Pastebėtas įtartinos būklės

Seimo narys E. Vareikis, ne kartą patekęs į kontraversiškas situacijas dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, atrodo, ketvirtadienio rytą viešoje vietoje vėl pastebėtas įtartinos būklės. Pusdienį praleidęs žurnalistų ir policijos pareigūnų apsuptyje, E. Vareikis buvo iš oro uosto išvykęs taksi, tačiau po kelių valandų vėl ten sugrįžo.

Išvydęs jo vis dar laukiantį būrį žurnalistų Seimo narys nusprendė sprukti į atvykimo salę, tačiau po kurio laiko, vis dar sekamas būrio žurnalistų, vėl grįžo išvykimo salėn.

Tuo pačiu tikslu į Romą vykstantis Seimo narys Mantas Adomėnas, kuris planavo į renginį skristi ne iš ryto, o vėlesniu reisu, trumpai šnektelėjo su oro uoste užstrigusiu Seimo kolega, tačiau paliko jį ir sėkmingai išskrido.

M. Adomėnas žurnalistams sakė, kad greičiausiai E. Vareikis bandys skristi į Kopenhagą.

Seimo narys: šnekate čia nesąmones

Policijos pareigūnui pasiūlius važiuoti namo ir nebesėdėti oro uoste, Seimo narys atsakė esąs laisvas žmogus, kur nori, ten ir sėdi.

Paklaustas, kodėl neina namo ir ką jis čia veikia, E. Vareikis teigė, jog rašo straipsnius.

Į klausimą, kiek išgėrė, Seimo atsakė: „niekas nematavo, šnekate čia nesąmones“.

Čia pat Seimo narys pripažino sutiksiantis papūsti į alkotesterį, tačiau policijos pareigūnai, pasirodo, neturintys teisės naudoti šio prietaiso be priežasties.

Esą kol Seimo narys nieko nedaro ir ramiai sėdi, tikrinti jo girtumo faktą jie neturi teisės.

DELFI kalbinti taksistai pasakojo, kad į automobilį sėdusį Seimo narį spėjo nuvežti iki pirmo šviesoforo. Tuomet E. Vareikis pareikalavo apsisukti ir buvo sugrąžintas atgal.

Vėliau DELFI žurnalisto paklaustas, kiek dar bus oro uoste ir kada bei kur planuoja skristi, Seimo narys, pabrėžęs, kad tai jo asmeninis reikalas, patikslino, kad išties dar planuoja skristi į „vieną ES šalį“, bet skrydžio laiko nepatikslino.

Ketvirtadienį ryte neįleido į lėktuvą

Kaip portalui DELFI ketvirtadienio rytą pranešė skaitytoja, Vilniaus oro uoste išvykimo salėje pastebėtas, anot jos, girtas Seimo narys E. Vareikis.

Kaip teigė prisistatyti nepanorusi įvykio liudininkė, Seimo narys buvo tokios būklės, jog oro uosto darbuotojai nesutiko įleisti E. Vareikio į lėktuvą. Esą oro uoste nestabilios būklės Seimo narys „voliojosi“ išvykimo salėje prie devyniolikto stalo. DELFI žiniomis, ketvirtadienio rytą E.Vareikis turėjo skristi į Romą dalyvauti Tarptautinio katalikų įstatymų leidėjų tinklo (International Catholic Legislators Network (ICLN) organizuojamose diskusijose. ICLN - neformalus pasaulinis katalikų-įstatymų leidėjų tinklas, kuriam talkina Bažnyčios atstovai ir pasaulietiniai ekspertai.

Oro uoste prie kompiuterio snaudęs E. Vareikis, paklaustas, ką čia veikia, skubiai perjungė vaizdą kompiuterio ekrane ir sunkiai apversdamas liežuvį dar sykį pakartojo keliaujantis privačiai, ne kaip parlamentaras, ir atsisakė pasakyti, kur ir kokiu tikslu skrenda.

E. Vareikis teigė čia sėdintis jau porą valandų ir laukiantis lėktuvo.

Savo ruožtu DELFI paklaustas, ar jo iš tiesų oro uosto darbuotojai neišleido skristi, E. Vareikis sakė „ne“.

Jis nesugebėjo rišliai paaiškinti - kodėl ir teigė: „Neskrendu niekur, ok?“.

„Tai mano privatus reikalas“, - patvirtinęs, kad tai ne komandiruotė, sakė E. Vareikis.

Jis taip pat nekomentavo, ar iš oro uosto važiuos taksi.

„Tai - privatus reikalas“, - sakė jis.

Į klausimą, ar buvo neįleistas į lėktuvą, E. Vareikis atsakė galvos purtymu.

Policija stebi galbūt neblaivų E.Vareikį, bet pažeidimo neįžvelgia

Policijos pareigūnai ketvirtadienį atvyko stebėti Vilniaus oro uoste galbūt neblaivaus Seimo nario E. Vareikio, bet teigia kol kas pažeidimo nematantys.

