"Tai buvo pirmasis pasitarimas. Ministras pristatė biudžeto projektą, ne taip smulkiai, o bendrus skaičius. Kalbėjome apie mūsų kanceliarijos biudžetą, parlamento biudžetą, nes tiesiog mes irgi turime (...) rūpintis savo žmonėmis", - po Seimo valdybos posėdžio sakė parlamento vadovas Vydas Gedvilas.

Tačiau, pasak Seimo Pirmininko, konkretus sprendimas nepriimtas. Seimo kanceliarija įpareigota parengti jos biudžeto poreikių projektą. V. Gedvilas užtikrino, kad Seimo kanceliarijos biudžetas nedidės.

"Kitų metų Seimo biudžetas bus praktiškai kaip ir šių metų biudžetas, jis nedidės",- kalbėjo V. Gedvilas. Anot Seimo vadovo, projekte nurodomas apie 90 mln. litų poreikis.

Pasiteiravus, ką mano apie parlamentines išlaidas, V. Gedvilas teigė manąs, kad jas atkurti kitais metais - dar ne laikas.

"Manau, kad pasiliksime tame pačiame lygmenyje. Dabar kalbama apie Seimo narių, pareigūnų, statutinių pareigūnų, teisėjų atlyginimus - tai, ką Konstitucinis Teismas išaiškino, mes privalėsime vykdyti", - kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Finansų ministras R. Šadžius Seimo valdybą informavo apie antradienį įvykusį susitikimą su Prezidente Dalia Grybauskaite. Formuojant kitų metų valstybės biudžetą reikės atsižvelgti į Konstitucinio Teismo nutarimą, pagal kurį jis yra pripažinęs, kad teisinis reguliavimas, kuriuo dėl ekonomikos krizės sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos (atlyginimo) koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai teisei gauti teisingą apmokėjimą už darbą.

R. Šadžius patvirtino, kad prašymų dėl mokesčių pakeitimų formuojant biudžetą nebuvo. Vertindamas tai, kad Seimo kanceliarijos biudžeto išlaidos kitąmet, palyginti su šiais metais, galėtų didėti iki 1 mlrd. litų, R. Šadžius mano, kad tai priklausys nuo geresnio europinių lėšų įsisavinimo.

"Tokie skaičiai, šnekos labai išankstiniai, preliminarūs", - kalbėjo ministras.

R. Šadžius Seimo valdybą informavo, kad įgyvendinant KT nutarimą nuo spalio 1 dienos statutinių valstybės tarnautojų, statutinių valstybės tarnautojų ir teisėjų atlyginimai bus koreguojami atkuriant ankstesnes koeficientų vertes.

Skaičiuojama, kad tam papildomai šiais metais reikės apie 34 mln. litų, kitais metais - apie 215 mln. litų.

"Tai yra daug, didelė suma, ir mes, pradėdami biudžeto formavimą, nebuvome nusiteikę šitokiu mastu didinti darbo užmokesčio sąnaudas", - teigė finansų ministras.