Laiške, kurio autorystę patvirtina tik „Drąsos kelio“ atstovai ir N. Venckienės vyras A. Venckus, politikė teigia nepasislėpusi nuo teisėsaugos ir nepabėgusi, tačiau buvusi priversta išvažiuoti, nes tikimybė įrodyti savo tiesą Lietuvoje buvo lygi nuliui.

„Nepasislėpiau ir nepabėgau, bet buvau priversta išvažiuoti, nes tikimybė įrodyti tiesą Lietuvoje tapo lygi nuliui. Išvažiavau į demokratinę šalį, kurioje teisėjų ir Seimo narių teisinės neliečiamybės naikinimas nesprendžiamas be jokių įrodymų. Išvažiavau į demokratinę šalį, kurioje yra galimybių įrodyti tiesą teisme“, - N. Venckienės žodžius skaitė A. Venckus.

A. Venckaus perskaitytame laiške N. Venckienė nepatikslino, kurioje „demokratinėje šalyje“ įsikūrė, tačiau rašė esą mažametis sūnus „sėkmingai baigė septintą klasę“ ir eis į aštuntąją. Kokia kalba vaikas mokosi, lieka neaišku.

„Šalaševičiūtėms ir dabašinskienėms pranešu, kad mano sūnus K.V. užsienyje sėkmingai pabaigė septintąją klasę, o šiuo metu yra aštuntosios klasės mokinys, sėkmingai tęsiantis mokslus“, - rašė N. Venckienė.

Pats A. Venckus klausiamas apie savo vaiką aiškina turįs visą informaciją, kurios reikia jo dalyvavimui sūnaus gyvenime.

„Aš turiu visą informaciją, kuri būtina man, kaip tėčiui, vykdyti savo pareigas“, - teigė A. Venckus, nors nepatikslino, kaip suvokia tėvo pareigas.

Anoniminio asmens internetu paklaustas apie gyvenimą su meiluže ir neva faktą, kad vaikas K.V. nėra biologinis N. Venckienės sūnus, A. Venckus sakėsi, kad gyvena tikrai vienas ir yra dalyvavęs sūnaus gimdyme.

„Galiu pasakyti, kad aš gyvenu vienas, gyvenu ne su meiluže, gyvenu savo name, jokių nesantuokinių vaikų neturiu, o K. V. pagimdė N. Venckienė, man teko dalyvauti gimdyme ir matyti, kaip jis atėjo į šį pasaulį. Neturiu jokių abejonių, kad aš nebūčiau jo biologinis tėvas“, - sakė A. Venckus.

Išvykimas – kaip galimybė eiti į užsienio teismą?

Klausiamas apie N. Venckienės planus, A. Venckus papildė, kad jos išvykimas sudarė galimybę visus teisinius procesus į užsienio valstybės teismą.

„N. Venckienė nurodė, kad pagal šiandieninę situaciją jos išvykimas yra vienintelė teisinė galimybė perkelti šio klausimo sprendimą į užsienio teismą, aišku, jeigu Lietuvos Respublika paprašys ją išduoti: ar tai pagal Europos arešto orderį, ar pagal ekstradicijos procedūrą. Pradėjus tokį procesą atsiras pagrindas reikalauti, kad būtų pateikta visa medžiaga, ir užsienio valstybės teismas įvertins, kiek medžiaga yra pagrįsta ir ar ji sudaro pagrindą baudžiamajam persekiojimui“, - sakė A. Venckus.

Jeigu užsienio valstybė nuspręstų neišduoti N. Venckienės Lietuvai, tuomet, pasak A. Venckaus, tai Lietuvos žmonėms „duotų supratimą apie teisinę sistemą ir galimybę rasti tiesą Lietuvos teismuose“.

Klausiamas, ar N. Venckienė bent sutinka duoti parodymus Lietuvos teisėsaugai, A. Venckus sakė, esą Lietuvos prokurorai tinkamai jos nepakviečia.

