"ES yra pasiryžusi tęsti įsipareigojimus Kosove ir darbą siekiant palengvinti dialogą", - ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigė C.Ashton.

Ji taip pat sako kuo griežčiausiai smerkianti ataką ir pažymi, kad "kaltininkai turi būti patraukti atsakomybėn".

"Aš raginu visas šalis padvigubinti pastangas, kad būtų įgyvendinti pasiekti susitarimai, normalizuoti santykiai ir pagerintas žmonių gyveninas Šiaurės Kosove" - teigia C.Ashton.

C.Ashton reiškia užuojautą žuvusiojo šeimai ir draugams.

Pasak naujienų agentūros AFP, šis išpuolis neramiame šiauriniame regione buvo pirmoji mirtina ataka prieš ES teisės viršenybės misiją Kosove (EULEX) nuo jos įkūrimo prieš penkerius metus.

Serbijos premjeras: išpuolis ekstremistinis, o ne patriotinis veiksmas

Serbijos premjeras Ivica Dačičius teigia, kad išpuolis prieš Europos Sąjungos (ES) misiją Šiaurės Kosove yra ne patriotinis veiksmas, o ekstremizmas, kuris apskritai Serbijai yra žalingas.

Per ketvirtadienį surengtą išpuolį prieš ES teisinės valstybės misiją (EULEX) Kosove žuvo šios misijos dalyvis lietuvis Audriaus Šenavičiaus.

I.Dačičius pabrėžia, kad išpuolį Serbijos vyriausybė griežtai smerkia.

"Tie, kurie taip elgiasi, yra Serbijos priešai", - teigia I.Dačičius.

Jo teigimu, "ekstremizmo beprotybė" gali kelti pavojų taikai, stabilumui ir saugumui Kosove, dėl ko nukenčia Serbijos ir ypač Kosove gyvenančių serbų interesai.

Serbijos vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pranešime sakoma, kad Serbija jau pasiūlė pagalbą EULEX surandant atakos kaltininkus.

"Mes primygtinai reikalaujame ir visiškai remiame pastangas suimti kaltininkus", - sakė Serbijos ministras pirmininkas, kartu išreiškęs užjautą žuvusiojo šeimai, Lietuvos vyriausybei ir EULEX.

Kosovo premjeras: šlykštus ir gėdingas aktas

Kosovo premjeras Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) pasmerkė tą incidentą kaip "šlykštų ir gėdingą aktą prieš įstatymų viršenybę ir tvarką".

Kosovo užsienio reikalų ministras Enveras Hoxhajus "Twitter" paskyroje taip pat pasmerkė išpuolį ir išreiškė viltį, kad už jį atsakingi asmenys stos prieš teismą.

Šį išpuolį pasmerkė Lietuvos, Europos Sąjungos (ES), NATO, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos vadovai. Užuojautas pareiškė Latvijos Vyriausybės vadovas, taip pat šios šalies ir kaimyninės Lenkijos užsienio reikalų ministrai.

Ataka prieš misijos automobilių koloną įvyko regione, kontroliuojamame vietos serbų, nepripažįstančių Kosovo, kuriame gyventojų daugumą sudaro albanai, 2008 metais paskelbtos nepriklausomybės.

Šis išpuolis, kurio auka tapo Lietuvos muitinės pareigūnas A.Šenavičius, buvo surengtas artėjant lapkritį vyksiantiems rinkimams, o Bendrijai spaudžiant Belgradą ir Prištiną išspręsti tarpusavio nesutarimus prieš pradedant derybas dėl ES narystės.

EULEX buvo įkurta 2008-aisiais, praėjus vos keliems mėnesiams, kai Priština vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. Ši misija turi mandatą prižiūrėti, kaip Kosove įgyvendinami įstatymų viršenybės principai ir tirti svarbias bylas, kurios yra opios vietos teisėsaugai.

L.Linkevičius pasmerkė prievartos naudojimą prieš ES misiją

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasmerkė prievartos naudojimą prieš ES personalą.

"L.Linkevičius pareiškė užuojautą Šiaurės Kosove žuvusio Lietuvos muitinės pareigūno Audriaus Šenavičiaus artimiesiems ir griežtai pasmerkė prievartos naudojimą prieš Europos Sąjungos civilinės misijos personalą", - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

"Reiškiu pačią nuoširdžiausią ir giliausią užuojautą žuvusio pareigūno artimiesiems ir linkiu stiprybės šią sunkią netekties valandą", - cituojamas ministras.

Žuvęs Muitinės departamento pareigūnas 35 metų A.Šenavičius nuo 2012 rugpjūčio metų tarnavo Europos Sąjungos teisės viršenybės misijoje Kosove (EULEX).