškino medikė.

Pasak medikų profesinės sąjungos vadovės A. Kavaliauskaitės, GMP numerio 113 įgyvendinamas nieko nekainuotų.

Mitinge budėjusių policijos pareigūnų teigimu, buvo gautas leidimas susirinkti tūkstančiui žmonių, tačiau Vinco Kudirkos aikštėje jų buvo žymiai mažiau - apie šimtą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) išsyk po mitingo išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad penktadienio mitingas - šmeižto prieš BPC kampanijos dalis. PADG teigimu, savo veiksmais greitosios medicinos pagalbos medikai kelia sumaištį ir gyventojų nerimą dėl pagalbos teikimo nelaimės atveju.

PAGD pažymi, kad Europos Sąjungoje numeris 113 veikia tik 4 valstybių teritorijoje. Italijoje, Slovėnijoje ir Liuksemburge tai yra policijos telefonas, ir tik Latvijoje buvo neseniai įvestas toks greitosios medicinos pagalbos telefonas.