Apdovanojimą teikė prezidentė

Šalia LR Seimo įsikūrusios scenos pirmieji finišavę mėgėjai pradėjo buriuotis dar prieš 13 valandą. Tarp jų buvo matyti ir persirengusių asmenų. Vienas vaikinas dviračiu važiavo pasipuošęs Supermeno kostiumu, kitas – su velnio ragiukais.

Renginio vedėjas Vytenis Sinkevičius džiaugėsi, kad dviratininkai šiemet elgėsi tvarkingiau nei prieš 4 metus. Anot jo, trasoje dalyviai ne tik varžėsi, bet ir padėjo vieni kitiems, pavyzdžiui, įvažiuoti į kalną.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo aktyviausią komandą – Jonavos bendruomenę. Jiems buvo įteikti tautinėmis spalvomis marginti marškinėliai su Prezidentės parašu.

„Tai galimybė parodyti, kad kartu vienas kitam padėdami galime daug nuveikti. Tai reiškia, kad mes visi lietuviai galime ir norime būti aktyvūs“, - savo sveikinimo „Velomaratono“ dalyviams kalboje teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pasidžiaugė, kad per keturis metus dviratininkų padaugėjo net 10 kartų. Išankstiniais duomenimis, „Velomaratone“ šiemet iš viso dalyvavo 10 tūkstančių žmonių.

Dalyvauja ir DELFI komanda

Mėgėjų maratone 11:30 minučių nuo starto linijos pajudėjo 8000 dviračių sporto mėgėjų. Jų finišas buvo numatytas13:30.

Kartu su gausiu būriu dalyvių trasą įveikti nusprendė ir DELFI komanda. DELFI rinkodaros skyriaus vadovė Kristina Valaitytė pasakojo, kad portalo komanda „Velomaratone“ nusprendė dalyvauti dėl to, kad laiko save aktyvistais ir nori parodyti pavyzdį aplinkiniams.

„Esame aktyvi komanda, daug kam rodome pavyzdį ir tai (važiavimas „Velomaratone“ – DELFI) yra vienas iš pavyzdžių. Norime, kad žmonės aktyviau gyventų, sportuotų, būtų linksmesni, domėtųsi įvairiais dalykais ir dviračių sportu“, - pasakojo K. Valaitytė.

Ji patikino, kad tikslo atvažiuoti pirmiems nėra. Visa komanda tenori gerai praleisti laiką.

„Žmonės pradeda būti atviresni vieni kitiems ir ko labai trūksta – pozityvios energijos. Toks masinis dviračių mėgėjų judėjimo skatinimas yra pozityvus dalykas, nes žmonės pradeda domėtis tuo, kuo nesidomėdavo. Jie išeina su vaikais, pagyvinamos miesto erdvės. Žiūrime į šį renginį ne kaip į sporto pasiekimą, bet kaip į buvimą kartu“, - patikino DELFI rinkodaros skyriaus vadovė.

Dviračių lenktynių dalyviai prie starto linijos buvo sutikti plojimais ir šūksniais. Pastarieji juos palydėjo ir į trasą. Dėl didelės grūsties kai kurie dviratininkai pajudėjo praėjus ir keletai minučių nuo šūvio, pranešančio apie varžybų pradžią. Tačiau, panašu, kad dėl to jie nesisielojo. Trasoje važiuojantys dviratininkai šypsojosi ir mojavo juos stebintiems žmonėms.

Tarp dalyvių ir Vilniaus meras

Pasivaržyti „Velomaratono“ trasoje nusprendė ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Jis į trasą susiruošė važiuoti oranžiniu miesto dviračiu. A. Zuokas pasakojo šiame renginyje dalyvaujantis nuo pat jo pradžios – jau ketvirtąjį kartą. Pasak mero, tokių renginių miestui reikia kuo daugiau.

„Čia labai gerai atsispindi A. Einšteino posakis : „ Kas yra gyvenimas? Tai tas pats, kas važiuoti dviračiu. Turi minti, kad išlaikytum pusiausvyrą“. Manau, kad čia susirinkę žmonės tikrai išlaiko pusiausvyrą ir džiaugiasi gyvenimu. Tai tikrai gera proga pajudėti, pabūti tokioje geroje kompanijoje. Visi šypsosi, sveikai atrodo, su šeimomis ir draugais. Čia labai gera nuotaika“, - pripažino A. Zuokas.

Meras susirinkusius piliečius vadino šaunuoliais ir dėkojo organizatoriams bei rėmėjams.

„Aš manau, kad kitąmet „Velomaratonas“ padidės. Jis kasmet vis didėja. Kuo toliau, tuo labiau jis bus tarptautinis. Manau, kad turėsime daugiau svečių iš užsienio, o tai yra labai gerai“, - kaip ateityje keisis „Velomaratonas“ spėjo A. Zuokas.

