Vilniaus meras ir kiti prisidėję prie šio projekto kupini euforijos atidarę sodą. Tačiau ne viskas ten taip gražu. Problema yra intelektualinėje nuosavybėje. Šiame sode pastatyti suolai, kurie yra pavogti, nukopijuoti nuo Ispanijos kompanijos „TD Cabanes“. Bernardinų sode stovi jų pigios kopijos“, - teigia „Miesto baldų“ atstovas Saulius Berulis.

Pagrindinė Bernardinų sodo architektė Jurga Silvija Večerskytė Šimeliūnė teigia, kad rekonstruoto parko suoliukai negali būti laikomi nukopijuotais, nes jie apskritai nėra kuo nors ypatingi, juos esą gamina daugybė įmonių.

„Paaiškinsiu, kaip yra su mažąja architektūra apskritai, nes noriu, kad įsivaizduotumėte bendrą situaciją. Pavyzdžiui, yra suoliukai su atramomis. Tai tokius suoliukus gamina milijonus įmonių: tai tipiniai gaminiai ir viskas, niekam nekyla jokių klausimų. Ir apskritai norint sakyti, kad kažkas kažką nukopijavo, tai gaminys turi būti ypatingas, jūs turbūt suprantate šitą. Turi būti licencija, menininko pažymėjimas, sertifikatas. Aš nežinau, kaip tenai kas yra, bet galiu pasakyti, kad tas suoliukas iš viso yra niekuo neišsiskiriantis. Tai absoliuti plokštuma, nieko ten nėra“, - DELFI sakė architektė.

Pagamino pavyzdį kopijai?

„Miesto baldų“ finansų direktorius S. Berulis pasakoja, kad kai 2010 m. pasklido gandas, kad ketinama rekonstruoti Sereikišių parką, kuris dabar pervadintas Bernardinų sodu, „Miesto baldai“ iškart pasiūlė savo gaminius.

„Mūsų darbas toks: mes dirbame su architektais, su statybininkais. Mūsų profilis yra miesto baldai, taigi gaminame viską, kas tinka parkams, gatvėms, infrastruktūroms. Todėl toks projektas mums buvo labai įdomus. Mes pradėjome ieškoti, kas projektuoja, kas užsakovas ir taip aš susipažinau su architekte J.S. Večerskyte Šimeliūne, kuri rengė rekonstrukcijos planą. Aš jai nunešiau katalogą“, - pasakojo S. Berulis.

Pasak pašnekovo, „Miesto baldai“ gamina autorinius savo partnerės ispanų bendrovės „Technologia & Diseno Cabanes“ gaminius, kurie yra apsaugoti Industrinio dizaino patentu. Suoliuko, kurį „Miesto baldai“ teigia esant nukopijuotą, autorius yra Alberto Llorián Fueyo.

„Mūsų buvo paprašyta pateikti pasiūlymą. Mes jį pateikėme, nunešėme katalogus ir po truputėlį bendravome. Iš architektės man pavyko išpešti, kad užsakovas įtraukė mūsų suolus į projektą. Na, įtraukė, tai mums didelis džiaugsmas. Paskui 2011 m. gegužės mėnesį paprašė iš mūsų pavyzdžio, mes pavyzdį atvežėme į Sereikiškių parką, jis ten gal du mėnesius gulėjo. Kažkada užvažiavome pasiteirauti, kaip mums sekasi – žiūrime, stovi mūsų suolas ir stovi kopija“, - pasakojo S. Berulis.

„Mes tada baisiai sunerimome, kodėl taip yra daroma: pradėjome ieškoti „galų“. Susitikau su architekte, paklausiau, kodėl ta kopija atsirado. Man tiesiai šviesiai buvo pasakyta, kad viskas yra labai gerai. Aš sakau: bet juk negalima, tai vagystė. O ji: mes vieną kitą detalę pakeisime ir tu nieko neįrodysi. Taip sakė J. S. Večerskytė Šimeliūnė“, - pasakojo pašnekovas.

Pasak S. Berulio, „Miesto baldams“ pavyko sužinoti, kad suoliuko kopiją darė bendrovė „Elmaga“, todėl parašė jai laišką prašydama negaminti ispanų bendrovės sukurtų suoliukų. Tačiau „Elmaga“ atsakė, kad minimas suoliukas yra registruotas tik Ispanijos patentų žinyboje, todėl jo negalima kopijuoti tik Ispanijoje.

„Jei gamintojas nori saugoti savo gaminį kitoje valstybėje, jis turi galimybę pateikti paraišką tos šalies nacionalinei žinybai arba pateikti paraišką Europos vidaus rinkos derinimo žinybai OHIM'ui ir gauti apsaugą visoje ES teritorijoje, arba tarptautinei žinybai PINO (WIPO), nurodydamas šalis, kuriose siekia objekto apsaugos“, - rašoma „Elmagos“ laiške „Miesto baldams“.

Tiesa, lieka neaišku, ar Bernardinų sode sumontuoti suolai be atramų yra pagaminti būtent šios įmonės. Statybos rangovas „Litcon“ atsisakė pateikti informaciją, kas gamino Bernardinų sodo suoliukus, ir nepakomentavo, ar „Miesto baldų“ pretenzijos, rangovo požiūriu, atrodo pagrįstos.

Nuostabi sistema: aiškinkitės su privačia įmone

Pagrindinis Bernardinų sodo sutvarkymo darbų užsakovas yra Vilniaus miesto savivaldybė, projekto vystytojas – savivaldybės įmonė „Vilniaus vystymo kompanija“, o rangovas – „Litcon“.

