Nesutarimus pamiršo

Dar ne taip seniai Darbo partijos (leiboristų) atstovo vicemero Jono Pinskaus ir mero Artūro Zuoko bendradarbiavimą buvo perbėgusi juoda katė. Įsiplieskus skandalui dėl atliekų rūšiavimo gamyklos projektavimo ir statybų konkurso, vicemeras sulaukė aštrių mero replikų ir kritikos. J.Pinskų ši kritika užgavo ir jis net suabejojo valdančiosios koalicijos tvirtumu.

"Tuos nesutarimus ir koalicijos gyvavimo klausimus iš kažkur iškėlė žiniasklaida. Aišku, mes dažnai pasiginčijam, natūralu, kad turime skirtingas nuomones. Nesiginčija arba nediskutuoja tie, kurie nedirba. O šiaip dirbam daug, dirbam kartu, rezultatai pradeda matytis", – į klausimą, kaip klostosi santykiai su meru, atsakė J.Pinskus.

Vis dėlto vicemeras neabejoja, kad Vilniaus mero kėdė visada bus klibinama, esą visada bus įvairių kalbų, ir visai nesvarbu, ar tuomet joje sėdės A.Zuokas, ar kas nors kitas.

"Aš nieko tokio nedarau. Aš labiau nusiteikęs dirbti, o ne perversmus daryti. Kol kas su dabartiniu meru gal ir pasiginčijam, bet bendrą vardiklį atrandam, – paneigė sklandančias kalbas J.Pinskus, tačiau pridūrė: – Jei to nebus, tada, aišku, aš kelsiu tą klausimą."

Opozicija galanda peilius

Panašios nuomonės laikosi ir opozicijos atstovas miesto taryboje Vidas Urbonavičius. Pasak jo, mero kėdė kliba, bet ar ji bus visiškai išklibinta, priklauso nuo didžiosios dalies valdančiosios koalicijos frakcijų.

"Jeigu jie turi sveiko proto, matydami, kas dabar vyksta dabar transporto, šilumos, atliekų tvarkymo srityse, ką nors darys. Jie remia, laiko, tai yra ir jų atsakomybė, tai ne vienas meras. Tiek Darbo partija, tiek socialdemokratai, jie taip pat prisiėmė ir dalijasi tuos blogus darbus. Taigi jei jie pagaliau atsipeikės, mes visada palaikysime tokias iniciatyvas, nes bet kuris kitas meras būtų daug geriau nei esamas", – teigė V.Urbonavičius.


Neišspręstas atliekų klausimas

Kol kas miesto galvos vieni kitiems neskelbia karo ir visi dar nusiteikę dirbti. Nes, kaip sakė J.Pinskus, darbų šį naują sezoną miesto tarybos laukia iš tiesų daug ir įvairių. Vienas svarbiausių klausimų yra pastatų renovacija.

"Vilniuje yra daugiausia renovuotinų daugiabučių, susiduriame su daug problemų, komunikavimo taip pat, kurias spręsti reikėtų dažniau susitinkant. Aplinkos ministerija iki rugsėjo 20 d. yra paskelbusi antrą paraiškų teikimo etapą. Šiandien jau turime apie 170 renovuotinų namų sutikimų", – sakė vicemeras.

Antras svarbus klausimas yra atliekų tvarkymo sistema. Tą patį klausimą akcentuoja ir opozicija.

Pasak tarybos nario V.Urbonavičiaus, atliekų rūšiavimo gamyklos klausimas – dar praėjusio sezono nebaigtas darbas.

"Nuo to priklauso visų mūsų mokėjimai už atliekų tvarkymą. Bus labai įdomu, kaip tai išspręsime. Ir viešoje, ir neviešoje erdvėje pasirodanti informacija, kad dabar vienintelis likęs siūlymas yra net keliais šimtais milijonų litų blogesnis nei kiti, verčia susimąstyti", – svarstė V.Urbonavičius.

Aiškinsis dėl teritorijos

"Artėja momentas, kai Vilnius turės perimti šilumos tinklus, man bus labai įdomu, kokius pasiruošiamuosius darbus pradės daryti valdančioji koalicija. Nes vis dėlto tai yra didžiulė atsakomybė, ir galiausiai, jei jie yra tokie profesionalūs ir kompetentingi, galės pasirodyti, kaip gali sumažinti šilumos kainas gyventojams", – toliau naujojo sezono tarybos darbus vardijo V.Urbonavičius.

Pasak jo, svarbus yra dar vienas naujai iškilęs skandalingas klausimas, kad Antakalnyje, Žolyno gatvėje, galbūt, iškraustant troleibusų parką ir vaikų namus, yra formuojamas didžiulis sklypas.
"Kam jis formuojamas, ko siekiama tokiais dalykais ir kaip elgiamasi su tais vaikais? Drįsčiau pasakyti – nežmoniškai, kai jie per prievartą grūdami į nugyventus socialinius būstus. Tai, sakyčiau, daugiau opozicijos klausimas išsiaiškinti ir sustabdyti, jei iš tikrųjų tokie dalykai vyksta. Sostinėje to būti negali, su vaikais elgiamasi kaip su kokiais baudžiauninkais", – piktinosi V.Urbonavičius.

Vicemero J.Pinskaus teigimu, svarbi ir 2014–2020 m. ES paramos perspektyva. Rengiama per 300 projektų, yra apsvarstytos ir tikslinės teritorijos, kurios tarybai turi būti patvirtintos per pirmą posėdį.
"Tose teritorijose visi projektai įgyja atitinkamus prioritetus. Kadangi 2014–2020 m. laikotarpis bus, kai dauguma didžiųjų miestų paskutinį kartą galės pasinaudoti ES pinigais, didžiulį dėmesį kreipsime į tų projektų parengimą, kad Vilnius būtų tarp lyderių ES pinigų panaudojimo atžvilgiu. Tam ruošiama ir investicinių projektų valdymo programa, kur galėsime sudėti visus tuos projektus ir juos kontroliuoti", – dėstė J.Pinskus.

Su šiuo „Vilniaus dienos“ numeriu - net du priedai skaitytojams: 


„Krepšinis 2013“ – viskas apie Europos krepšinio čempionatą Slovėnijoje. 


370 – žurnalas smalsiems protams.