Išrinkta jauniausia varžybų dalyvė

10 valandą startavusiose vaikų varžybose, vieno iš organizatorių Manto Babensko teigimu, dalyvavo apie 1000 mažųjų sportininkų. Daugumą jų 2,4 km trasoje lydėjo šalia bėgantys ar dviračiais važiuojantys tėvai. Pirmieji dalyviai finišo liniją kirto nepraėjus ir 10 minučių nuo starto pradžios.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis po varžybų apdovanojo jauniausią jų dalyvį. Juo tapo triratuku važiavusi 2012 sausio 24 dieną gimusi Dorotėja Mališauskaitė. Mergaitei buvo padovanotas dviratis.

„Reikia pasakyti, kad tai yra didelė didelė šventė. Pati didžiausia, kokia yra Lietuvoje. Paplokime 1000 vaikų. Paplokime ir Benediktui (Benediktas Vanagas yra „Velomaratono“ idėjos sumanytojas – DELFI), kuriam idėja surengti „Velomaratoną“ kilo duše. Paplokime trečiojo tūkstantmečio pirmiesiems Lietuvos vaikams“, - emocijų neslėpė V. Andriukaitis.

Po varžybų kalbinta vieno iš trasoje važiavusių vaikų močiutė Gražina tikino, kad „Velomaratono“ šventė jai labai patinka. Moteris pasakojo, kad tokios šventės miestui suteikia gyvybės bei linksmo šurmulio, tad galėtų būti organizuojamos ir dažniau.

„Labai puiki šventė. Vertinu labai gerai. Atvykom su vyru pažiūrėti, kas čia vyksta, labai gražiai viskas atrodo“, - džiaugėsi garbaus amžiaus vilnietė Asta.

Antroji mėgėjų grupė „Velomaratono“ trasoje startavo 11:30 val. M. Babenskas patikino, kad išankstiniais skaičiavimais šioje grupėje turėtų startuoti apie 6000 mėgėjų. Šioje rungtyje dalyvauja ir DELFI komanda.

Įsikūrė visas miestelis

Organizatorių teigimu, „Velomaratone“ šiemet žadėjo dalyvauti dešimttūkstantinės minios dviratininkų iš 24 pasaulio šalių. Jie varžosi trijose kategorijose – vaikų (2,4 km), mėgėjų (10, 20 arba 30 km) ir sportininkų (50 arba 100 km). Šiemet atsirado ir nauja semi-sport grupė, kurioje siūloma savo jėgas išbandyti 50 kilometrų distancijoje.

Dalyvių organizatoriai laukė jau nuo pat ankstyvo ryto. Užsiregistruoti varžyboms galima palapinėje šalia LR Seimo rūmų. Jaunesni nei 18 metų asmenys dalyvauti gali tik turėdami raštišką tėvų ar globėjų sutikimą.

Šalia Seimo rūmų taip pat įrengtas dviračių trasos startas bei finišas. Vaikai „Velomaratone“ startavo 10 valandą, mėgėjai startavo 11:30, o sportininkai ir semi-sport grupės atstovai - 14 val.

Nepriklausomybės aikštėje įkurtas visas „Velomaratono miestelis“. Jame organizuojamos loterijos bei žaidimai, kuriuose galima laimėti ne tik šimtus įvairiausių prizų, bet ir dviračius.

Šiose erdvėse taip pat veiks dviračių dizaino dirbtuvės, bus dėstoma informacija apie saugumą kelyje, mokoma suteikti pirmąją pagalbą. Laisvalaikio erdvėje vyks šokėjų ir muzikantų pasirodymai. Policijos pareigūnai nemokamai žymės dviračius, veiks ir dviračių taisykla.

Renginio kulminacija – daugiadienių dviračių plento lenktynių „Baltic Chain Tour 2013“ sportininkų įvažiavimas į „Velomaratono“ trasą. Sportininkai startuos Utenoje, o apie 17 valandą apsuks 5 ratus dviračių maratono trasoje. Renginio programą užbaigs apdovanojimų ceremonija.

Pasikeitė viešojo transporto maršrutai

„Velomaratono“ pagrindinė trasa nusidriekusi per Gedimino prospektą, Šventaragio gatvę, T. Vrublevskio g., Arsenalo g. bei T.Kosciuškos g. (su apsisukimu ties Antakalnio žiedu ir grįžimu atgal), Karaliaus Mindaugo tiltas, Žvejų g., Upės g., Vytauto g., A. Mickevičiaus g. per Žvėryno tiltą, A. Goštauto g. (su apsisukimu ties Baltuoju tiltu ir grįžimu atgal), Gedimino pr. Vieno trasos rato ilgis yra 10 kilometrų.

Šiame uždarame trasos rate yra draudžiamas bet koks eismas. Reikšmingose sankryžose šiuo metu budi policija bei saugos tarnybos, yra įrengti laikini kelio ir informaciniai ženklai.

Iki 19 valandos yra pakeistos kai kurių autobusų bei troleibusų maršrutų trasos. Pakeitimus galima pamatyti čia.