Sostinės gyventojai dalyvaus Aplinkos ir Švietimo ir mokslo ministerijų, visuomeninių organizacijų rengiamose ekologinėse akcijose, skirtose Pasaulinei žemės dienai. Jų metu bus tvarkoma aplinka, keliami inkilai.

Anot aplinkos ministro Arūno Kundroto, Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, yra daug opių gamtosauginių problemų.

Mūsų šalyje kol kas dar ne visur tinkamai sutvarkytos vandens nuotėkų sistemos. Jų tvarkymui per pastarąjį dešimtmetį jau išleista daugiau kaip 1 milijardas litų. Nelengvai sekasi susitarti su artimiausiomis kaimynėmis - Baltarusija, Kaliningrado sritimi dėl Nemuno baseino upių ekologinės apsaugos.

Lietuvoje apie 1 mln. gyventojų geria šulinių vandenį, kurių apie pusė užteršti pernelyg dideliu nitratų kiekiu. Daugiau kaip 60-ties šalies miestų ir miestelių bei gyvenviečių geriamame vandenyje per daug geležies.

Ne vienas šimtas milijonų litų išleista atliekų tvarkymui. Vis dar nepavyksta tinkamai sutvarkyti žemės ūkyje anksčiau naudotų ir pasenusių pesticidų. Tačiau, pasak ministro, čia jau nuveikta nemažai: iš Lietuvos į Vokietiją išvežta utilizuoti jau šimtai tonų tokių pavojingų cheminių medžiagų.