Savivaldybė savo komentaro nepateikė, bet savivaldybės įmonė „Vilniaus vystymo kompanija“ pareiškė, kad jai nesvarbu, iš ko rangovas „Litcon“ pirko suoliukus – svarbu, kad jie atitiktų keliamus techninius reikalavimus ir būtų kokybiški.

„Vilniaus vystymo kompanijos“ direktorius Renatas Dūdonis DELFI paaiškino, kad jo vadovaujama įmonė paskelbė konkursą Bernardinų sodo rekonstrukcijai ir nebesigilino, su kuo dirba konkursą laimėjusi įmonė „Litcon“.

„Kokius jie turi santykius su savo subrangovais, man visai neįdomu. Mes „konkursuojame“ visą projektą viešiesiems pirkimams, pateikiame medžiagą ir nebesigiliname, kaip rangovas gyvena ir iš ko perka. Mes iš rangovo nuperkame paslaugą ir nebesigiliname, kaip ir su kuo jis dirba. Mes tik tikriname, ar tai, ką generalinis rangovas daro, atitinka projektą. Tai aš galiu pasakyti, kad tie suoliukai yra netgi šiek tiek geresni nei projekte. O iš kur jis pirko, ką jis darė, su kuo miegojo, ką darė, ką galvojo, tai turėtumėt paskambinti generaliniam rangovui ir jis galėtų paaiškinti“, - aiškino R. Dūdonis.

Tačiau generalinis rangovas „Litcon“ yra privati bendrovė, kuri pagal visuomenės informavimo įstatymą neprivalo teikti informacijos žiniasklaidai, tad nenuostabu, kad įmonės rinkodaros projektų vadovė Jurgita Rusinienė atsakė, esą visa informacija yra konfidenciali.

„Mielai atsakytume į jūsų pateiktus klausimus, bet deja, informacija, kurios jūs prašote, yra konfidenciali. Tad, kas gamino suoliukus, kokia jų savikaina ar faktinė sąmata, atskleisti negalime“, - rašė J. Rusinienė.

Pasak „Vilniaus vystymo kompanijos“ direktoriaus R. Dūdonio, jeigu subrangovui ar kitai įmonei atrodo, kad generalinis rangovas apgavo ar pasielgė kaip nors neteisingai, tai gali kreiptis į teismą.

„Yra teisminis kelias dėl plagiato, dėl dizaino, autorinės teisės ir visa kita. Bet tai dviejų ūkio subjektų santykiai, kur arbitras nėra nei savivaldybė, nei „Vilniaus vystymo kompanija“, arbitras yra tik teismas, tik jis gali pasakyti, ar nukopijavo, ar pavogė, kokia žala, kas turi atlyginti ir visa kita“, - sakė R. Dūdonis.

Architektė: tie suoliukai nėra kuo nors ypatingi

Bernardinų sodo rekonstrukcijos projekto vadovė, architektė J.S. Večerskytė Šimeliūnė teigia, kad įmonė „Miesto baldai“ tiesiog pyksta, jog buvusiam Sereikiškių parkui nebuvo pasirinkti jų gaminami suoliukai.

„Aš galiu pasakyti, kad tas suoliukas nėra niekuo išsiskiriantis. Jūs matėte tą suoliuką? Tikriausiai suprantate, kad tai yra absoliuti plokštuma. Nieko ten nėra. Aš kaip architektė net negaliu klausti rangovo, kur jis pirko, už kiek jis pirko, nes čia komerciniai dalykai, architektas apie tai neinformuojamas. Galų gale man tas pats, iš ko jie perka ar kaip jie perka, man svarbiausia, kad gaminys būtų kokybiškas, o jis yra kokybiškas“, - teigė architektė.

Jos teigimu, svarbiausia, kad suolai atitiktų pagrindinius nustatytus parametrus: būtų 45 centimetrų aukščio, kad plokštuma būtų pagaminta iš kietmedžio, kad būtų naudojamas cinkuotas nerūdijantis metalas, nudažytas korozijai atspariais dažais.

„Aš žinau problemą su tais „Miesto baldais“, jie iš esmės labai įdomūs žmonės, nes tai nėra tas gaminys, kur sakytum – nukopijavo. Sakysim, jeigu ten būtų kažkoks ypatingas dizaino elementas, tada taip. Ir jis turi būti sertifikuotas, autorinis ir taip toliau. O čia? Čia visiškas nonsensas!“ - piktinosi J.S. Večerskytė Šimeliūnė.

„Tas pats ir su šviestuvais: tokius pačius šviestuvus gamina belgai, lenkai, italai, ispanai ir kinai, nes tai klasika. Ir niekas nekelia vėjų. Mes negalime suprojektuoti tokio gaminio, kurį gamintų tik vienas gamintojas, būtų tada pažeidžiamos lygios teisės“, - pridūrė architektė.

Pasak pašnekovės, projektuojant parką buvo suplanuoti trijų tipų suolai: buvo nurodytos techninės charakteristikos medžiagoms ir pagrindiniams parametrams bei kokybės reikalavimai.

„Tie suolai nėra kažkuo išsiskiriantys savo dizainu: yra elementarios kojos ir elementarios plokštumos. Mes to ir norėjome, šioje vietoje kažkokių modernių dalykų nepriprojektuosi“, - teigė J.S. Večerskytė Šimeliūnė.

Architektė skundėsi, kad įmonė „Miesto baldai“ jai darė spaudimą ir yra labai agresyvi. Paklausta, kaip įmonė darė jai spaudimą, pašnekovė sakė, kad „kaip jums rašinėja, taip ir man“.

„Iš viso jie patys neetiškai elgiasi. Suprantate, jie norėjo, kad jų suolai būtų, bet nenupirko, tai dabar varo ant visų kampų. Tai kas čia taip elgiasi?“ - stebėjosi J.S. Večerskytė Šimeliūnė.