Kaip rašoma prezidentūros išplatintame pranešime, prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose su JAV prezidentu Baracku Obama Baltijos šalių vadovai trišaliame susitikime aptarė regiono saugumui svarbiausius klausimus.

Praėjus 15 metų nuo JAV ir Baltijos šalių partnerystės ir bendradarbiavimo chartijos pasirašymo, Baltijos šalių ir JAV Prezidentai susitinka Vašingtone aptarti tolesnio bendradarbiavimo perspektyvų.

Pirmąją bendradarbiavimo chartiją 1998 metais Vašingtone pasirašė Lietuvos Prezidentas Algirdas Brazauskas, Latvijos Prezidentas Guntis Ulmanis, Estijos Prezidentas Lennartas Meris ir JAV Prezidentas Billas Clintonas.

Pasak Prezidentės, per tą laiką Baltijos šalys užsitikrino realias saugumo garantijas ir tapo patikimomis partnerėmis. Turime konkrečius Baltijos šalių kolektyvinės gynybos planus, nuolatinę NATO oro policijos misiją. Lietuvoje įsteigtas NATO energetinio saugumo kompetencijos centras, Medininkuose veikia Branduolinio saugumo centras, Estijoje - NATO kibernetinio saugumo centras. Lietuvos, Latvijos ir Estijos indėlis vertinamas tiek prisidedant prie saugumo pasaulyje užtikrinimo, tiek įveikiant ekonominę krizę.

Tačiau, pasak Prezidentės, besikeičiant geopolitinei situacijai ir modernėjant grėsmėms būtina ieškoti naujų galimybių šalių saugumui užtikrinti. Stiprėjantis strateginis bendradarbiavimas su JAV prisidės prie viso regiono saugumo, stabilumo ir ekonominės gerovės.

„Sustiprinę Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimą tapome sparčiausiai besivystančiu regionu Europoje. Tačiau vis dar esame pažeidžiami dėl energetinės priklausomybės. Todėl Amerikos parama užsitikrinant energetinį saugumą yra ypač svarbi mūsų regionui", - sako Prezidentė.

Alternatyva brangioms rusiškoms dujoms gali tapti ir iš JAV į Klaipėdos suskystintųjų dujų terminalą importuojamos skalūninės dujos.

Lietuvai, neseniai patyrusiai kibernetines atakas, ypatingai svarbus ir bendradarbiavimas užtikrinant internetinės erdvės saugumą bei tiriant elektroninius nusikaltimus.

Prezidentės teigimu, Baltijos šalių ir tarptautiniam saugumui susirūpinimą kelia Kaliningrado sritries militarizavimas, Lietuvos pašonėje planuojamos atominės elektrinės, atviras spaudimas stabdant Ukrainos ir kitų kaimyninių šalių eurointegraciją.

ES Tarybai pirmininkaujančiai ir Vilniaus viršūnių susitikimui besirengiančiai Lietuvai svarbi parama ir Ukrainos eurointegracijai. Rytų partnerystės šalių demokratizacija prisidėtų prie saugesnės Europos kūrimo. Pirmininkaujanti Lietuva turi unikalią galimybę paspartinti ir derybas dėl mūsų šalies ir visos ES ekonomikai s varbios ES ir JAV Transatlantinės laisvosios prekybos sutarties.

Lietuvos - JAV ekonominiai santykiai pastaraisiais metais ypač suintensyvėjo, išaugo JAV investicijos. Šių metų gegužę Prezidentės vizito Vašingtone metu buvo įsteigta Lietuvos ir JAV verslo taryba.

Prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose su JAV Prezidentu Baracku Obama Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentai šiandien dar susitiks su JAV viceprezidentu Joe Bidenu.