„Valstybės žinių“ paskelbtų turto deklaracijų už 2012 metus duomenimis, V. Uspaskicho privalomas registruoti turtas praėjusių metų pabaigoje buvo vertas daugiau kaip 40,07 mln. Lt, piniginės lėšos – apie 8,06 mln. Lt. Dar beveik 13 mln. Lt politikas buvo išdalijęs paskolomis ir neatsiėmęs. Pats V. Uspaskichas turėjo palyginti kuklią 583,28 tūkst. Lt gautų ir negrąžintų paskolų sumą. Vis dėlto didžioji šeimos turto dalis buvo jo sutuoktinės rankose. Jolanta Blažytė deklaravo privalomo registruoti turto už beveik 116,24 mln. Lt ir beveik 703,65 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis. Kaip ir vyras, J. Blažytė drąsiai skolina: ji paskolomis deklaravo išdalijusi 10,1 mln. Lt.

Bendra V. Uspaskicho ir J. Blažytės turto vertė, „Valstybės žinių“ skelbiamais duomenimis, siekia daugiau nei 188 mln. Lt. Per metus šis skaičius iš esmės nepakito.

Tiesa, šie duomenys veikiausiai ne iki galo atitinka realią situaciją. Mat šiemet V. Uspaskichas atliko daugybę turto perleidimo sandorių. Darbo partijos įkūrėjas savo valdytas įmonių akcijas perleido vaikams iš pirmosios ir dabartinės santuokos. Kokios vertės turto tokiu būdu atsisakė V. Uspaskichas – belieka spėlioti.

Antras turtingiausias parlamentaras – Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, socdemas B. Bradauskas.

Jo privalomos registruoti turto vertė – 19,98 mln. Lt, piniginės lėšos – arti 4,44 mln. Lt. Dar 850 tūkst. Lt B. Bradauskas išdalijęs paskolomis. Politiko žmona Danguolė Bradauskienė deklaravo privalomo registtruoti turto už daugiau nei 1,47 mln. Lt ir 953,55 tūkst. Lt santaupų.

Iš viso Bradauskų turtas vertas beveik 27,7 mln. Lt. Per metus šis skaičius išaugo apie 588 tūkst. Lt. Deklaruodami turtą už 2011 metus, Bradauskai pateikė bendrą sumą, siekusią arti 27,11 mln. Lt. B. Bradauskas sėkmingai turtėjo: per 2012 metus jo privalomo registruoti turto vertė išaugo 450 tūkst. Lt, santaupos susitraukė 97,45 tūkst. Lt. D. Bradauskienės privalomas registruoti turtas per metus nepakito, tačiau politiko sutuoktinės valdomos piniginės lėšos išaugo 235,72 tūkst. Lt.

Seime virš 20 milijonierių

V. Uspaskichas ir B. Bradauskas – toli gražu ne vieninteliai Seimo milijoneriai. Tiesa, artimiausius konkurentus abu turtingiausi parlamentarai lenkia labai smarkiai.

Tarp socdemų milijonierių netrūksta, tačiau nė vienas nė iš toli neprilygsta B. Bradauskui. Socialdemokratas Arvydas Mockus deklaravo turto už 1,35 mln. Lt, jo partietis Benediktas Juodka su žmona turi turto už 1,14 mln. Lt. Dar 356 tūkst. Lt jie yra paskolinę ir nesusigrąžinę. Giedrė Purvaneckienė su vyru turto turi už 1,45 mln. Lt. Artūras Skardžius su žmona turi turto už 1,63 mln. Lt. Dar 855 tūkst. Lt sutuoktiniai yra išdaliję paskolomis. Socdemas, politikos veteranas Bronius Pauža su žmona taip pat gali vadintis milijonieriais, jų sąskaitoje – daugiau nei 1,21 mln. Lt.

Antra turtingiausia Darbo partijos parlamentarė – Vitalija Filipovičienė. Vien jos privalomas registruoti turtas vertas daugiau nei 8,81 mln. Lt. „Darbietis“ Petras Čimbaras su žmona turi turto už 1,4 mln. Lt, jo partijos bendražygis Kęstutis Daukšys su sutuoktine turi turto už 1,96 mln. Lt. Tiesa, Daukšių šeimos biudžetą dar slegia 631 tūkst. Lt negrąžintų paskolų. Dar vienas „darbietis“ Raimundas Paliukas su žmona iš viso turi turto už 1,83 mln. Lt. Mečislovas Zasčiurinskas su sutuoktine deklaravo turto už maždaug 1,21 mln. Lt. Į milijonieriaus statusą pretenduoja ir kandidatu į prezidentus vadinamas „darbietis“ Artūras Paulauskas, su žmona valdantis turto už beveik 1,2 mln. Lt. Dangutė Mikutienė su vyru turto ir santaupų deklaravo už 1,89 mln. Lt, tačiau jų šeimą dar slegia daugiau nei 365 tūkst. Lt negrąžintų paskolų.

Kartu su V. Uspaskichu teismo nuosprendį išgirdęs Vytautas Gapšys turtais pasigirti negali, o Vitalija Vonžutaitė deklaravo vos 50 tūkst. Lt. Tiesa, jos sutuoktinis, Vladimiro Romanovo bendražygis Sergejus Fedotovas gali pasigirti geresne finansine padėtimi. Jo sąskaitoje – privalomas registruoti turtas už 534 tūkst. Lt, 840 tūkst. Lt santaupų. Tiesa, S. Fedotovą dar slegia 442,63 tūkst. Lt gautų ir negrąžintų paskolų.

„Tvarkietis“ Kęstutis Bartkevičius su žmona valdo turtą už iš viso 2,62 mln. Lt. Jo partijos kolega Vytautas Kamblevičius su sutuoktine turi turto už 1,47 mln. Lt, dar 337 tūkst. Lt V. Kamblevičius išdalijęs paskolomis. Dar vienas milijonierius „tvarkiečių“ gretose – Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis.

Konservatorius Mantas Adomėnas turto ir skolų turi maždaug tiek pat: politiko privalomas registruoti turtas vertas 943,31 tūkst. Lt, santaupos – 68,65 tūkst. Lt. Gautų ir negrąžintų paskolų grafoje – daugiau kaip 1,02 mln. Lt. Vis dėlto politiko žmona Viktorija Adomėnienė privalomo registruoti turto turi už daugiau nei 1,4 mln. Lt. Milijonieriais vadintis gali ir buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė bei jos vyras Gediminas Degutis. Jų turto vertė – iš viso 1,65 mln. Lt. Buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius su žmona deklaravo turto už 1,43 mln. Lt. Daugiau nei milijoną litų turi ir konservatorius Algis Strelčiūnas su žmona bei Stasys Šedbaras su sutuoktine.

Liberalų gretose – du milijonieriai. Eugenijus Gentvilas su žmona valdo 1,29 mln. Lt vertą turtą. Kęstutis Glaveckas turi turto už daugiau nei 3,5 mln. Lt, jo žmona, eksparlamentarė Rūta Rutkelytė deklaravo dar įspūdingesnę 9,5 mln. Lt sumą.

Vienintelis realus milijonierius „Drąsos kelio“ frakcijoje – Valdas Vasiliauskas (daugiau nei 1,35 mln. Lt). Tačiau milijoniere vadintis galėtų ir balandį pradingusi Neringa Venckienė. Ji deklaravo turto už 511 tūkst. Lt, jos vyras Aidas Venckus – už 595,13 tūkst. Lt.