Pirmajame posėdyje komisija užsiėmė parengiamaisiais klausimais. Komisijos pirmininkas, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas paragino „simpatijas ir antipatijas palikti už durų“ ir P. Gražulio klausimą nagrinėti kuo objektyviau.

M. Zasčiurinskas taip pat pranešė, kad komisijos posėdžiuose „tvarkiečiui“ atstovaus advokatas Rimas Andrikis. Tokį pranešimą komisijos vadovas nurodė gavęs iš paties P. Gražulio.

Vis dėlto čia kilo diskusija, ar gali advokatas pakeisti P. Gražulį komisijos posėdžiuose. Mat Seimo statute nurodoma, kad Seimo narys dalyvauti komisijos posėdžiuose gali įgalioti tik kitą Seimo narį. M. Zasčiurinskas konstatavo, jog tai reiškia, kad posėdžiuose dalyvaus ir kalbės tiek P. Gražulis, tiek jo advokatas.

Panaši situacija buvo ir naikinant Darbo partijos bylos įtariamųjų neliečiamybę. Į laikinosios komisijos posėdžius su advokatu atvykdavo Vitalija Vonžutaitė.

Į artimiausią komisijos posėdį komisija kvies P. Gražulį, prokuratūros atstovą. Socdemas Eduardas Šablinskas taip pat pasiūlė pakviesti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Kęstutį Lančinską, o taip pat – vyriausią pagal rangą iš penkių pareigūnų, kurie gėjų eitynių metu išnešė P. Gražulį. E. Šablinskas taip pat pasiūlė paprašyti filmuotos medžiagos iš specialiojo policijos automobilio, kuriuo P. Gražulis išvežtas į policijos komisariatą bei pareigūnų pokalbio radijo ryšiu suvestinę, kiek tai liečia parlamentaro klausimą. Šiems pasiūlymams komisija pritarė.

P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras Darius Valys prašo dėl parlamentaro veiksmų Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių metu. Liepos 27 d. atvirą antipatiją homoseksualams reiškiantis parlamentaras buvo tramdomas net penkių policijos pareigūnų, kurie P. Gražulį „nukenksmino“ ir sulaikė.

Politikas tikina nieko neteisėto nepadaręs. Prieš seksualinių mažumų eitynes P. Gražulis apsirėdė šalmu ir lietpalčiu bei apsirūpino vandens pompomis – politikas žadėjo „apvalyti“ Gedimino prospektą nuo homoseksualų pėdsakų.

Tuo tarpu policija nurodo, jog P. Gražulis nepakluso pareigūnų prašymams sustoti ir neiti į renginio teritoriją. Be to, Seimo narys kaltinamas pasipriešinimu policijos pareigūnams. Dėl šių veiksmų P. Gražuliui gresia bauda nuo 300 iki 500 Lt ar netgi belangė – areštas nuo 15 iki 30 parų.

Antradienį generalinis prokuroras D. Valys Seime pabrėžė, jog be Seimo sutikimo P. Gražulio byla negalės būti nagrinėjama.

Tuo tarpu P. Gražulis, išklausęs generalinio prokuroro pranešimą, pareiškė nusipelnęs ne bausmės, o medalio.

„Aš manau, ateis laikas, ir už šitą kovą, ir kada ne homoseksualai valdys Europą ir Lietuvą, tikrai būsiu įvertintas ir galbūt apdovanotas kokiu tai medaliu už mano principingus veiksmus“, - sakė „tvarkietis“.

Savo darbą laikinoji Seimo komisija turėtų baigti iki spalio 7 d.