Praėjusio penktadienio pavakarę Šv. Jonų bažnyčioje iškilmingai atidengta paminklinė lenta palaimintajam Jonui Pauliui II. Renginyje kalbėjo ir apeigas atliko Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, pasisakė VU mokslo reikalų prorektorius prof. Eugenijus Butkus, Jono Pauliaus II biografas dr. George'as Weigelis, ambasadorius dr. Žygimantas Pavilionis.

Nors buvo planuota, renginyje nepasirodė ir kalbos nepasakė kardinolas A. J. Bačkis. Kardinolo sekretoriatas penktadienio vakarą išplatino pareiškimą, kuriame paaiškino tokį A. J. Bačkio sprendimą.

„Universiteto vadovams nurodžius pakeisti programą ir atmetus kardinolo pakviestus kalbėtojus, jis nebematė galimybės renginyje dalyvauti. Šventasis Tėvas susitikęs su visos Lietuvos akademinio, meno ir mokslo pasaulio atstovais išreiškė gražaus visuomenės sambūvio, Bažnyčios ir kultūros santarvės viltį. Jo Eminencija linki, kad Popiežiaus raginimas ir minties laisvės dvasia ateityje taptų universiteto tikrove“, – rašoma pranešime.

Atsisakyta P. Subačiaus ir N. Putinaitės kalbų

Kam nebuvo leista kalbėti šv. Jonų bažnyčioje?

Katalikų bažnyčios interneto svetainėje katalikai.lt buvo skelbiama, kad minėjime kalbės kardinolas A. J. Bačkis, laikinasis VU rektorius prof. Jūras Banys, dr. G. Weigelis, dr. Ž. Pavilionis, dr. Nerija Putinaitė ir prof. Paulius Subačius.

Tačiau rugsėjo 6-ąją oficiali Seimo įnterneto svetainė skelbė, kad renginyje kalbės ir apeigas atliks Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, pasisakys VU mokslo reikalų prorektorius prof. E. Butkus, kardinolas A. J. Bačkis, palaimintojo Popiežiaus Jono Pauliaus II biografas dr. G. Weigelis ir ambasadorius dr. Ž. Pavilionis.

Programoje nebeliko N. Putinaitės ir P. Subačiaus pavardžių, A. J. Bačkis renginyje nepasirodė savo noru.

„Gal prieš pusę metų kardinolo vardu buvau pakviesta pakalbėti šv. Jonų bažnyčioje minint Jono Pauliaus II-ojo kalbą Lietuvos inteligentijai 1993 m. rugsėjį. Sutikau, tačiau praėjusią savaitę, likus trims dienoms iki renginio, man paskambino ir pasakė, kad mano kalbėjimo nereikia. Buvo pasakyta, kad tokia iniciatyva kilo iš universiteto pusės“, – lakoniška buvo VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja N. Putinaitė.

Pasak N. Putinaitės, kalbėtojus kvietė A. J. Bačkio tarnyba.

P. Subačius sakė jokių nuoskaudų nejaučiantis ir situacijos nekomentavo.

J. Banys: įvyko nesusipratimas

„Mes nieko apie kalbėtojus nežinojome – su mumis jie nebuvo derinti. Renginį organizavo VU, ir lentą gamino, renginys buvo organizuojamas kartu su bažnyčios rektoriumi. Deja, bažnyčios patvirtintos programos mes taip ir nematėme“, – aiškina laikinasis VU rektorius J. Banys.

Pasak J. Banio, minėjimo programa suderinta tik praėjusią savaitę, iki to laiko universiteto atstovai jos neregėjo. „Įvyko nesusikalbėjimas tarp kurijos ir VU – dėl renginio organizavimo, programos ir kitų dalykų. (…) Natūralu, kad jei lygiagrečiai daromos dvi programos ir jos nederinamos, anksčiau ar vėliau konfliktai iškyla“, – kalbėjo J. Banys.

Jis neigė, kad kalbėtojus nulėmė asmeniškumai – „esą kai kas neatliko savo darbo“.