Čia pat bulvaru su iškilminga palyda išdidžiai žingsniavo ir karalienė Morta. Švenčiantys Šiauliai trumpam buvo prikėlę miesto istoriją.

Šventinę „Šiaulių dienų“ savaitę ankstyvą pirmadienio rytą pradėję jaunieji šiauliečiai dieną užbaigė įspūdingu renginiu – Šiaulių turizmo ir informacijos centro kuruojamu projektu „Šiaulių istorija gyvai“. Vienam vakarui miestas buvo tapęs savo praeities teatru, primenančiu miesto istoriją nuo priešistorinių laikų iki šių dienų. Visas miesto bulvaras šurmuliavo reginių gausa – žvangėjo riterių ginklai, aidėjo pionierių būrio skanduotės, 115-os metų sukaktį pažyminčią Didždvario gimnaziją puolė bermontininkai, aidėjo roko maršas ar kvietė senasis „Kapitolijaus“ kino teatras. Į septynis istorijos laikotarpius – priešistorė, LDK laikotarpis, Laisvojo miesto statusas, Rusijos imperija, tarpukaris, sovietmetis ir naujausi laikai – suskirstytas bulvaras kvietė susipažinti ar prisiminti to istorinio laikmečio gyvenimą.

Prie amfiteatro buvo įsikūrusi seniausia istorijos dalis – nuo IV–III tūkst. pr. m. e. iki XIII a.. Klubas „Viduramžiai“ eksponavo senovinius ginklus, vyko natūrinių mainų turgelis. Čia pat virė Saulės mūšio kovos, o netoliese šventinti pirmosios Šiauliuose 1445 metais pastatytos medinės bažnyčios ėjo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Dar toliau – Šiauliams labai svarbūs 1791 metai, kai Šiauliams buvo suteiktas Laisvojo miesto statusas.

„Linkiu, kad šiauliečiai įsisavintų 777-tojo gimtadienio šūkį „Sėkmės Saulies mieste!“ bei su juo gyventų, - šventės atidaryme šiauliečius pasveikinęs miesto meras Justinas Sartauskas savo žodžiais priminė ir pačius svarbiausius miesto gyvavimo etapus. – Esu be galo nustebintas tokia išmone, kokią pademonstravo šio projekto sumanytojai bei idėją įgyvendinusios miesto mokyklos ir įvairios įstaigos bei organizacijos. Čia ne tik inscenizuoti atskiri istorijos epizodai, bet vyksta tikras gyvenimas, kuriame dalyvauja ir visi čia esantys šiauliečiai.“

„To Šiauliai dar nebuvo matę – teatralizuota gyvoji miesto istorija mums ne tik priminė Šiaulių praeitį, bet ir prikėlė dar ne taip seniai išgyventų laikų prisiminimus“, - renginiu džiaugėsi užkalbintos šiaulietės, su atlaidžia šypsena stebėjusios pionierių žygio ir dainos konkursą.

Pasak „Šiaulių istorija gyvai“ projekto idėjos autorės, vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ vadovės Dalės Dargienės, tai vienas didžiausių šventės renginių, bendras daugybės žmonių sukurtas gyvas teatras. „Visos mokyklos ar grupės, prisijungusios prie šios idėjos įgyvendinimo, kūrė savo atskirus scenarijus, kiekviena grupė galėjo laisvai spręsti, ką veiks”, - idėją apibūdino renginio režisierė D. Dargienė.

Prie projekto įgyvendinimo komandos, kuri savo darbą dovanojo miesto gimtadieniui, prisijungusi žinoma archeologė Birutė Salatkienė sakė nebijanti istorinių klaidų aprangoje ar veiksmuose: „Visiškai atkartoti to laikmečio neįmanoma. Mes norime šiauliečius nukelti į tą tolimą praeitį, kuri yra reali, tik visiškai užmiršta“, - sakė archeologė.

Istorinis vakaras baigėsi spektakliu „Amerika pirtyje“, kurį su Šiaulių istorija sieja 1904 metai – tuomet ši komedija buvo pirmasis viešas lietuvių spektaklis Šiauliuose.

Šventinę „Šiaulių dienos 777“ savaitę pradėjusių jaunųjų šiauliečių dieną „Mūsų sėkmės pradžia!“
Vainikavo Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ pasveikinimo koncertas.

Išskirtinis 777-tojo Saulės miesto gimtadienio informacinis partneris – pagrindinis Lietuvoje naujienų portalas DELFI.