Šiauliai nuo penktadienio vakaro iki rugsėjo 1-osios ryto buvo neatpažįstami: miestas buvo gyvas ir spalvingas, pilnas madų šou po atviru dangumi ir kavinėse, turtingas koncertų ant stogų ir ant žemės, pilnas menininkų dirbtuvių, kur kūriniai gimė tiesiog ant kūno ir ant daiktų, atviras milžiniškas kino teatras, kurio salės išsidėstė po visą pėsčiųjų bulvarą, tomis dienomis tapusį gyvybe trykštančia ir pulsuojančia tikro miesto arterija.

„Net nesuprantu, iš kur Šiauliuose tiek daug žmonių? Ir tiek daug jaunimo. Manau, kad mūsų sumanymai ir triūsas tikrai pasiteisino, viskas vyksta sklandžiai, labai gera atmosfera, kiekvienas randa, ką nori veikti ar žiūrėti. Būtent to ir siekėme, kad žmonės norėtų ir mokytųsi švęsti, pamėgtų būti kartu, pamatytų Šiaulius visai kitokius, negu įpratę matyti juos dieną, skubėdami su rūpesčiais ir darbais “, – šypsojosi pėsčiųjų bulvare sutiktas skubantis Gintautas Gascevičius, vienas iš „Šiaulių naktų“ organizatorių, kuris tuo bulvaru per dvi paras pirmyn ir atgal praėjo dešimtis kartų, stebėdamas, kaip viskas vyksta.

Kitą nakties renginių iniciatorių Remigijų Ruokį beveik visą laiką galėjai rasti pačiame įvykių centre – prie „Šiauliai Jazz 2013“ scenos, kuri įsikūrė P. Višinskio aikštėje. Šiemet festivalis sutapo su „Šiaulių naktimis“, praturtinęs jas puikia atlikėjų iš Lietuvos („Soul moustache“, „Afrikos mušamieji“, Konsuela ir kt.), Danijos („Reprezentativus“), Norvegijos („Origo“ ir kt.) ir Italijos (Marco Badini) muzika.

Reikėjo pamatyti ir išbandyti

Šio savaitgalio Šiaulių renginių išskirtinis bruožas tas, kad šventės dalyviai negalėjo būti pasyvūs stebėtojai, beveik visur jie turėjo tapti tiesiog aktyviais atrakcijų dalyviais. Į „Protų karus“ Amfiteatre susirinko net 28 komandos ir didžiulė jas palaikančiųjų minia, mūšiai vyko penkias valandas, nugalėtoja buvo paskelbta komanda „Iš kišenės“.

Išradingas mažų tiražų spaustuvės „Bruknė“ kolektyvas prie savo atstovybės ant bulvaro grindinio sukūrė „pelkėtą“ mišką, bruknyną (organizatorės vaikščiojo su botais) ir kvietė visus nusifotografuoti prie patikusio objekto. Ta nuotrauka tuojau pat buvo panaudojama gaminant malonią smulkmenėlę.

Naktinėse orientavimosi varžybose, pasiėmę žemėlapius „FOTO 202“, į 16 kontrolinių punktų trasą išskubėjo per šimtas dalyvių, pasinaudoję puikia proga pamatyti miesto objektus nakties šviesose.

Buvusiame „Laiko“ kino teatre šaudymo klubo „Dešimtukas“ surengtame šaudymo pneumatiniais pistoletais turnyre „Taikli ranka protui netrukdo“ šaulių taiklumą ir šūvių trajektorijas buvo galima stebėti didžiuliame ekrane.

