Pirmosios rudens savaitės viduryje apsilankius Melnragės pajūryje horizonte tebuvo galima išvysti vos kelis žmones. Oro temperatūra, vadovaujantis prie paplūdimio esančia informacine lenta, siekė 18 laipsnių, vanduo buvo tik laipsniu vėsesnis, nelijo.

Baltijos jūroje buvo matyti keli per bangas šokinėjantys drąsuoliai, kopose – alkoholį vartojantys studentai ir mamos su vaikais. Tiesa, pavyko pamatyti ir vieną besideginantį vyrą. Tačiau jis patikino, kad „saulė jau nebeima“ ir į tolimesnes kalbas nesileido.

Vasaros pabaigą skelbia ne tik vangiai į paplūdimį besirenkantys poilsiautojai. Visuomet buvęs atviras gelbėtojų namelis jau buvo užrakintas, nebebudėjo ir medicinos specialistė. Šį sekmadienį bus uždaryta ir sėkmingai visą šiltąjį sezoną paplūdimyje veikusi lauko kavinė.

Jaučia rudeninę depresiją

Klaipėdietis pensininku prisistatęs Stasys pasakojo, kad Klaipėda jam rudenį patinka dar labiau nei vasarą.

„Traukia rudeniška nostalgija, prisiminimai. Štai kirai ir tie nebegaudo dabar nei žuvies, nieko nerankioja. Jie sau kažkokią nostalgiją jaučia, kad jau kas buvo praėjo. Nepasakyčiau, kad dabar bus daugiau ramybės. Vasarą suvažiuoja daugiau artimieji, šeimos, giminės, užsieniečiai, emigrantų vaikai, o rudeniop tik pasikeičia kategorija. Juk suvažiavo studentai, įvairiausių lygių moksleiviai, labai daug jaunimo“, - pasakojo Stasys.

Braidęs jūroje vyras patikino, kad vanduo dar kol kas šiltas, būtų galima ir maudytis, tačiau dėl vėjo būtų sunkoka po to sušilti.

Laiką leidžia prie jūros

Ant suoliuko šalia jūros sėdėję studentai Rūta ir Lukas iš Pakruojo rajono pasakojo, kad į pajūrį rudens metu juos labiausiai traukia sentimentai. Vasarą namuose praleidę ir nematę jūros jaunuoliai ja pasakojo besidžiaugiantys rudenį ir žiemą.

„Man jūra patinka ir vasarą, ir rudenį, ir žiemą. Rudenį Klaipėdoje tikrai nenuobodu. Va, prie jūros galima ateiti, su savimi pabūti“, - pasakojo kalbotyros magistrantūros studentė Rūta.

Pirmakursis studentas Lukas atviravo, kad įprotį prie jūros atvykti ir rudens metu jam įskiepijo mama. Ji atostogauti į Klaipėdą važiuodavo tik pasibaigus vasaros sezonui.

„Aš niekada nesuprasdavau, kodėl. Jai gal patikdavo, kad mažiau žmonių, oras ne toks karštas“, - pasakojo vaikinas.

Uždaro ir lauko kavinę

Kalbintos lauko kavinės barmenės pasakojo, kad jau jaučia atėjusį rudenį. Anot vienos iš merginų, labai pasikeitė ir kavinės lankytojai. Anksčiau į ją užsukdavo šeimos, dabar pagrindą sudaro moksleiviai ir studentai.

„Stipriai sumažėjo žmonių, tad sekmadienį jau užsidarome. Rudenį daugiau žmonių gatvėse, vasarą visi prie jūros. Pirmus metus dirbome paplūdimyje, tačiau kažkokių rimtų įvykių nebuvo. Buvo smagu, žmonės malonūs, visi atvažiavę poilsiauti“, - viena per kitą pasakojo barmenės.

Anot merginų, vasara buvo labai pelninga. Tiesa, jos paneigė mitą, kad dosniausi ir populiariausi pajūrio lankytojai – užsieniečiai. Pasirodo, šiemet daugiausiai lankytojų buvo iš Lietuvos.

Sugrįžti į darbą kavinėje merginos žadėjo ir kitąmet. O kol kas juokavo vietą užleidžiančios studentams ir senukams, besidžiaugiantiems paskutiniais šiltais saulės spinduliais.