Pravieniškių, Vilniaus, Alytaus pataisos namuose Darbo partijos (DP) kandidatus remti žadęjęs V. Gaidis antradienį apklaustas Vilniaus miesto apylinkės teisme – šiuo metu bausmę dėl kitų nusikaltimų atliekantis vyras prisipažino, kad iš „darbiečių“ kandidato, buvusio pareigūno Viačeslavo Zdanovičiaus priešrinkiminei kampanijai pataisos namuose gavo 5 tūkst. Lt avansą.

Dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise šiuo metu teisiamas V. Gaidis teigė, kad už DP kandidatams palankius balsus buvo žadėta „lyg ir 30 tūkst. Lt“.

„Man sakė, kad po rinkimų, kai paskaičiuosime balsus, tada bus ir likusieji pinigai, tačiau tai man jau buvo nesvarbu, nes žinojau, jog niekas už juos nebalsuos“, – sakė šešis kartus teistas V. Gaidis.

Būtent V. Gaidžio automobilyje policijos pareigūnai aptiko kompiuterį, kuriame buvo rasti vaizdo įrašai, fiksuojantys derybas dėl kalinių balsų pirkimo per Seimo rinkimus.

Kaltinamasis teigė, kad balsuoti už DP kandidatus per Seimo rinkimus pasiūlė jo draugas Igoris Sologubas.

„Jis sakė, kad yra galimybė dalyvauti rinkimuose, o smulkmenų jau nepamenu – norėjo, jog agituotume žmones zonoje, – sakė V. Gaidis. – Sutikau, bet turėjau tik vieną tikslą – padaryti kuo daugiau vaizdo įrašų, kad žmonės žinotų, kaip pas mus vyksta rinkimai. Pinigai buvo antraeilis dalykas“.

V. Gaidis sakė, kad nusipirko filmavimo aparatūrą, įmontuotą raktų pakabuke.

„Iš karto žinojau, kad jie nori nupirkti balsus, juk tai ne pirmi rinkimai eina pagal šią sistemą – žinojau, jog niekas už juos nebalsuos, tokie principai buvo zonoje, juk jau anksčiau tokia pati schema buvo užsakyta, – sakė kaltinamasis. – Iš kur žinau? Iš istorijos, kaip zonose vyko balsavimai. Buvo pažįstami, kurie į tokią istoriją anksčiau įsivėlę. Tai ne tik kaliniai“.

V. Gaidis teigė, kad nors ir gavo iš V. Ždanovičiaus pinigų, tačiau žmones ragino nebalsuoti už DP.

„Aš nesiruošiau agituoti, bobutėms daviau po 50 Lt, kai į „Maximą“ užėjau, agitavau balsuoti ne už DP, o už lenkus – ir pats už juos balsavau“, – sakė kalinys. Tiesa, vėliau jis patikslino, kad „dviejų bobučių“ Naujininkuose prašė balsuoti už DP, o Salininkuose – vieną moterį įkalbėjo atiduoti balsą už Lenkų rinkimų akciją. „Taip išdalinau 150-200 Lt, daugiau nespėjau“, – sakė jis.

V. Gaidis aiškino, kad iš V. Ždanovičiaus gavęs 5 tūkst. Lt dalį pinigų pervedė kaliniams „į zoną“.

„Rašykitės, juos gavo Achmedas, Tolstyj, Dlynyj, Barakuda, Koščej, – tik nežinau, kaip juos surasite“, – advokato Juzefo Stankevičiaus paklaustas, kokius nuteistuosius parėmė įkalinimo įstaigoje, sakė kalinys.

Jis taip pat patikino, kad nėra dalyvavęs jokio politinio judėjimo veikloje, tačiau, nors ir simpatizuoja Valdemaro Tamoševskio lenkams, bet niekada į jokią partiją neįstos. „Po tokių rinkimų nėra jokio noro dalyvauti bet kokios partijos veikloje“, – sakė jis.

Paklaustas, kodėl nusprendė įrašyti derybas dėl balsų pirkimo ir tai paviešinti, V. Gaidis teisme aiškino: „Jūs irgi taip pasielgtumėte, jeigu jums Lietuvos likimas rūpi – nežinau, iš kur ta mintis, čia jau filosofija“.

Paklaustas, už ką buvo nurodyta balsuoti, V. Gaidis sakė: „Pavardžių nepamenu, Pinskienė, ar kaip ji ten“.

Vis dėlto, bylos duomenimis, po policijos pareigūnų atliktos kratos V. Gaidis skambino į pataisos namus ir įspėjo kalinius, kad slapta daryti įrašai jau rasti, todėl reikia nebalsuoti už DP.

„Aš džiaugiausi, kad Lietuva greitai apie tai sužinos“, – sakė kaltinamasis.

Nurodė, už ką balsuoti

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Striaukas antradienį toliau tęsė baudžiamosios bylos nagrinėjimą, kurioje trukdymu pasinaudoti rinkimų teise Generalinė prokuratūra kaltina 40 metų V. Gaidį, jo bendraamžį I. Sulogubą, 39 metų Eugenijų Maciulevičių ir 37 metų V. Ždanovičių. Dar viena moteris – Lilija Davidovič – šioje byloje yra atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Kaltinamųjų apklausas pradėjęs teismas antradienį žada apklausti ir kitus kaltinamuosius.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, visi bendrininkų grupėje veikę kaltinamieji susitarė už 30 tūkst. Lt papirkti tris 3 tūkst. kalinių, kad šie balsuotų už DP daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų (suteiktų pirmumo balsus) DP sąraše esantiems penkiems jos nariams, taip trukdant asmenims realizuoti savo teisę rinkti.

Pasak pareigūnų, kaliniai turėjo išreitinguoti Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Vytautą Gricių ir V. Ždanovičių.

Pareigūnai nustatė, kad V. Gaidis ir I. Sologubas iš E. Maciulevičiaus ir V. Ždanovičiaus gavo 5 tūkst. litų, tačiau gavus informacijos apie šią nusikalstamą veiką nebuvo baigta jos įvykdyti. Dalį šių pinigų – 300 Lt – V. Gaidis pervedė Petrui Kondrotui, tuo metu atlikinėjusiam bausmę.