„Šio posėdžio rezultatas yra – išgautas pažadas iš visų pusių – pirmiausia tie operatoriai, kurie šiandien nepateikė tokių duomenų dėl vietos nustatymo BPC, prižadėjo, kad jei bus laiku ir operatyviai pateikti visi techniniai reikalavimai dėl duomenų pateikimo, iki gruodžio 31-os dienos įdiegs savo tinkluose reikiamą įrangą, kuri galėtų pateikti visus duomenis“, - pasibaigus posėdžiui sakė TTK pirmininkas Julius Sabatauskas.

Antras pažadas nuskambėjo iš BPC ir Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) vadovų. Iki kito pirmadienio turi būti atlikti suderinimai, kad visi operatoriai žinotų tikslius parametrus ir reikalavimus įrangai, pagal kurią BPC atpažįstamai galėtų pateikti reikiamus duomenis.

Iki šiol BPC reikiamus duomenis siųsdavo tik vienintelis operatorius - Tele-2.

Po posėdžio J. Sabatauskas išreiškė nuomonę, kad BPC viršininkas Artūras Kedavičius šiuo metu neturėtų atsistatydinti. Tai padaryti jį jau yra paraginęs vidaus reikalų ministras Dailis Alfonas Barakauskas.

„Dėl atsistatydinimo – šiandien tikrai neverta. Turime pasiekti, kad tie darbai būtų padaryti“, - sakė J. Sabatauskas. Pasak jo, jei šiandien atleisime BPC ir RRT vadovus, nepasieksime, kad daugiau tokių nelaimių nebūtų. J. Sabatausko teigimu, ar būta A. Kedavičiaus kaltės, parodys atliekamas tyrimas.

„Mes dabar galime eiti atgal, surasti kaltus, galime pasakyti, kad kalti visi – tiek iš valstybės pusės atsakingų institucijų pareigūnai, tiek iš operatorių pusės“, - kalbėjo komiteto vadovas.

Ministras tebereikalauja BPC viršininko galvos

BPC viršininkas A. Kedavičius po komiteto posėdžio žurnalistams nepasirodė. Tuo metu D. A. Barakauskas pakartojo ankstesnę poziciją, kad A. Kedavičius nebegali eiti savo pareigų.

D. A. Barakauskas tvirtino, kad telekomunikacijų bendrovės nepadarytus darbus atliks savo sąskaita. Ministras sakė pavedęs atlikti auditą, kuris parodys, ar teisingai telekomunikacijų bendrovėms buvo sumokėti pinigai už paslaugą, kurios valstybė negavo. Taip pat atliekamas tarnybinis patikrinimas, kurios metu bus patikrintos visos BPC lėšos, jų tikslingumas ir ekonominė nauda per 10 metų laikotarpį, kai BPC funkcionuoja.

Ministro tvirtinimu, nebuvo pasiektas pirmas BPC tikslas. „Iš čia kyla ir mano politinė nuostata dėl BPC vadovo – jis vadovavo šiai institucijai 10 metų ir dar kartą noriu pakartoti – jis atsakingas už tai, kas per 10 metų buvo padaryta. Pasirodo, kad tokių žūčių nebūtų, tereikėjo, kad būtų komunikuojama su kitomis institucijomis ir tokių dalykų nebūtų“, - dėstė D. A. Barakauskas

Posėdį šaukė po Panevėžio tragedijos

Komiteto posėdis surengtas bene slapčiausioje Seimo patalpoje – 006 kabinete, kur vyksta darbas su įslaptinta informacija. Į šią patalpą draudžiama įsinešti mobiliojo ryšio telefonus ir bet kokią kitą garso įrašymo ar ryšio įrangą.

Į komiteto posėdį buvo iškviesti ne tik BPC ir kitų atsakingų tarnybų pareigūnai, bet ir mobiliojo ryšio operatorių atstovai.

Sąmyšis dėl skambinančiojo vietos nustatymo kilo po savaitgalio tragedijos, kai pagrobta mergina Panevėžio rajone skambino į BPC, tačiau jos telefone nebuvo SIM kortelės. Nepaisant ilgų pokalbių su pareigūnais, septyniolikmetės buvimo vietos nustatyti nepavyko. Mergina buvo išprievartauta ir žiauriai nužudyta. Jos palaikai šeštadienį ryte rasti padegtame automobilyje. Tą pačią dieną policija sulaikė tris įtariamuosius. Teisme vyrai kaltę vertė vienas kitam.

Po tragedijos paaiškėjo, kad automatizuotai duomenis apie skambinančiojo vietą be SIM kortelės BPC teikia tik vienas mobiliojo ryšio operatorius – „Tele 2“. Nors valstybė kompensuoja visos reikalingos įrangos įsigijimo ir įdiegimo išlaidas, „Omnitel“ ir „Bitė“ automatizuotos tokių duomenų perdavimų sistemos neturi.

Negana to, trečiadienį paaiškėjo, jog jau beveik dvejus metus operatoriai privalo teikti BPC visą įmanomą informaciją apie skambinančiojo vietą. Tačiau tokį nurodymą davusiai Ryšių reguliavimo tarnybai BPC visą tą laiką nesiskundė, kad „Omnitel“ ar „Bitė“ daro kažką ne taip. Negana to, BPC pernai dėl didelio melagingų skambučių skaičiaus siūlė apskritai nepriimti skambučių iš aparatų be SIM kortelės. Pritarus tokiai BPC iniciatyvai, Dembavoje gyvenusi septyniolikmetė būtų apskritai negalėjusi prašyti pagalbos – jos skambučio BPC būtų paprasčiausiai nepriėmęs.