"Smerkiame masinio cheminio ginklo panaudojimą. Taip pat turi būti griežtai pasmerkti tie, kurie tai padarė. Tai yra nusikaltimas žmoniškumui, tarptautinėms teisės normoms prieštaraujantis veiksmas", - komitetų sprendimą paskelbė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

"Laikomės nuomonės, kad tarptautinės bendruomenės atsakas turi būti ryžtingas, tinkamas ir užkertantis kelią ateity panaudoti cheminį ginklą", - sakė jis.

Pasauliui svarstant dėl ginkluoto atsako Sirijos valdžiai, A.Paulausko teigimu, Lietuva nenurodė, kokių konkrečių veiksmų reikėtų imtis, nes disponuoja ribota informacija.

"Nepasisakėme, kad turi būti ginkluotas atsakas, gali būti ir diplomatinis, koks kitoks veiksmas, bet reikalingas toks veiksmas, kuris užkirstų kelią ateityje panaudoti cheminį ginklą, ir aišku, kad kaltieji atsakytų už veiksmus, kuriuos dabar padarė", - tvirtino politikas.

"Kol kas tiek, kiek šiandien galėjome pasakyti, tiek pasakėme. Ne visą informaciją turime. Suprantate, kad mes disponuojame ribota informacija, ypač atsakant į klausimą dėl subjektų, kurie galėjo panaudoti, panaudojo cheminį ginklą. Vertinant veiksmus ir galimus veiksmus, reikėtų į tuos klausimus ir atsakyti", - pabrėžė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

Jis vylėsi, kad į minėtus klausimus artimiausiu metu atsakys Jungtinės Tautos ir didžiosios pasaulio valstybės, kurios turi daugiau informacijos.

A.Paulauskas sakė kol kas nematąs reikalo, kad visas Lietuvos parlamentas balsuotų dėl karinės jėgos panaudojimo Sirijoje.

Komitetų posėdyje antradienį dalyvavęs užsienio reikalų viceministras Neris Germanas vylėsi, kad Europos Sąjungai pavyks sutarti dėl vieningos poziciją Sirijos klausimu. Anot jo, tai bus daroma ir per Vilniuje šią savaitę vyksiantį ES gynybos reikalų ministrų susitikimą. Jame planuoja dalyvauti NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas), JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris).

Vakarai šiuo metu svarsto, kaip reaguoti į įvykius Sirijoje. Sirijos opozicijos grupuotės kaltina prezidento Basharo al Assado  režimą netoli Damasko įvykdžius cheminę ataką, per kurią žuvo daugiau nei 1300 žmonių.

Damaskas kaltinimus neigia. Jungtinės Valstijos svarsto galimybę suduoti smūgius režimui.