Šalies vadovės teigimu, ne tokių rezultatų buvo tikimasi iš didžiulius pinigus kainavusio Bendrojo pagalbos centro (BPC).

„Žmogaus pagalbos šauksmas lieka neišgirstas jau ne pirmą kartą. Nepateisinama, kad išleidus 80 milijonų litų BPC kūrimui, esame bejėgiai padėti žmogui ir problemos sprendimo imamasi tik įvykus tragedijai“, - teigiama D. Grybauskaitės komentare, kurį DELFI pateikė prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Prezidentė apeliuoja į Vyriausybę, kad ši kuo greičiau imtųsi ne tik spragų lopymo, bet ir atsakingų asmenų bei įstaigų nustatymo. „Vyriausybė turi nedelsiant užbaigti vieningos pagalbos sistemos kūrimą ir aiškiai apibrėžti institucijų atsakomybę už jos veiklą“, - teigia D. Grybauskaitė.

Tyrimo rezultatus tikisi gauti per 2 savaites

Premjeras Algirdas Butkevičius, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, viceministras Žimantas Pacevičius ir atsakingų institucijų vadovai pirmadienį aptarė Dembavos tragediją ir jos atskleistas spragas BPC ir kitų įstaigų veikloje.

Premjeras A. Butkevičius po pasitarimo Vyriausybėje paskelbė, kad buvo gauta informacija iš atsakingų institucijų ir nuspręsta atlikti išsamų tyrimą.

„Priimtas sprendimas, kad per dvi savaites būtų atliktas pilnas tyrimas ir būtų pateikta išsami informacija, kodėl nebuvo nustatyta vieta pagal padarytus skambučius BPC, kad būtų išsiaiškinta, kodėl vienas operatorius gali teikti informaciją, kiti – negali teikti informacijos, nors paslauga yra apmokama mūsų valstybės“, - sakė A. Butkevičius.

Stebisi, kodėl nusikaltėliai taip greitai grįžta į laisvę

Premjeras sako, jog svarbus ir kitas klausimas: kodėl ne kartą už žiaurius nusikaltimus teisti asmenys yra greitai paleidžiami į laisvę.

„Kodėl kai kai kurie žmonės, kurie 5 arba 4 kartus yra teisti, vis dėl to taip greitai papuola į laisvę. Kaip matome, tie padaryti nusikaltimai buvo padaryti žiaurūs, - sakė A. Butkevičius. - Klausimas, kuris, aš manau, yra vertas panagrinėti, ar teismai elgiasi vadovaudamiesi Lietuvos teise.“

Ministras apie problemas buvo informuotas kadencijos pradžioje

Vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas pareiškė, jog apie vietos nustatymo problemas, su kuriomis susiduria BPC, sužinojo antrąjį savo darbo ministro poste mėnesį. Tačiau politikas tvirtina, kad BPC vadovas Artūras Kedavičius kaltas dėl to, jog nekėlė šios problemos aktyviau.

Jis taip pat mano, jog atsakingas yra ir Ryšių reguliavimo tarnybos direktorius Feliksas Dobrovolskis, kurio vadovaujama įstaiga yra atsakinga už mobiliojo ryšio operatorių kontrolę.

Nori keisti BPC pavaldumą

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė apie pirmuosius ministro D. A. Barakausko sprendimus, reaguojant į Dembavos tragediją. Ministras priėmė sprendimą inicijuoti Bendrojo pagalbos centro įstatymo pakeitimus, kuriais BPC būtų pervestas iš dabartinio pavaldumo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui į pavaldumą Vidaus reikalų ministerijai.

„Aš keliu klausimą dėl BPC vadovų atsakomybės už kai kurių konkrečių problemų nepatenkinamą sprendimą, tačiau taip pat matau, kad būtina stiprinti šio svarbaus vidaus reikalų sistemos elemento statusą. Ne tam Lietuvos valstybė priėmė specialų įstatymą ir investavo šimtus milijonų litų į BPC, kad šios investicijos nugrimztų nesibaigiančiuose institucijų debatuose, todėl sieksiu perkelti BPC į aukštesnį vidaus reikalų sistemos valdymo lygmenį“, – pirmadienį išplatintame pranešime teigia D. A. Barakauskas.

BPC perkėlimas į ministerijos pavaldumą, ministro nuomone, taip pat padės geriau kontroliuoti, ar racionaliai panaudojamos europinės ir biudžeto lėšos.

Griežtins atsakomybę ryšio tiekėjams?

Atsižvelgdamas į praėjusio šeštadienio tragiško merginos nužudymo Panevėžio rajone aplinkybes, ministras taip pat nusprendė kreiptis į Seimą dėl ūkio subjektų, nevykdančių įstatymų reikalavimų elektroninių ryšių srityje, atsakomybės sugriežtinimo.

Tai pirmiausiai liečiai mobiliojo ryšio operatorius. Mat tik „Tele 2“ BPC teikia duomenis, leidžiančius apytiksliai nustatyti skambinančiojo buvimo vietą, kai telefone neveikia SIM kortelė. Mobiliojo ryšio operatoriams vietos buvimo įrangos įdiegimas yra kompensuojamas iš biudžeto. „Tele 2“ ši investicija atsiėjo apie 1,49 mln. Lt.

DELFI primena, jog šeštadienį paryčiais pagrobta mergina skambino BPC ir bene pusvalandį bendravo su pareigūnais. Tačiau jos buvimo vietos nustatyti nepavyko. Auka pranešė, kad budeliai grasina ją nuskandinti. Vis dėlto vėliau jos kūnas rastas miške, padegto automobilio bagažinėje. Tris įtariamuosius pareigūnai nustatė ir sulaikė tą pačią dieną. Pirmadienį jie pristatyti į teismą – vyrai kaltę verčia vienas kitam.