„Mes labai dėkingi už šiandieninį pareiškimą dėl Sirijos, už stiprų pareiškimą, kuris reikalauja atsakomybės. Aš dar labiau dėkingas už Lietuvos prezidentės, su kuria susitikau ryte, ir užsienio reikalų ministro paramą“, - trumpoje spaudos konferencijoje sakė JAV valstybės sekretorius.

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai šeštadienį paskelbė, kad į cheminių ginklų ataką Sirijoje būtinas aiškus ir tvirtas atsakas, nors pabrėžė ir Jungtinių Tautų vaidmenį. Ministrų pareiškime nekalbama konkrečiai apie karinį atsaką, tačiau teigiama, jog tarptautinė bendruomenė negali likti nuošalyje.

J. Kerry Vilniuje mėgino užsitikrinti Europos šalių paramą ribotai karinei intervencijai Sirijoje, tačiau, atrodo, kad iš didžiųjų šalių kariniams veiksmams besąlygiškai pritaria tik Prancūzija, nors, pasak CNN, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande pareiškė lauksiantis preliminaraus Jungtinių Tautų cheminio ginklo inspektorių raporto. Didžioji Britanija remti karinio smūgio Sirijai nebegali po neigiamo parlamento sprendimo.

Žavėjosi Lietuvos demokratizacija

J. Kerry savo pranešime per spaudos konferenciją negailėjo pagyrų jį priėmusiai šaliai. Jis kartojo besižavintis tuo, kokį kelią nuėjo Lietuva nuo nepriklausomybės atgavimo, ir teigė, kad JAV bei Lietuvos santykiai grįsti „neįtikėtina bendradarbiavimo dvasia“.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus, dar vienas svarbus klausimas – Rytų partnerystė, kuri apima Ukrainą, Baltarusiją, Moldovą, Gruziją, Azerbaidžaną ir Armėniją.

„Europos Rytų partnerystė yra labai svarbus ekonominis planas, kuris paskatins verslumą, prekybą bei darbo vietų pasiūlą. Tai skatina ekonominį vystymąsi“, - pridūrė J. Kerry.

J. Kerry dėkojo Lietuvai už paramą „globalių iššūkių srityje“: pavyzdžiui, dėl klimato kaitos, efektyvaus energijos išteklių vartojimo tvarumo bei Afganistano.

„Lietuva buvo mažiausia šalis, kuri vadovavo provincijos atkūrimo grupei“, - sakė amerikiečių politikas.

L. Linkevičius: negalime stovėti nuošalyje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė esantis laimingas, kad Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai sugebėjo susitarti dėl Sirijos, tačiau dar pridūrė, kad mūsų šalis labai vertina JAV vaidmenį pasaulio politikoje.

„Mes tikrai vertiname aktyvų JAV vaidmenį pasaulio politikoje, nes negalima stovėti nuošalyje. Aš sakyčiau, kad atsiranda vis daugiau ir daugiau įrodymų, kad cheminį ginklą panaudojo B. al Assado režimas ir negalima to ignoruoti, reikia užtikrinti, kad tai nepasikartotų. Tai nepriimtina, o tie, kurie atsakingi, turi būti teisingai nubausti“, - sakė L. Linkevičius.

Jo teigimu, Sirijos atveju reikia politinio sprendimo. L. Linkevičius taip pat pabrėžė humanitarinį krizės Sirijoje aspektą.

Tikrino su šunimis

Trumpa JAV valstybės sekretoriaus spaudos konferencija vyko Užsienio reikalų ministerijos pastate, kuriame saugumas buvo sustiprintas keletą kartų. Lietuvos žurnalistai į renginį buvo paprašyti atvykti prieš daugiau nei dvi valandas: iš pradžių spaudos konferencijos dalyvius tikrino Vadovybės apsaugos departamentas su šunimis, vėliau – JAV apsauga, taip pat specialiai šiam tikslui atsigabenusi šunį.

Tarptautinių žurnalistų, kurie atvyko su JAV valstybės sekretoriaus delegacija, patikrinimas buvo paprastesnis: jie turėjo teisę į ministerijos pastatą atvykti panašiu laiku kaip ir J. Kerry, jiems buvo paruoštos sėdimos pirmoje eilėje.

Vyksta į Prancūziją

JAV valstybės sekretorius J. Kerry į Vilnių atvyko penktadienį vėlai vakare, o šeštadienį iš ryto susitiko su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite. Su Lietuvos valstybės vadove J. Kerry aptarė dvišalius JAV ir Lietuvos santykius.

J. Kerry taip pat susitiko su Vilniuje vyksiančio neformalaus Europos Sąjungos šalių narių užsienio reikalų ministrais, su kuriais aptarė padėtį Sirijoje, Egipte bei Izraelio ir palestiniečių taikos derybas. Sirijos klausimas buvo vienas esminių Jungtinėms Valstijoms, kurios Europos šalių ministrų susitikimuose dalyvauja svečio teisėmis.

Iš Vilniaus JAV valstybės sekretorius vyksta į Prancūziją susitikti su šios šalies užsienio reikalų ministru Laurent Fabius, taip pat – Arabų lygos atstovais. Prieš grįždamas į JAV, J. Kerry užsuks į Jungtinę Karalystę. Londone J. Kerry turėtų susitikti su britų atstovais bei Palestinos autonomijos prezidentu Mahmoudu Abbasu.

Europa remia atsaką Sirijai, bet priminė JT

J. Kerry vizitas Vilniuje vyko kaip tik po Baltijos šalių prezidentų Dalios Grybauskaitės, Andrio Berzinio ir Toomo Hendriko Ilveso viešnagės Vašingtone, kur susitiko su JAV prezidentu Baracku Obama. Politologų vertinimu, Baltijos šalių vadovų pakvietimas susitikti su B. Obama demonstruoja JAV dėmesį Šiaurės ir Baltijos šalių regionui.

Sirijos klausimu JAV valstybės sekretorius Vilniuje išgirdo, kad Europos Sąjungos šalys remia atsaką cheminį ginklą panaudojusiam Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, bet europiečiai pabrėžė ir Jungtinių Tautų vaidmenį sprendžiant dėl veiksmų prieš Sirijos režimą.

Tuo tarpu JAV negali siekti Jungtinių Tautų rezoliucijos dėl karinių veiksmų panaudojimo Sirijoje, nes tam priešinasi dvi nuolatinės Saugumo Tarybos narės – Rusija ir Kinija.

Kaip žinoma, JAV veiksmų prieš Siriją planuoja imtis vienašališkai arba su sąjungininkais, tačiau Vašingtone laukiama Kongreso verdikto. Prezidentas B. Obama yra pareiškęs, kad Sirijos režimas privalo būti nubaustas už cheminio ginklo panaudojimą, tačiau nutarė neskubėti ir palaukti Kongreso pritarimo. Kongresas sudarytas iš dvejų rūmų: Senate daugumą turi B. Obamą remiantys demokratai, o Atstovų Rūmuose - respublikonai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1133)