Administracijos vadovai teisinasi, kad tokią tvarką priėmė ministerija. Tačiau negali paaiškinti, kaip seniūno pareigoms tiko jokios darbo patirties neturintis jaunuolis.

Konkursai žlunga

Šiaulių miesto savivaldybės administracija šiuo metu ieško šešių valstybės tarnautojų, dalis pareigybių – vadovaujančios. Ieškoma kandidatų gydytojo, Švietimo skyriaus, Miesto infrastruktūros skyriaus ir kitoms pareigybėms užimti. Tačiau administracija neturi iš ko rinktis – nuo šių metų liepos pasikeitė valstybės tarnautojų patikrinimo tvarka, tad didžioji dalis kandidatų nepraeina kvalifikacinių egzaminų. Konkursai žlunga, nes nėra iš ko rinktis.

„Toks ministro įsakymas, kitokių kvalifikacinių reikalavimų negalime įrašyti. Jeigu reikalaujama užsienio kalbos, pagal naują tvarką privalo atsinešti sertifikatus, įrodančius, kad ją moka. Etatų laisvų daug, norinčiųjų yra, bet neatitinka reikalavimų“, - pirmadienį teigė Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

Patirtis – nebūtina

Kai kurie konkursai į laisvas pareigybes nesulaukė norinčiųjų. Tad kyla klausimas, ar sugriežtėję reikalavimai atbaido norinčiuosius dirbti valstybės tarnyboje, ar menkas atlyginimas? Tačiau administracijos vadovas kelia kitą klausimą – kodėl iš darbo valstybės tarnyboje išeina geri specialistai? Pavyzdžiui, neseniai pasitraukė ilgus metus Rėkyvos seniūne išdirbusi Vaida Čelkienė.

Tačiau paskelbus konkursą į Rėkyvos seniūno vietą iš šešių gautų paraiškų tiko... tik viena, nors pretendavo net ir Savivaldybėje dirbantys vyr. specialistai. Kol galutinai neįvyko konkursas, kandidatų tapatybės atskleisti negalima, tačiau V. Damulevičiaus užsimintas faktas kelia mažų mažiausiai nuostabą – vienintelis iš šešių kvalifikacinius gebėjimus perėjusių kandidatų neturi jokios darbo patirties ir galimai yra tik baigęs studijas.

„Jaunas, kad jam dar nereikėjo dirbti“, - nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo V. Damulevičius, bet nepaneigė, kad būsimas seniūnas gali būti ką tik studijas baigęs jaunuolis.

Įtampa darbe

V. Damulevičius ne kartą buvo užsiminęs, kad buvusi Rėkyvos seniūnė V. Čelkienė po beveik dešimties metų tarnybos pasitraukė po ne pirmus metus buvusių nesutarimų su vietos bendruomene. Iš bendruomenės pusės buvo pasigirdę priekaištų, kad buvusi seniūnė dirbo tik savivaldybės paštininke – registruodavo gyventojų raštus ir juos pristatydavo į savivaldybę. Tai buvo parodę ir Rėkyvos sodų bendrijų gyventojų skundai dėl melioracijos griovių – gyventojų raštai iš seniūnijos į savivaldybę keliavo beveik savaitę, o problema nebuvo sprendžiama metų metus.
Rėkyvos bendruomenės atstovai teigia, kad kol kas puikiai sutaria su laikinai seniūnijoje dirbančiomis specialistėmis ir su nerimu laukia naujo seniūno paskyrimo.

„Merginos pavaduoja išėjusią seniūnę, sutariame gerai. Leidžia bendruomenės nariams ateiti, padainuoti ar kita veikla užsiimti. Manau, kad seniūnas turėtų būti iš bendruomenės, bet ne „nuleistas“ iš viršaus“, - dienraščiui „Šiaulių naujienos“ sakė Rėkyvos bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė.

Testai – gebėjimams nustatyti

Valstybės tarnybos departamentas vykdo valstybės tarnautojų bendrųjų gebėjimų testavimus. Reikalavimus valstybės tarnautojams apibrėžia vidaus reikalų ministro įsakymai. Bendrųjų gebėjimų testavimai vykdomi didžiuosiuose miestuose tam tikru laiku. Nuo šių metų liepos pirmos dienos testavimai vyko Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune ir Šiauliuose. Išlaikę testą asmenys gauna įvertinimą, kad yra tinkami arba netinkami dirbti valstybės tarnyboje, ir tuomet gali dalyvauti konkrečiuose konkursuose.

Tačiau iki šiol nesutariama, kokio lygio yra tie testai – faktas, kad tiek mažai dalyvių pereina patikrinimus, tarsi rodytų, kad testai yra sudėtingi. Bet V. Damulevičiaus nuomonė kitokia.

„Skaičiau nacionalinėje spaudoje kritikos, kad tie testai yra pernelyg vaikiški, juos galėtų išspręsti bet kas. Kaip pavyzdys vienas iš panašių klausimų – visi paukščiai išvardyti ir vienas gyvūnas. Ir reikia pažymėti, kuris netinka. Nežinau, kaip yra, bet kol kas trūksta darbuotojų“, - svarstė V. Damulevičius.