„Šiandien galiu oficialiai pareikšti, kad man, kaip Neringos sutuoktiniui, gyvenančiam N. Venckienės deklaruotu adresu Klonio g. 7, Garliava, iki šios dienos nebuvo įteiktas nė vienas įaukima,s kuriuo mano sutuoktinė N. Venckienė būtų kviečiama atvykti į apklausą Šiaulių apygardos prokuratūroje ar kažkur kitur. Per visą šį laikotarpį man į darbą, į advokatų kontorą, kurioje dirbu, buvo pristatytas šaukimas, kuriuo N. Venckienė buvo kviečiama tą pačią dieną atvykti į apklausą Šiaulių apygardos prokuratūroje 13 val., tuo tarpu šaukimas man buvo įteiktas 15.10 val.“, - aiškino A. Venckus.

Iškeikė Lietuvą

N. Venckienė savo laiške itin daug dėmesio skyrė prisiminimams apie vadinamąją pedofilijos bylą ir kelis žmones galimai nužudžiusio brolio Drąsiaus Kedžio dukters perdavimą mamai Laimutei Stankūnaitei. Seime nedirbanti Seimo narė sako, kad Lietuva yra policinė valstybė, o demokratija mūsų šalyje tėra iliuzija.

„Po tai, kai ciniškai, nekreipiant dėmesio į mano brolio mažametės dukrelės penkias apklausas, ekspertizę, specialistų išvadas, buvo reabilituotas kaltinamasis pedofilija Andrius Ūsas, kai teismas nusprendė, kad gegužės 17 d. prievarta mergaitės, mano, kitų žmonių atžvilgiu taikyta nebuvo, kad advokatas Gintaras Černiauskas mergaitės nenešė, kai triusikų byla tapo svarbesnė už Klonio gatvėje suplėšytą Lietuvos trispalvę, kai mano tėtė buvo nuteistas už tiesą, kai teisiami mano artimieji, tėvai ir teta, kuriuos sužalojo kaukėmis užsidengę pareigūnai, kai persekiojami ir teisiami Klonio gatvėje budėję taikūs žmonės, kai aukos buvo paverstos nusikaltėliai – akivaizdu, kad tiesos Lietuvoje ir su žiburiu nerasi“, - laiške skundėsi N. Venckienė.

Lietuvos parlamente, kuriame turėtų dirbti, nesirodanti politikė teigia, kad gegužės 17-oji, kai vykdant teismo sprendimą N. Venckienės brolio Drąsiaus Kedžio dukra buvo perduota mamai Laimutei Stankūnaitei, įsirėžė į visų atmintį. Pasak buvusios teisėjos, kuri kaltinama bent pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, ši istorija puikiai parodė, esą žmogus Lietuvoje yra niekas.

N. Venckienė sako, kad šalį valdo ne Lietuvos žmonės, bet į vieną kumštį susitelkęs valdžios ir teisėsaugos klanas, kuris tenori vieno – toliau išlikti ir sunaikinti visus, kurie ieško tiesos.

Bandė įrodyti, kad dirba kaip Seimo narė

Savo laiške N. Venckienė piktinosi teiginiais, esą ji nedirba kaip Seimo narė. A. Venckus vardijo įstatymų projektus, kuriuos nuo savo darbo pradžios Seime parengė jo žmona.

„Dabartiniame Seime esantys konservatorių ir socialdemokratų partijos nariai komentuoja mano neva nevykdymą Seimo nario pareigų, tačiau nesusimąsto, ką jie gero Lietuvai padarė per dešimt naujojo Seimo mėnesių. Daugumos šių veikėjų siūlomi įstatymų pakeitimų projektai tėra kosmetiniai, neesminiai“, - pareiškė „Drąsos kelio“ idėjinė lyderė.

N. Venckienė aiškina paruošusi iš viso 14 įstatymų projektų, nuo 2013 m. gegužės mėnesio – 10 projektų.

A. Venckus greitakalbe vardijo, kad N. Venckienė parengė Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo projektą, Baudžiamojo proceso kodekso, Civilinio proceso kodekso, Baudžiamojo kodekso, Administracinių bylų teisenos įstatymo, Teismų įstatymo, Konstitucinio Teismo įstatymo, taip pat Susirinkimų įstatymo pakeitimus.

N. Venckienė, be kita ko, vardijo savo pastangas rengiant Teismų įstatymo, Prokuratūros ir Advokatūros įstatymų projektus, paminėjo, jog dirbo prie Konstitucijos ir Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymų.

