„Darbietės“ labai dviprasmiškoje situacijoje atsidūrė sprendžiant dėl vadinamojo vartų mokesčio padidinimo Vilniaus regioną aptarnaujančiame sąvartyne, kontroliuojamame bendrovės VAATC, valdomos Vilniaus ir aplinkinių rajonų savivaldybių.

Opoziciniai konservatoriai žada siekti, kad „virtualiai“ posėdyje dalyvavusios Darbo partijos narės – I. Kačinskaitė-Urbonienė ir J. Gaudutienė – sulauktų tokio likimo, kokio sulaukė iš Seimo per apkaltą pašalintas Linas Karalius.

Prireikė dviejų perbalsavimų

Pats balsavimo procesas vyko kurioziškai. Paskelbus balsavimą dėl sprendimo, kurio patvirtinimas atvertų kelią 38 proc. pabranginti šiukšlių išvežimą Vilniaus miesto gyventojams, valdantieji pakankamai balsų nesurinko. Už tokį sprendimą balsavo 14 tarybos narių, prieš – 7, susilaikė – 10. Tada mero Artūro Zuoko bendražygiai paprašė pakartotinio balsavimo. Antruoju mėginimu valdantiesiems pritrūko vieno balso: 19 už, 9 prieš ir 10 susilaikiusių.

Opoziciniai konservatoriai jau triumfavo, kai Darbo partijos frakcijos vardu vicemeras Jonas Pinskus pareikalavo dar vieno perbalsavimo. Konservatoriai pakėlė vėją, tvirtindami, esą frakcijos prašymu galimas tik vienas perbalsavimas, o A. Zuoko frakcija „Taip“ šį rezervą išnaudojo. Bet meras aiškiai parodė, kad ketina tenkinti J. Pinskaus prašymą ir surengti trečiąjį balsavimą dėl vartų mokesčio.

Salėje – „virtualūs“ Darbo partijos politikai

Balsavimui dar neprasidėjus, sostinės tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius pradėjo nerimastingai dairytis. Jis pastebėjo, kad Darbo partijos frakcijos vietose yra daugiau aktyvių balsavimo pultų, nei sėdi žmonių.

Kas vyksta priešais esančiose Darbo partijos vietose, aiškiai pastebėjo ir VAATC vartų mokesčio klausimą pristatinėjęs savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento vadovas Virginijus Dastikas. „Ką jūs darot? Eik tu sau...“, - į mikrofoną atsiduso V. Dastikas.

A. Zuokas, pastebėjęs, kas vyksta netgi garsiai paragino pašalinti balsavimo korteles. „Ramiai! O kortelės visos ištrauktos? Tai prašom ištraukti korteles, kurių tarybos narių nėra“, - paragino meras.

Tuo pat metu tarybos sekretorius M. Monkevičius nuskubėjo prie „darbiečių“ frakcijos ir ištraukė dvi balsavimo korteles, kurios buvo įkištos prie tuščių Darbo partijos frakcijos narių kėdžių. O A. Zuokas skelbdamas balsavimą dar sykį paragino nesukčiauti.

„Kortelės tarybos narių, kurių nėra posėdžių salėje, ištrauktos? Nes taip nebūtų gražu“, - pareiškė meras.

Tačiau ir trečiuoju bandymu sprendimui dėl VAATC vartų mokesčio nepritarta: 20 už, 12 prieš ir 8 susilaikę.

Duomenys liudija, kad kortelės atsirado ne iš užmaršumo

Vilniaus miesto tarybos sekretorius M. Monkevičius DELFI patvirtino pašalinęs dvi tarybos narių korteles. Šių kortelių savininkės – „darbietės“ I. Kačinskaitė-Urbonienė ir J. Gaudutienė.

„Aišku, labiausiai sekiau pranešėją – poną V. Dastiką ir jo pristatymą. Ir žiūrėjau bendros tvarkos. Tačiau po to pastebėjau, kad tiesiog nėra tarybos narių, o balsavimo kortelės yra įkištos. Ir aš tiesiog jas ištraukiau“, - kalbėjo M. Monkevičius.

Tarybos sekretorius teigė buvęs informuotas abiejų „darbiečių“, kad jos negalės dalyvauti antrojoje posėdžio dalyje, kurioje ir vyko balsavimas dėl VAATC. Taigi M. Monkevičius linkęs manyti, kad balsavimo korteles savo vietose dvi Darbo partijos narės paliko per žioplumą.

„Jos per pertrauką pranešė man, kad privalo išvykti iš posėdžio. Matyt, per neapsižiūrėjimą neištraukė kortelių – tai aš tai padariau“, - svarstė pašnekovas.

M. Monkevičiaus teigimu, jeigu tarybos nario kortelė įkišta į balsavimo pultą, tačiau politikas balsavime nedalyvauja, tokiais atvejais tarybos narys fiksuojamas kaip dalyvavęs balsavime, tačiau nebalsavęs.

Ir būtent tai parodo, kad dviejų „darbiečių“ užmaršumas vargiai galėtų būti jų kortelių atsiradimo balsavimo vietose priežastimi. Savivaldybės tinklalapyje nurodoma, kad I. Kačinskaitė-Urbonienė ir J. Gaudutienė iš viso dalyvavo tik keturiuose trečiadienio tarybos posėdžio balsavimuose, visi jie vyko pirmojoje posėdžio dalyje, o VAATC klausimas svarstytas po pertraukos.

