DELFI ir užsienio žurnalistų atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad už Kipre registruotos kompanijos „Gravel Investments Ltd“, kuri neseniai buvo V. Uspaskicho verslo imperijos flagmano, koncerno „Vikonda“ akcininkė, stovi V. Uspaskicho sūnus, Baltarusijoje gyvenamąją vietą deklaravęs Eduardas Uspaskichas.

Būtent Kipre, E.Uspaskicho per tarpinę kompaniją kontroliuojamoje įmonėje atsidūrė apie 12 mln. litų, išplaukusių iš Nacionalinės kredito unijos prieš triukšmingą šios kredito unijos veiklos sustabdymą.

„Sūnus turi pakankamai metų, kad jau vadovautų kompanijai. Aš jaunesnis buvau, kai pradėjau vadovauti ir kurti kompanijas“, – TV3 sakė V. Uspaskichas.

DELFI šaltinių teigimu, Nacionalinė kredito unija buvo pasitelkta „Vikondos“ akcijų perleidimo sandoriams finansuoti: bendrovės „Vėjo galia“ ir „Vikoil“ iš Nacionalinės kredito unijos ėmė paskolas ir šiomis skolintomis lėšomis sumokėjo Kipre registruotai „Gravel Investments Ltd“ už „Vikondos“ akcijas.

Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, teisėsauga turi ištirti, ar pinigai nenutekėjo į lengvatinio apmokestinimo įmones.

„Tikiuosi, kad šitą informaciją gausiu iš teisėsaugos institucijų. Mąstant, neateina tokia mintis, kad gali būti plaunami pinigai ir dar tokiomis sumomis“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Apie galimą pinigų nutekėjimą pats V. Uspaskicho sūnus kalbėti nepanoro.