Tokiais pamąstymais S. Skvernelis dalijasi laiške, kurį policijos darbuotojams parašė praėjus kelioms dienoms po tragedijos Panevėžio rajone. Laiškas paskelbtas Teisėsaugos pareigūnų profsąjungos tinklalapyje.

„Norėjau, kad pareigūnai suprastų, kas vyksta ir turėtų kovinę dvasią, nesijaustų žeminami. Tai mūsų laiškas, išplatintas intranete, vidiniame tinkle, skirtas vidaus darbuotojams, į išorę jis neturėjo išeiti. Jo tikslas – padrąsinti ir palaikyti, kad žmonės dirbtų ir žinotų, kad yra palaikomi“, – penktadienį DELFI paaiškino S. Skvernelis.

Kalba apie „budulius“, algas „vokeliuose“ ir nenorą dirbti

„Policija kalta ir dėl to, kad ji pagimdo asocialius asmenis ir iškrypėlius, prievartaujančius ir žudančius moteris... Ji kalta, kad tokių išsigimėlių neauklėjo arba netinkamai auklėjo tėvai, nes patys buvo užsiėmę daug svarbesniais „verslo“ reikalais... Arba degradavo prasigėrę iš vaikams skirtų arba bedarbio pašalpų, tuo pačiu metu garsiai rėkdami, kad jie yra „mokesčių mokėtojai“...

Policija taip pat kalta, kad valstybėje atsirado „budulių“, išlaikomų tik socialinių išmokų dėka, ištisas luomas, kuris nenori dirbti, nes tai tiesiog neapsimoka... Policija kalta ir dėl armijos bedarbių „mokesčių mokėtojų“, valstybėje esant didžiuliam nedarbui. Tiesa, dalis jų dirba privačiame versle nelegaliai, už „vokelius“, nes taip jiems ir „darbdaviams“ naudingiau. O tie darbdaviai, savo ruožtu, garsiai šaukia, kad klesti vagystės, vagiama viskas, kas po ranka papuola, žlugdomas jų verslas... O kalta dėl to vėlgi policija, išlaikoma iš jų mokesčių „nemokėtojų“ kišenės“, – laiške pareigūnams rėžia generalinis komisaras.

S. Skvernelis kelia klausimą, kas vyksta mokyklose, kaip nemaža dalis mūsų „gerųjų vaikučių“ elgiasi pamokų metu, kokį psichologinį, o neretai ir fizinį smurtą patiria pedagogai. Komisaras pastebi, kad dalis „vaikučių“ iš mokytojų išsityčioja pamokoje, o išsityčioję per pertraukas traukia prie mokyklos parūkyti, patraukti sidro ir pasityčioti iš bendramokslių. Pasak S. Skvernelio, ir mokytojas paliktas visiškas bejėgis, juk jis ne policininkas ir „smurtauti“ tokių būsimųjų liumpenų atžvilgiu negali.

„Su mūsų genofondu kažkas yra ne taip“

„Kodėl niekas nemato ar nenori matyti, kad valstybėje su mūsų genofondu kažkas yra ne taip, kodėl vyrauja prievartos, jėgos kultas, kodėl formuojasi išlaikytinių, nesugebančių dirbti, kurti, prasigėrusi liumpenų visuomenė? Visuomenė, parsidavinėjanti nelegaliems darbdaviams, ramia sąžine perkanti kontrabandines prekes, apvaginėjanti valstybę ir tą dorą, įstatymams ir moralės normoms paklusnią visuomenės didžiąją dalį. Visuomenė, kuri mato daromus nusikaltimus, bet apsimeta, kad tai ne jos reikalas. Visuomenė, kuri būdama kone visiškai beraštė, reiškiasi visais valstybei ir visuomenei aktualiais klausimais bei turi savo „geležinę“ neklystančią nuomonę, kurios nepaveiksi nei argumentais, nei faktais. Visuomenė, kuri turi savo neginčijamą TIESĄ ir jokie teisiniai arba elementarios logikos argumentai ir sprendimai jos neįtikina, kuri niekina valstybės institucijas, teisėsaugą, net tą patį Seimą, kurį pati ir išrenka“, – rašo S. Skvernelis.

S. Skvernelis klausia, kaip vertinti tokius „piliečius“, kurie savo balsą rinkimuose parduoda už 5 ar 10 litų, arba stiklainį agurkų ar rūkytos dešros gabalą? Komisaras pastebi, kad net ir tokiais atvejais vėl kaltinama policija.

Generalinis komisaras pastebi, kad savo pareigą vykdantys pareigūnai populistų tampomi po Seimo koridorius.

„Koks racionaliai mąstantis tėvas, matydamas kaip elgiamasi su policija, leis savo vaikui rinktis policijos pareigūno profesiją? Kad dirbdamas sunkų, pavojingą, labai atsakingą ir deja, kol kas neteisingai atlyginamą darbą, kur jo elgesiui net ne tarnybos metu keliami aukščiausi etikos ir moralės reikalavimai, sulauks ne tinkamo įvertinimo, bet šmeižto, paniekinimo, įžeidinėjimo“, – retoriškai klausia S. Skvernelis.

Savo pavaldiniams S. Skvernelis pataria nesiklausyti populistų, demagogų, dergiančių ir kaltinančių policiją, o dirbti savo darbą. Komisaras ragina nepamiršti, kad yra ir kitokia Lietuva, o kuriančių, dirbančių žmonių dalis yra tikrai didesnė.

Krepšininkai pralaimėjo finale: kalta policija?

Savo laišką S. Skvernelis baigia pastaba, kad Lietuvos krepšinio rinktinė, pasiaukojančiai žaidusi, Europos čempionate, neiškovojo aukso.

„Kas dėl to kaltas? Tikriausiai, policija, nes žaidėjai buvo sukrėsti pareigūnų abejingumo, kurie neišgelbėjo merginos Panevėžyje, todėl nusileido prancūzams. Negirdėjote tokios versijos? Nesidomite fantastika? O kas galėtų paneigti tikimybę, kad kitą savaitę to neišgirsime?“ – laišką baigia generalinis komisaras.