Parlamentarai Kęstas Komskis ir Kęstutis Bartkevičius siūlo taikyti solidžias baudas ne tik pačioms įmonėms, bet ir jų vadovams. Jei Elektoninių ryšių įstatymo pakeitimui pritartų Seimas, nusižengusioms bendrovėms gali tekti pakloti iki 3 proc. savo metinių pajamų. Jei pastarųjų nustatyti nepavyktų, bauda siektų iki 300 tūkst. Lt. Įmonių vadovai dėl neužtikrinto paslaugų tiekimo pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą sumokėtų nuo 5 iki 10 tūkst. Lt.

K. Komskis tokią iniciatyvą DELFI aiškino paprastai: esą geranoriškai tvarkytis niekas nenori, todėl reikia priversti.

„Problemos su BPC vyksta jau dešimt metų. Dar ir prieš mėnesį keli Seimo komitetai svarstė tuos klausimus, jų išvados labai griežtos. Jau tada buvo aišku, kad BPC problemose yra užprogramuotos nelaimės“, - teigė Seimo vicepirmininkas.

Politikas teigia, kad ši idėja komitetams buvo pateikta jau prieš mėnesį, tačiau tik dabar sugulė į realų pasiūlymą. K. Komskis tikisi, kad šis klausimas bus išspręstas iki kitų metų pradžios.

Seimui taip pat siūloma nustatyti, kad BPC būtų tiesiogiai pavaldus Vidaus reikalų ministerijai.

Sąmyšis dėl skambinančiojo vietos nustatymo kilo po savaitgalio tragedijos, kai pagrobta mergina Panevėžio rajone skambino į BPC, tačiau jos telefone nebuvo SIM kortelės. Nepaisant ilgų pokalbių su pareigūnais, septyniolikmentės buvimo vietos nustatyti nepavyko. Mergina buvo išprievartauta ir žiauriai nužudyta. Jos palaikai šeštadienį ryte rasti padegtame automobilyje. Tą pačią dieną policija sulaikė tris įtariamuosius. Teisme vyrai kaltę vertė vienas kitam.

Po tragedijos paaiškėjo, kad automatizuotai duomenis apie skambinančiojo vietą be SIM kortelės BPC teikia tik vienas mobiliojo ryšio operatorius – „Tele 2“. Nors valstybė kompensuoja visos reikalingos įrangos įsigijimo ir įdiegimo išlaidas, „Omnitel“ ir „Bitė“ automatizuotos tokių duomenų perdavimų sistemos neturi.

Be to, paaiškėjo, kad ši spraga turėjo būti užlopyta prieš beveik dvejus metus. Tačiau Ryšių reguliavimo tarnyba tvirtina per tą laikotarpį gavusi vienintelį BPC pasiūlymą, kaip spręsti problemą: apskritai nepriimti skambučių iš įrenginių be SIM kortelės. Toks sprendimas tragiškai žuvusiai merginai būtų apskritai neleidęs prisiskambinti BPC.