Tyrime minima ir J.Borisovo sūnaus Pavelo valdoma Sankt Petersburgo įmonė "Sparc".

Naujienų agentūra "Reuters", remdamasi su neviešu tyrimu susipažinusiais šaltiniais, rašo, kad aiškinimasi dėl JAV armijos dešimčių milijonų dolerių sandorių bei asmeninių ryšių su JAV ir Rusijos bendrovėmis už rusiškų sraigtasparnių remontą. Tyrime įtarimai dar nėra pareikšti.

Anot "Reuters", dėmesys nukreiptas į vieno Alabamos valstijos armijos padalinio vadovo Norberto Vergezo ryšius su Rusijos piliečių J.Borisovo ir jo sūnaus Pavelo valdomais rangovais "Avia Baltika" ir Sankt Petersburgo "Sparc".

Pernai atlikto audito duomenimis, šių rangovų - vienintelių privačių Rusijos bendrovių, kurios siūlo sraigtasparnių "Mi-17" priežiūrą, - darbai pareikalavo 16,4 mln. JAV dolerių (apie 43 mln. litų) neplanuotų išlaidų.

Auditoriai rekomendavo daugiau nesinaudoti šių bendrovių paslaugomis, ir "Reuters" duomenimis, šios rekomendacijos šiuo metu vertinamos. Anot "Reuters", taip pat aiškinamasi, kodėl Berto Vergezo vardu buvo registruota viena telefono linija P.Borisovo name JAV.

Per 2002 metų prezidento rinkimus J.Borisovo "Avia Baltika" skyrė Rolando Pakso kampanijai 1,2 mln. litų. Šalies vadovu tapęs R.Paksas 2003 metų balandį išimties tvarka suteikė savo finansiniam rėmėjui Lietuvos pilietybę. Tokį žingsnį Konstitucinis Teismas įvertino kaip atlygį už paramą per rinkimus ir panaikino sprendimą dėl pilietybės suteikimo, ir tai tapo vienu iš apkaltos R.Paksui pagrindų.

Lietuvos Migracijos departamentas nuo 2004-ųjų mėgino išsiųsti J.Borisovą iš šalis, remdamasis Valstybės saugumo departamento surinkta medžiaga. Joje teigta, kad šis verslininkas siekė destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje, daryti įtaką politiniam gyvenimui, šantažavo ir grasino tuometiniam prezidentui R.Paksui. Už šiuos veiksmus J.Borisovas buvo nuteistas.