Veiksmų politiko atžvilgiu pareigūnai kol kas nesiėmė, nes "nėra teisinio pagrindo išmatuoti jo girtumą", be to, nėra pranešimo apie padarytą pažeidimą, BNS sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad bauda iki 50 litų gali būti baudžiama už "girto pasirodymą viešosiose vietose, įžeidžiant žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę".

"Mūsų duomenimis, kiek esame informuoti, jis nėra grėsmingas, ramiai sėdi", - BNS sakė komisariate.

Oro uosto komunikacijos koordinatorė Greta Babarskaitė BNS taip pat sakė, kad E.Vareikis yra išvykimo salėje, tačiau jokio incidento nefiksuota.

Jos teigimu, oro uostas yra vieša vieta ir čia neblaiviam būti negalima, tačiau nėra praktikos iš čia išprašyti išgėrusius asmenis, kol jie nepažeidžia viešosios tvarkos.

"Mūsų saugumo tarnybos jokio incidento nefiksavo, o oro uoste dirbanti policija taip pat incidento jokio neturėjo. Tas žmogus net nebuvo praėjęs pro bagažo patikrą. Jis dabar sėdi mūsų išvykimo salėje, tik jis galėtų atsakyti, ar jis kur nors skrenda, ar šiaip atėjo pas mus pasėdėti", - sakė G. Babarskaitė.

"Tai yra vieša vieta, jai galioja lygiai tokios pačios taisyklės, kokios galioja Vilniaus miesto gatvėms. Jeigu neblaivus asmuo triukšmauja, kitaip trukdo aplinkiniams, tai taip galima padaryti (išprašyti - BNS), bet šiuo atveju tokių incidentų nebuvo", - patikino ji.

Šalia E. Vareikio ant suolo gulėjo stiklainiukas su gelsvo skysčio likučiais. Parlamentaras nepanoro paaiškinti, ar stiklainiukas jo. Atidarę indą žurnalistai pagal kvapą nustatė, kad jame būta „Starkos“.

A. Kubilius: tenka kelti klausimą, ar priklausomybės liga nėra kliūtis dirbti Seimo nario darbą

Reaguodamas į pasirodžiusią informaciją dėl Seimo nario Egidijaus Vareikio veiksmų oro uoste, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius pažymi, kad pirmiausia reikia išsiaiškinti visas viešai nušviečiamo įvyko aplinkybes, kas ir bus daroma.

„Gali būti, kad Seimo narys serga sunkia priklausomybės liga, - cituojamas TS -LKD pirmininkas frakcijos pranešime spaudai. - Dėl tokios žmogaus bėdos galima tik labai apgailestauti ir jį nuoširdžiai užjausti. Tačiau tenka kelti klausimą, ar tokia liga nėra kliūtis dirbti Seimo nario darbą, kuris yra ypač viešas. Apie tai mes turėsime kalbėtis“.

E. Vareikio žmona: vyras trečiadienį grįžo iš vienos komandiruotės ir turėjo ketvirtadienį išskristi į kitą

E. Vareikio žmona Rozvita Vareikienė, kuri atsiliepė Lietuvos kariuomenės ordinariato telefonu, sakė, kad vyras trečiadienį grįžo iš vienos komandiruotės ir turėjo ketvirtadienį išskristi į kitą. R. Vareikienė yra Lietuvos kariuomenės ordinariato vyriausioji specialistė.

„Šiaip nieko negaliu pasakyti. Jis vakar grįžo iš komandiruotės ir šiandien išskrido. Turėjo išskristi, nors žinau, kad neišskrido. Daugiau aš jums nieko negaliu pasakyti“, - sakė moteris.

Klausiama, ar neketina parsivežti sutuoktinio, R. Vareikienė neatsakė: „O jūs ten laukiate? Tai gal palaukite. Atsiprašau“.

Valdyba svarstė keliones

DELFI žiniomis, Seimo valdyba trečiadienį svarstė E. Vareikio komandiruotės klausimą, tačiau ji turėtų prasidėti rugsėjo 3 d., antradienį. Komandiruotė planuojama į Prancūziją. savo ruožtu rugpjūčio 21 d. vykusiame valdybos posėdyje nuspręsta neprieštarauti E. Vareikio asmeninei kelionei į užsienį rugpjūčio 24-28 dienomis.

DELFI primena, kad šių metų gegužės mėnesį neblaivų Seimo narį tramdė policija. Parlamentaras du kartus sudavė žmonai per veidą. Vėliau Seimo narys su žmona susitaikė.

Tuomet E. Vareikio žmona Rozvita Vareikienė sakė, kad tokia situacija susiklostė, nes vyras alkoholio išgėrė po trejų metų abstinencijos. 

„Kai žmogus gydosi nuo alkoholizmo ir išgeria, įvyksta tai, kas ir įvyko“, - teigė R. Vareikienė.

Seimo narys pareigūnų buvo sulaikytas ir neblaivus prie vairo. 2008 m. Radviliškio rajono policijos pareigūnai vairavusio Seimo nario kraujyje nustatė 1,37 promilės alkoholio - nustatytas lengvas girtumo laipsnis.