Seimo kancleris Jonas Milerius sako, kad kanceliarija neturi teisinio pagrindo atleisti pradingusio Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus, jeigu jie patys nepasiprašo atleidžiami.

„Teisiškai nėra galimybės atleisti“, - sakė Seimo kancleris Jonas Milerius, pridurdamas, kad politinio (asmeninio) pasitikėjimo Seimo narių padėjėjai atleidžiami arba savo noru, arba Seimo nario teikimu.

Šiuo metu N. Venckienė turi 4 padėjėjus-sekretorius: Liliją Kutkevičienę (dirba 0,5 etato), Olgą Girdauskienę (0,25 etato), Alvydą Rakauską (0,5 etato) ir Dalią Girdvainienę (0,5 etato).

Kainuoja kas mėnesį

Kaip DELFI informavo Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyrius, per liepos mėnesį visiems patarėjas išmokėta 4068,75 litų darbo užmokesčio iki mokesčių. Po mokesčių visi patarėjai per mėnesį gavo 3267,35 litų.

N. Venckienė anksčiau turėjo 6 padėjėjus-sekretorius, tačiau Egidijus Viskontas ir Aurelija Gurskienė iš šių pareigų pasitraukė savo noru birželio mėnesį. E. Viskontas šiuo metu dirba frakcijos „Drąsos kelias“ referentu ir „Drąsos kelio“ pirmininko, parlamentaro Jono Varkalos padėjėju-sekretoriumi.

Seimo kancleris J. Milerius teigia, kad Seimo nariui mirus procedūra kur kas paprastesnė nei kad jam tiesiog dingus. Bėda ta, kad Seimo Statutas numato tradicines situacijas, tuo tarpu parlamentaro dingimas šiame teisės akte neaptartas.

„Jeigu Seimo narys miršta, tada visai kitas atvejis. Kai tik pripažįstamas faktas, tada visi padėjėjai-sekretoriai atleidžiami. Taip buvo su a.a. Juliaus Veselkos padėjėjais-sekretoriais. Tai visai kas kita. O šiuo atveju blogai tas (ir Seimo pirmininkas tai mini), kad normalioje situacijoje sunku įsivaizduoti, kad taip gali atsitikti: Seimo narys išvažiuoja ir jo nebėra. Ruošiant Seimo Statutą aprašyti standartiniai, įprasti, kasdieniniai atvejai, o tokių ekstremalių nėra aprašyta. Ir Seimo pirmininkas teisingai sako, kad reikia tobulinti Statutą“, - pasakojo J. Milerius.

A. Rakauskas: dirbu pagal susitarimą su N. Venckiene

Kancleris nedrįso svarstyti, kokius darbus dirba N. Venckienės padėjėjai-sekretoriai, todėl DELFI nutarė pasiteirauti pačių padėjėjų. Kadangi Seimo interneto puslapyje nurodytu telefonu niekas telefono ragelio nekėlė, padėjėjų teko ieškoti mobiliaisiais telefonais.

Vienas iš N. Venckienės padėjėjų A. Rakauskas teigė paprastai dirbantis tuos darbus, kuriuos turi dirbti pagal susitarimą su jį pasamdžiusia Seimo nare. Tiksliau A. Rakauskas nedetalizavo, tik pabrėžė, kad žurnalistai iš DELFI jam kelia nepasitikėjimą ir pasiūlė pokalbį baigti.

„Eikim prie reikalo, ko jūs iš manęs norėjote? Jums reikia paaiškinimo? Jeigu N. Venckienės nėra ar nėra Lietuvoje, tai jūs norite kokio tai paaiškinimo iš manęs? Aš jums atsakau – aš atostogauju. Nu, kai grįšiu, tai jau dirbsiu. Šiuo metu aš atostogauju, o kai neatostogauju, aš dirbu Seimo narei N. Venckienei pagal mūsų susitarimą“, - sakė A. Rakauskas.

Seimo narių padėjėjams-sekretoriams šios kadencijos Seime suteikiama 11 pareiginė kategorija, A arba B lygis. Tiesa, atlyginimas nuo lygio nepriklauso – padėjėjas-sekretorius, dirbantis visu etatu, gali uždirbti 2325 litus. A arba B lygis priklauso nuo įgyto išsilavinimo.