„Sutinku, kad 100 proc. išspręsti tuos bendrųjų gebėjimų testus gali tik genijai autistai. Pats tikrai ne į visus jų klausimus atsakau. Ir manau, kad nei Vilniuje, nei Klaipėdoje tikrai nerastume žmogaus, kuris atsakytų į visus pateiktus klausimus. Tačiau ir nereikalaujama, kad pretendentai į valstybės tarnybą viską išspręstų teisingai. Pakanka, kad jie teisingai įveiktų šiek tiek daugiau nei pusę testo. Tai ir reiškia, jog žmogus valstybės tarnybai yra tinkamas“, – teigė Valstybės tarnybos departamento direktorius Osvaldas Šarmavičius.

Tvarka, kad dirbti valstybės tarnyboje pretenduojantys asmenys pirmiausia turi išspręsti bendrųjų gebėjimų testą, įsigaliojo nuo birželio. Tik tokį testą centralizuotai išsprendę žmonės gali dalyvauti valdiškų įstaigų skelbiamuose konkursuose į valstybės tarnybą. Jei testo neišlaikei, jį leidžiama perlaikyti po pusės metų. Jei išlaikei, toks įvertinimas galioja dvejus metus. „Tačiau esmė yra ne tvarka, o pats testas. Jis tikrai skirtas lietaus žmonėms. 60 klausimų, o į juos atsakyti skirta viena valanda. Vadinasi, vienam klausimui – minutė. O klausimai tokie, kad jų per minutę net perskaityti nesugebi, jau nekalbu apie tai, kad reikia į jį ir atsakyti“, – piktinosi bendrųjų gebėjimų testą bandęs spręsti klaipėdietis (pavardė redakcijai žinoma – V.S.).

Centralizuotą priėmimo į valstybės tarnybą tvarka, kuri įsigaliojo šalyje, anot O.Šarmavičiaus, parengta remiantis Europos Komisijos ir privataus verslo patirtimi. Bendrųjų gebėjimų testus, kuriuos sprendžia pretendentai į valstybės tarnybą, esą sudarė profesionalai ekspertai. Šią paslaugą – testų sudarymo – Valstybės tarnybos departamentas pirko už mokesčių mokėtojų pinigus.

Bendrųjų gebėjimų testų kai kurie klausimai (pavyzdžiai)

1. Pateikiama skaičių seka. Ją reikia pratęsti pasirenkant atsakymą iš pateiktų variantų.

21 14 15 30 23 24 ?

a) 12 b) 17 c) 25 d) 31 e) 48

Teisingas atsakymas: e) 48. Taisyklė: -7+1x2

2. Pateikiamą raidžių seką reikia pratęsti pasirenkant atsakymą iš pateiktų variantų.

CČD ĖEE ĮĖĘ ?

a) ĖGM b) ĖMG c) GĖM d) MHĖ e) MGĖ

Teisingas atsakymas: e) MGĖ. Taisyklė: xyz, x+5 y+2 z+1

3. Pateikiami penki žodžiai, iš kurių keturis sieja tam tikras bendrumas. Reikia įvardyti nereikalingą žodį.

1. cigaretė 2. cigaras 3. pypkė 4. cigarilė 5. vandens pypkė

Teisingas atsakymas: 5. vandens pypkė. Tai vienintelė priemonė, kuria tabakas filtruojamas per vandenį.

4. Nurodykite, ar išvada, išplaukianti iš pirmų dviejų teiginių, yra teisinga ar klaidinga.

Visi pieštukai yra knygos.

Kai kurios knygos ėda pjuvenas.

Išvada: visos knygos yra pieštukai.

Atsakymas: išvada yra klaidinga, nes, jei visi pieštukai yra knygos, dar nereiškia, kad visos knygos yra pieštukai.

5. Pagal alternatyvią skaičiavimo sistemą bananas = 1, 6 yra apelsinas ir 2 bananai, apelsinas prilygsta pusei mango. Kam bus lygus rezultatas dviejų mangų ir apelsino, padalytų iš apelsino su bananu?

a) mangas b) bananas c) apelsinas d) 2 bananai e) 3 bananai f) apelsinas ir bananas

Teisingas atsakymas: c) apelsinas. Bananas yra 1, apelsinas yra 4, mangas yra 8. 2 x 8 + 4/(4 + 1)=4