Į prokurorus su prašymu pradėti tokį tyrimą rugsėjo 13 dieną kreipėsi Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) kartu su Londone įsikūrusia organizacija REDRESS.

„Šiuo metu vertinama pateikta informacija. Sprendimas dar nėra priimtas", - BNS pirmadienį sakė prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

ŽTSĮ teigimu, yra įtariama, jog „M.al-Hawsawi galėjo būti atgabentas į Lietuvą ir slapta kalinamas vykdant JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slaptų sulaikymų ir ypatingųjų perdavimų programą".

„Prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą remiamasi viešų duomenų analize - Europos ir tarptautinių organizacijų atliktais tyrimais bei duomenimis apie CŽV lėktuvų skrydžius. Informacijos analizė suteikia pagrindo manyti, kad M.al-Hawsawi galėjo būti slapta kalinamas Lietuvoje nuo 2004 metų kovo iki 2006 metų rugsėjo", - rašoma ŽTSĮ interneto svetainėje.

Prie šio raginimo prisidėjo ir nevyriausybinė organizacija „Amnesty International".

Jungtinių Valstijų Gvantanamo bazėje kalinamam Saudo Arabijos piliečiui M.al-Hawsawi yra pateikti kaltinimai, už kuriuos gresia mirties bausmė. Jis kaltinamas prisidėjęs prie 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių JAV kaip komunikacijos organizatorius ir apskaitininkas. Šis asmuo yra vienas iš vadinamųjų Gvantaname kalinamų „aukštos vertės suimtųjų".

2009 metais Lietuvoje atlikus parlamentinį tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo, identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Generalinė prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą, susijusį su galimu CŽV kalėjimo veikimu Lietuvoje, tačiau nutraukė 2011 metais, konstatavusi, kad pagrindo baudžiamajam persekiojimui nėra.

M.al-Hawsawi - ne pirmas Gvantaname kalintis asmuo, kuris mano, kad galėjo būti slaptai kalinamas Lietuvoje. Saudo Arabijoje gimęs Abu Zubaydah teigia, kad prieš septynerius metus jis buvo laikomas Lietuvoje esą buvusiame slaptame CŽV sulaikymo centre.