DELFI taip pat pavyko gauti oficialius balsavimų dėl VAATC vartų mokesčio išrašus. Nė viename iš dviejų pirmųjų balsavimų I. Kačinskaitė-Urbonienė ir J. Gaudutienė nėra užfiksuotos kaip dalyvavusios balsavime, bet nebalsavusios.
J. Gaudutienės ir I. Kačinskaitės-Urbonienės balsavimai rugsėjo11 d. Vilniaus miesto tarybos posėdyje (šaltinis: Vilnius.lt)

Dviejų „darbiečių“ aktyvios balsavimo kortelės pastebėtos tuoj po to, kai į posėdžių salę sugrįžo ankstesnius du balsavimus dėl VAATC praleidusi jų partietė Nijolė Jagelavičienė, tarybos salėje sėdinti šalia I. Kačinskaitės-Urbonienės ir J. Gaudutienės. Ar galėjo frakcijos bendražygė panaudoti salėje nebuvusių kolegių korteles – tarybos sekretorius M. Monkevičius nesiėmė spėlioti.

„Nesiimčiau vertinti šito fakto, - svarstė tarybos sekretorius. - Man sudėtinga būtų vertinti bendrą kontekstą. Tikrai neatkreipiau dėmesio į tai, ką jūs paminėjote. Tiesiog pastebėjau, kad dvi kortelės yra, žinojau tikrai, kad šių tarybos narių posėdyje nebus. Ir tiesiog automatiškai – čia kaip refleksas – padariau šitą darbą.“

Sieks „darbiečių“ pašalinimo iš tarybos

Konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Valdas Benkunskas DELFI teigė, jog balsavimo duomenys ir M. Monkevičiaus atlikti veiksmai aiškiai parodo, esą mėginta suklastoti balsavimo rezultatus. Politiko nuomone, už tai I. Kačinskaitė-Urbonienė ir J. Gaudutienė turėtų sulaukti tokios pat bausmės, kaip L. Karalius, pašalintas iš Seimo už tai, kad su jo kortele posėdžiuose balsavo Aleksandras Sacharukas.

Valdas Benkunskas
Konstitucinis Teismas Seimo narių atveju yra pasisakęs. Balsavimo kortelė yra asmeninė, tarybos nariai balsuoja asmeniškai. (...) O jeigu yra klausimas, ar kažkas tas korteles prieš tai įdėjo, akivaizdu, kad šnekama apie tarybos narių priesaikos sulaužymą ir iš to kylančias teisines pasekmes“, - kalbėjo V. Benkunskas.

Konservatorių frakcijos vadovas teigė pirmiausiai kreipsiąsis į miesto tarybos Etikos komisiją, tačiau svarstantis galimybę skųstis ir teisėsaugai, siekiant ištirti galimą bandymą suklastoti balsavimo rezultatus.

„Neatmetu galimybės kreiptis ir į teisėsaugos institucijas, nes tokiu balsų klastojimu buvo siekiama priimti sprendimą, kuris turėtų įtakos dideliai daliai vilniečių ir aplinkinių rajonų gyventojų. Nes klausimas buvo labai konkretus ir aiškus. Tokie veiksmai iškreipė laisvo mandato principą ir atėmė iš tarybos narių individualumą, kurį jiems suteikė įstatymas ir tarybos nario mandatas“, - sakė V. Benkunskas.

Pašnekovas pabrėžė, jog savivaldybės tarybos nariai, kaip ir parlamentarai, duoda priesaiką ir privalo balsuoti išimtinai asmeniškai. „Niekas už juos negali valios išreikšti. Valios perleidimas – sąmoningas ar ne – yra šiurkštus Konstitucijos pažeidimas“, - tvirtino konservatorius.

„Darbietė“ nesuvokia, kaip jos kortelė atsidūrė balsavimo pulte

Šios istorijos centre atsidūrusi „darbietė“ I. Kačinskaitė-Urbonienė DELFI patvirtino M. Monkevičiaus žodžius, jog ji su J. Gaudutiene turėjo išvykti iš tarybos posėdžio ir negalėjo dalyvauti balsavime dėl VAATC. Jaunoji politikė taip pat paliudijo kortelę ištraukusi – taigi atgal į pultą ją turėjo įstatyti kažkas kitas.

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
„Manęs tikrai nebuvo salėje. Ir labai keista, nes taip net nelabai galėjo nutikti. Kadangi mes patys jų (kortelių – DELFI) nesinešiojame, aš net negaliu atsakyti. Tuo metu buvau išvažiavusi iš tarybos posėdžio trumpam. Ir po to norėjau grįžti, bet jau tiesiog pasibaigė tarybos posėdis. Jas mums suteikia darbo vietoje, kai mes jau ateinama į tarybos posėdžių salę, tada mums jas išdalina ir sudeda. Kai aš išėjau, aš ją ištraukiau ir padėjau savo vietoje“, - prisiminė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Kas galėjo prikišti nagus prie jos balsavimo kortelės, pašnekovė teigė neįsivaizduojanti.

„Palikau kaip visada. Ištraukusi palikau prie mikrofono. Tikrai, žinokite, pirmą kartą iš jūsų išgirdau, kad jinai buvo pulte. Tikrai negaliu pasakyti, kaip ten galėjo atsidurti. Nes manęs tiesiog nebuvo“, - stebėjosi jaunoji politikė.

Ji dievagojosi nedalyvavusi jokiame bandyme suklastoti balsavimo rezultatus.

„Tikrai ne, žinokit. (...) Absoliučiai per visą mano darbo laiką niekas manęs niekada nepirko. Tai labai džiaugiuosi: reiškia, neatrodau kaip žmogus, kuris gali būti paperkamas“, - sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Pašnekovė taip svarstė, esą jos ir J. Gaudutienės korteles į pultą įkišti galėjo savivaldybės darbuotojai, manę, kad abi tarybos narės netrukus sugrįš į posėdžių salę.