Prie Šiaulių turizmo ir informacijos centro galėjai sužaisti šachmatų ar šaškių partiją, norintieji buvo kviečiami išbandyti tapybą šviesa... Kariškiai supažindino su savo amunicija, pirtininkai kvietė išbandyti ir pirtelę, ir įvairiausius masažus, dviratininkai rungtyniavo, smalsieji vyko ekskursijon į Kryžių kalną, lankė atvirus muziejus, žiūrėjo spektaklius...Per tas dvi paras visko buvo tiek daug, kad net neįmanoma išvardyti. Tie, kurie buvo šventėje, patyrė didžiulį malonumą pabūti drauge, pasilinksminti, pabendrauti. Vyresni žmonės kartu su jaunimu rado bendrą kalbą, bočiai dainavo savo dainas, mamos ir močiutės visus vaišino blynais su pačių virta uogiene, dalijosi receptais. Visai šalia jaunimas subūrė visus į „Vaizdą dėl garso“, kur buvo ir muzikos, ir vaizdų. Išradingoji grupė „Ritmas kitaip“ į pagalbą pasitelkė statybų pastolius, ant jų surengę savo performansą, tarsi ragindami miestą imtis sparčiau statyti...

Dieną – rimti pokalbiai apie kraštiečius ir Kaštonų alėją

Turiningai prabėgo ne tik savaitgalio naktys, bet ir dienos.

Žinomos žurnalistės Bronės Vainauskienės, kurios gimtasis miestas yra Šiauliai, iniciatyva į Šiaulių universiteto bibliotekos salę susibūrė konferencijos „Šiauliai pasaulyje – pasitinkant 2014 m. pasaulio šiauliečių suvažiavimą“ dalyviai. Pagrindinis susirinkusiųjų tikslas buvo ne tik apibendrinti jau sukauptą bendravimo su po pasaulį išsibarsčiusiais kraštiečiais patirtį bei pasirengti kitų metų susibūrimui, bet ir priimti sprendimą visomis išgalėmis siekti, kad būtų sutvarkyta viena gražiausių Šiaulių vietų – Kaštonų alėja, kurioje ir būtų pagerbiami nusipelnę kraštiečiai. Konferencijos iniciatorė B. Vainauskienė Kaštonų alėjos atgaivinimo planus pristatė ir palaikymo prašė dalyvių, sukviestų į renginį „Saulės“ koncertų salėje. „Dovana kraštiečiams“ – taip buvo pavadintas šeimoms, auginančioms vaikus su klausos negalia, dovanotas koncertas. Čia taip pat buvo apdovanoti geriausi sportininkai, pasiekę puikių rezultatų neįgaliųjų varžybose. O miestui B. Vainauskienė perdavė ypatingą profesoriaus Sauliaus Sondeckio dovaną – jo pirmąją batutą, dirigento lazdelę, kuria dabar galės pasinaudoti talentingi šiauliečiai, pirmą kartą diriguosiantys orkestrui.

Dainininkė Gintarė Skėrytė ir pianistas Povilas Jaraminas dovanojo susirinkusiems savo atliekamus kūrinius, spektaklį „Jausmų vitražas“ parodė Klaipėdos pantomimos teatro „A“ aktoriai. Koncerto finale nuskambėjo klaipėdiečio Vytauto Tunaičio atliekama daina gestų kalba.
„Koncertą šiauliečiams padovanojo jų kraštiečiai, kurie dar gegužę buvo susirinkę Vilniuje į labdaros koncertą. Tuomet maestro operos solisto Virgilijaus Noreikos, dirigento Saulius Sondeckio, pianisto Rimanto Vingro bei kitų pastangomis surengto koncerto metu buvo surinkta pinigų, kuriais buvo paremtos kai kurios šiauliečių šeimos bei surengtas šis koncertas“, – sako B. Vainauskienė.

Rugsėjį – pagrindiniai 777-ojo gimtadienio renginiai

Pagrindiniai Šiaulių miesto 777-ojo gimtadienio renginiai numatyti rugsėjo 16–21 dienomis. Numatyta gausi ir įvairi programa turėtų patikti ir dideliam, ir mažam. Šiaulių gimtadienis siejamas su Saulės mūšio (1236 m.) diena, o šio magiškojo 777-ojo miesto gimtadienio šūkis – „Sėkmės Saulės mieste“. Visus metus vykstančių šventinių renginių finalas – gruodžio 3 vyksiantis iškilmingas finalinis koncertas.

Išskirtinis magiškojo 777-ojo Saulės miesto gimtadienio informacinis partneris – pagrindinis Lietuvoje naujienų portalas DELFI.