„Lietuvos žinios“ rašo, kad Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus komandoje - 20 visuomeninių konsultantų. Pasak premjero atstovės spaudai Evelinos Butkutės-Lazdauskienės, "tai - žmonės, dirbantys srityse, kurias gerai išmano, turintys patirties, todėl premjerui naudingi jų patarimai pačiais įvairiausiais klausimais".

Gausiausią visuomeninių konsultantų komandą - 47 - turi sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Andriukaitis. Be visuomeninių konsultantų apsieina krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas, "darbiečiai" žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis bei socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Viešojo administravimo specialistai visuomeninių konsultantų įtaką vertina nevienodai. Teigiama, kad tokios pareigos - ir "garbės postas", ir užuovėja politiniams bendražygiams.

Užsimenama ir apie tai, kad neretai tokie savanoriai, būdami šalia politikų, atstovauja tam tikroms interesų grupėms. Prezidentė Dalia Grybauskaitė rudens sesijai jau pateikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pataisas, kuriomis siekiama didinti skaidrumą ir garantuoti visuomenės teisę gauti informaciją apie visuomeniniais pagrindais dirbančius politikų talkininkus.