„Palyginimui trumpai paminėsiu kai kurių Seimo narių nuveiktus darbus. Iki šiol, tai yra per 10 darbo mėnesių Seime, po 6 įstatymų projektus paruošė Vidžiūnas, Kuodytė, Petrošius; po 5 įstatymų projektus paruošė Abramikienė, Kubilius, Leiputė, Olekas, Saulis; po 4 įstatymų projektus paruošė Kirkilas, Glaveckas, Pavilionienė, Vėsaitė; po 3 įstatymų projektus paruošė Adomėnas, Bernatonis, Purvaneckieė, Petrulis, Vareikis; po 2 projektus paruošė Ažubalis, Dudėnas, Jankauskas, Juodka, Nesteckis; po 1 projektą paruošė Žilinskas, Zingeris, Sinkevičius, Žeimys“, - aiškino N. Venckienė ir išsiliejo ant konservatorių, kurie esą darbą Seime supranta kaip sėdėjimą ir algos gavimą.

„Drąsos kelio“ atstovė laiške klausė, kodėl nieko nedirba visi kiti Seimo nariai ir jų padėjėjai, nors neva gauna didžiausias algas. Kaip žinoma, pagal Seimo valdybos sprendimą N. Venckienei nuo gegužės mėnesio buvo sustabdytas darbo užmokesčio mokėjimas ir išlaidų parlamentinei veiklai skyrimas.

N. Venckienė pasipiktino ir „šmeižtu“ jos padėjėjų atžvilgiu, esą jie neturi tinkamo išsilavinimo. „Mano padėjėja Olga Girdauskienė yra mokslų daktarė, baigusi doktorantūros studijas Sankt Peterburge“, - teigė N. Venckienė.

O. Girdauskienė pas N. Venckienę dirba 0,25 etato, ši moteris yra N. Venckienės kaimynė iš Garliavos, prieš kurią buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl poveikio mažametei L. Stankūnaitės dukrai.

Laiške politikė sako, kad ji nesinaudoja ir diplomatiniu pasu, tačiau „priduoti“ Seimo viešbučio buto esą „nebuvo galimybių“: „Seimo viešbučio priduoti nebuvo galimybių, nes balandžio mėnesį Seimo kanceliarija be mano žinios pakeitė spyną ir nebuvo galimą į jį patekti“. Beje, N. Venckienė pasipiktino, jog vieta Seimo viešbutyje dėl neišsikrausčiusio konservatoriaus buvo suteikta tik šių metų sausį, kai kadencija prasidėjo pernai lapkritį.

„Laukiu ekstradicijos bylos“

A. Venckaus perskaitytame laiške sakoma, kad N. Venckienė neva laukia ekstradicijos bylos, kurioje „su prašymu užsienio valstybei Generalinė prokuratūra pateiks visą video įrašą, darytą 2012 metų gegužės 17 d. Garliavoje, kuriame mergaitei ant galvos metama antklodė, kur aš, būdama teisėja, esu žalojama“.

„Aš sieksiu, kad užsienio teismai įvertintų tokius Lietuvos teisinius perliukus, kai nepabaigus pedofilijos bylos nukentėjusi mažametė mergaitė su 240 ginkluotų policininkų pagalba grąžinama į tą aplinką, kurioje pagal prokurorų surašytą kaltinamąjį aktą buvo seksualiai išnaudojama“, - neva rašė N. Venckienė.

Nepaliko nuošalyje ji ir Lietuvos aukščiausiojo teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus, kuris yra pasisakęs apie N. Venckienę. Politikė teigia sieksianti, kad G. Kryževičiaus pasisakymai būtų įvertinti ekstradicijos bylos kontekste.

„Sieksiu kad būtų įvertinta Seimo pozicija, kai mano teisinė neliečiamybė naikinama neįsitikinus, kas vyko Garliavoje“, - piktinosi N. Venckienė.

N. Venckienė dingo balandį. Jos paieška paskelbta gegužės 10 dieną. Parlamentarei prokurorai nori pateikti įtarimus pagal šešis baudžiamojo kodekso straipsnius.

Įtariama, kad Seimo narė pažemino teismą, nevykdė teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai L. Stankūnaitei, trukdė antstolei, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir naudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.